Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στο «βασίλειο του χασίς». ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
19/08/2013
Παραμένει, όπως όλα δείχνουν, άβατο παρανομίας το αλβανικό χωριό Λαζαράτι, με την αλβανική αστυνομία να εμφανίζεται αδύναμη να εξαρθρώσει τα κυκλώματα των καλλιεργητών και εμπόρων ναρκωτικών σε μια περιοχή που θεωρείται το βασίλειο της παραγωγής χασίς, με αποτέλεσμα να υιοθετούνται ακόμη και αντισυμβατικές μεθόδους, όπως ο αποκλεισμός του χωριού από προμήθειες και υπηρεσίες. 

Κι’ αυτό, διότι οι παράνομες αυτές καλλιέργειες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πιο «κρίσιμη» φάση τους, καθώς απαιτούνται πολλές αγροτικές υπηρεσίες και συχνό πότισμα. 

Έτσι, η αστυνομία πραγματοποιεί μπλόκα στους δρόμους απαγορεύοντας τη μεταφορά εργατών γης με τα ειδικά μίνι-μπας που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές, στους οποίους απαγορεύεται και η μεταφορά νερού εκτός των ορίων του χωριού, όπου βρίσκονται και οι χασισοκαλλιέργειες. 

Επειδή δε, οι παράνομοι της περιοχής φοβούνται επίθεση της αστυνομίας, έχουν οργανώσει ένοπλη περιφρούρηση, επί 24ώρου βάσεως. 

Στη διάρκεια της νύχτας, οι πυροβολισμοί για εκφοβισμό είναι ακατάπαυστοι και ακούγονται ως τη γειτονική Δερβιτσάνη, καθώς και στα προάστια του Αργυροκάστρου. 

Επίσης, σε καίρια σημεία στο χωριό έχουν εγκαταστήσει σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου εισόδου και εξόδου. 

Το χωριό Λαζαράτι, το οποίο αριθμεί συνολικά γύρω στους 4.000 κατοίκους, θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με χάρτες που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ιταλικές αστυνομικές πηγές, στο χωριό καλλιεργούνται περί τα 10.000 στρέμματα χασίς. Από την πώλησή του, εξασφαλίζονται περί τα 300.000.000 Ευρώ ετησίως! 

Οι χασισοπαραγωγοί είναι τέλεια οργανωμένοι - κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Οργανωμένα δίκτυα διακίνησης του παράνομου προϊόντος λειτουργούν από το χωριό, όπου συγκεντρώνουν και συσκευάζουν την παραγωγή, που προωθείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. 

Πρώτοι και βασικοί αποδέκτες είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Τα έσοδα στη φάση του εμπορίου αυξάνουν κατά πολύ, καθώς η τιμή αγοράς στο δεύτερο χέρι τριπλασιάζεται. 

Ένα μόνο μικρό ποσοστό της χασισοπαραγωγής πηγαίνει για εσωτερική κατανάλωση. Μάλιστα, με στόχο την εξασφάλιση μελλοντικής πελατείας - κυρίως για τα σκληρά ναρκωτικά, αλλά και για να βρουν οι έμποροι «βαποράκια» για τις αγορές του εξωτερικού - το χασίς στην εσωτερική αγορά δίνεται δωρεάν. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από διάφορες πλευρές, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας για την πάταξη του φαινομένου, φαίνεται ότι το ίδιο το κράτος κάνει τα στραβά μάτια. 

Αυτό, λένε, οφείλεται στο γεγονός ότι το μαύρο χρήμα από το Λαζαράτι αποτελεί, στην ουσία, τη βασική πηγή εσόδων για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στο νότο της Αλβανίας. 

Μάλιστα, την οικονομική «επίθεση» των πλούσιων ντόπιων κατοίκων φαίνεται πως δέχονται, μεταξύ άλλων, και μέλη της ελληνικής μειονότητας, που μπροστά στις δελεαστικές τιμές αγοράς και λόγω των οικονομικών αναγκών τους, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης, προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας τους (ειδικά αγροκτήματα).

Υπενθυμίζεται πως είδη από τα ελληνικά καταστήματα που λεηλατήθηκαν στη διάρκεια των «Δεκεμβριανών» του 2008, βρέθηκαν τότε να πωλούνται σε υπαίθριες αγορές στο Λαζαράτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ