Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " «ΠΑΡΟΥΣΑ» Η Θ. ΤΖΑΚΡΗ
01/08/2013
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική επιχειρηματικότητα υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής. 

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», είχε προστεθεί η τροπολογία για τον καθορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, διάταξη που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως τελική κερκόπορτα για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας.
 
Μάλιστα, την συγκεκριμένη τροπολογία δεν στήριξε με την ψήφο της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη η οποία δήλωσε «παρούσα».
 
Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 96 βουλευτές. 
Υπέρ των άρθρων 1,2,5,10,14,25,26,28 και 35 ψήφισαν 52 βουλευτές, κατά 42 και 2 «παρών»
Υπέρ των άρθρων 21,33 και 40 ψήφισαν 56 βουλευτές, «κατά» 38 και 2 «παρών»
Υπέρ της τροπολογίας 51 βουλευτές, «κατά» 44 και 1 «παρών». 

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας. 

Αναλυτικά, στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται η διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προώθηση τουριστικών επενδύσεων. 

Εισάγεται ως θεσμός κατά την διαδικασία έγκρισης σύνθετου τουριστικού καταλύματος, η ειδική έκθεση χωροταξικής θεώρησης, η οποία θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις της επένδυσης στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον με τα κατά τόπους τουριστικά δεδομένα. 

Επίσης δίνονται κίνητρα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γκολφ, που αποτελούν τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να μη δημιουργούνται χωρίς λόγο ξενοδοχειακές κλίνες, ειδικά σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπου το ζητούμενο είναι ο θεματικός τουρισμός γκολφ.
 
Ακόμη, διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού των συντελεστών δόμησης σε εκτάσεις που περιλαμβάνουν και γήπεδο γκολφ. 

Στο νομοσχέδιο, περιγράφονται τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo-hotels) του άρθρου 3, που θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός σχεδίων πόλεων, με δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσής τμημάτων τους σε τρίτους. 

Ως νέος τύπος καταλύματος, με τη δυνατότητα μετατροπής και μετασκευής πεπαλαιωμένων και απαξιωμένων τουριστικών μονάδων, εισάγονται οι Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα, καθώς και η οριοθέτηση και λειτουργική τακτοποίηση χιονοδρομικών κέντρων. 

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου γίνεται ανακατανομή ρόλων μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ, ενώ παράλληλα τροποποιείται η δομή του δικτύου γραφείων εξωτερικού, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και την ενίσχυση της παρουσίας σε σημαντικές τουριστικές αγορές. 

Επίσης συστήνεται το Παρατηρητήριο Τουρισμού, το οποίο θα στελεχώνεται από υπαλλήλους του υπουργείου, καθηγητές ανώτατων ιδρυμάτων και στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και εμπειρογνώμονες με αντικείμενο την αξιοποίηση των στοιχείων του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και την έγκυρη τεκμηρίωση προτάσεων σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής αγοράς. 

Για τον ιατρικό τουρισμό προβλέπεται, στο άρθρο 20, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού όπου θα καθορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Για τον ιαματικό τουρισμό ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την άρση χαρακτηρισμού φυσικού πόρου ως ιαματικού, και την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για την περαιτέρω αξιοποίηση φυσικών ιαματικών πόρων. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία που είχε δοθεί για τις επιχειρήσεις υδροθεραπευτηρίων  ώστε να εξακολουθούν να λειτουργούν, με τις σχετικές βεβαιώσεις που τους έχουν χορηγηθεί από τον ΕΟΤ.

Για τον αλιευτικό τουρισμό, γίνονται τροποποιήσεις στον αρχικό νόμο 4070, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης της δραστηριότητας και την οικονομική στήριξη των αλιέων, ενώ διευκολύνεται η μεταφορά σε αλιευτικό καταφύγιο, αλιέων που καταλαμβάνουν τμήματα υφιστάμενων λιμένων ή τουριστικών λιμένων και δυσχεραίνουν την αξιοποίησή τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ