Το Αζερμπαϊτζάν, Μπακού , Oct.1 / Trend , S.Ahmadova /
«Η αντιπαράθεση μεταξύ Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ αξίζει πολύ περισσότερο τη διεθνή προσοχή από ό, τι μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία , Τζέιμς Απαθουράι ο οποίος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση στο σελίδα του στο Facebook σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του ΝΑΤΟ με θέμα « Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν : Μια εποχή των Κινδύνων» της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. «Αυτό το ζήτημα αξίζει πολύ περισσότερο τη διεθνή προσοχή από ό, τι μέχρι σήμερα, και περισσότερη υποστήριξη προκειμένου να βρεθεί λύση », είπε ο ίδιος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Trend .
Σύμφωνα με τον Απαθουράι , οι επιπτώσεις από αυτή την σύγκρουση δύναται να επεκταθούν πολύ πέρα από την περιοχή αυτή με αισθητές τις συνέπειες .
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ομάδα Κρίσης δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την σύγκρουση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Η έκθεση αναφέρει ότι η αντιπαράθεση χαμηλής έντασης έως τώρα , είναι ασταθής, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχοντας εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης «ευαισθησίας»!!! .
Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου άρχισε το 1988, όταν η Αρμενία απαίτησε εδαφικές διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν . Στην συνέχεια οι Ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας κατέλαβαν το 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν το 1992 , συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά συνοικιών στην ευρύτερη περιοχή .
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1994 . Τα μέλη της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ , Ρωσία , Γαλλία και ΗΠΑ διεξάγουν επί του παρόντος διαπραγματεύσεις για την ειρήνη για την συγκεκριμένη περιοχή αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν .
Η Αρμενία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τέσσερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματα σχετικά με την απελευθέρωση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και των γύρω περιοχών κατέληξε το δημοσίευμα.
Σχόλιο : Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές μετά την Συρία και την «πιθανή υλοποίηση» της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, και Ρωσίας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου , «φωτιά» αναμένεται να πάρει το Ναγκόρνο – Καραμπάχ με απρόβλεπτες συνέπειες για το Καύκασο.
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη απόφαση για την δημιουργία ρωσικής ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στα πρότυπα της STAVKA, η προμήθεια μέσα στο έτος 750 αρμάτων μάχης Τ-72ΒΜ, πυραυλικών συστημάτων Iskander-M, αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Msta-S καθώς και η ενδυνάμωση της δύναμης ταχείας αντιδράσεως.
Ο Ρώσος ΑΓΕΕΔ στρατηγός Γκερασίμωφ ανέφερε την προσπάθεια του επιτελείου ώστε να αναβαθμιστεί ο ρωσικός στρατός για συμβατικές επιχειρήσεις.
http://en.trend.az/regions/scaucasus/azerbaijan/2196284.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών