Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ. ΕΜΦΑΝΙΣΕ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
11/10/2013
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,624 δισ. ευρώ, ή στο 1,4% του ΑΕΠ, εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως το εννεάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Ο στόχος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,3 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εννεάμηνο του 2013, μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ, από 6,6% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε38,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 5,5% έναντι του στόχου που είχε τεθεί.
Εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα SMPs, αυτά παραμένουν αυξημένα κατά 525 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 4,1% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το εννεάμηνο του έτους.
Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 36,2 δισ. ευρώ, περίπου 818 εκατ. ευρώ ή 2,3% υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.
Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού μήνα και 340 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Ακόμη, όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ, η απόκλιση έναντι των στόχων, στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, το επτάμηνο ήταν 1,1 δισ. ευρώ, στο οκτάμηνο μειώθηκε στα 728 εκατ. ευρώ, και στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα432 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης και προσέγγισης του ετήσιου στόχου, καθώς θα εξομαλύνονται οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι, η όποια τελική υστέρηση σε ταμειακή βάση θα υπερκαλυφθεί σε δημοσιονομική βάση, λόγω της ολοκλήρωσης των εισπράξεων των φόρων περιουσίας και άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011-2013) μέχρι και το Φεβρουάριο του 2014.
Να προστεθεί ότι οι επιστροφές φόρων, το μήνα Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 330 εκατ. ευρώ, έναντι 138 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, και στόχου για 230 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της οικονομίας.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έχει γίνει ιδιαίτερα λελογισμένη χρήση και αξιοποίηση του αποθεματικού του τακτικού προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, κατά το εννεάμηνο του έτους, έχουν δαπανηθεί 350 εκατ. ευρώ ή το 32% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, έναντι του 70% περίπου του συνολικού αποθεματικού που είχε χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Ένα σημαντικό μέρος του λοιπού αποθεματικού θα μεταφερθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς για την κάλυψη αναγκών στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ίδιο με πέρυσι επίπεδο και σημαντικά χαμηλότερα έναντι του στόχου.
Ωστόσο, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40%, 28% και 32% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για επενδυτικούς πόρους που πρέπει στο σύνολό τους, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να διοχετευθούν στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε αφενός να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα του δημοσιονομικού εγχειρήματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού πως «με τη συμπλήρωση του εννεαμήνου, η πορεία εκτέλεσης, που αφορά στην κεντρική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την τάση βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας».
Σημείωσε ότι «καθίσταται όλο και πιο εφικτός ο εθνικός στόχος της επίτευξης ενός μικρού, βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, από εφέτος.Και αυτό χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση τουεπιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια. Χωρίς τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων τουΕλληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των ΚεντρικώνΤραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στα SMPs της ΕυρωπαϊκήςΚεντρικής Τράπεζας. Και με τις επιστροφές φόρων και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να εκτιμώνται ότι στο τέλος της χρονιάς θα διαμορφωθούν στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερες μάλιστα από το 2012».
Ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι «από εφέτος, οι τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας άρχισαν να πιάνουν τόπο, αφού αποτυπώνονται οι πρώτες θετικέςενδείξεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δημιουργώντας, παράλληλα, τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του δημόσιου χρέους».
Τέλος, τόνισε πως «στον Προϋπολογισμό του 2014 αυτά τα πρώτα σημαντικάεπιτεύγματα κεφαλαιοποιούνται, παγιώνοντας τη σταθεροποίησητων δημόσιων οικονομικών και ενδυναμώνοντας τις συνθήκες για τη σταδιακή επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης.
Η προσπάθεια συνεχίζεται, με σταθερά βήματα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ