Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Οι Ανιχνευτές της δράσης «ΕΛΠΙΔΑ 2013» κατέκτησαν τις κορυφές 4 βουνών

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ
14/08/2013
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Πανελλήνιας Δράσης του Κλάδου Ανιχνευτών «ΕΛΠΙΔΑ 2013», στην οποία συμμετέχουν συνολικά 1.000 άτομα, εκ των οποίων τα 200 είναι Ενήλικα Στελέχη και τα 800 Ανιχνευτές (νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 18 ετών). Στη δράση συμμετέχουν και ομάδες Ανιχνευτών από Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Κύπρο, Πορτογαλία, Μεξικό, Σερβία και FYROM. 

Στο Α΄μέρος (3-8/8/13) οι Ανιχνευτές ακολουθώντας 4 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές - στον Όλυμπο, στο Σμόλικα, στα Πιέρια και στο Βόιο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φύση και να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια των ελληνικών βουνών. 

 Οι 4 συσκηνίες Ανιχνευτών, που πήραν το όνομά τους από το βουνό στο οποίο περπάτησαν, πραγματοποίησαν ένα σύνολο δραστηριοτήτων που περιελάμβανε έρευνα του πολιτισμικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και δράσεις προσφοράς στα ορεινά χωριά. 

Συγκεκριμένα: 

1η Συσκηνία ΟΛΥΜΠΟΣ: 

175 Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι τους περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του Ολύμπου και πάτησαν τις κορυφές Σκολιό (2011μ.) και Αγ. Αντώνιος (2817μ.). Οι κάτοικοι του χωριού Κοκκινοπλός επιφύλαξαν στα μέλη της Συσκηνίας μία θερμή υποδοχή και εντυπωσίασαν τα μέλη των αποστολών της Ιρλανδίας και της Βουλγαρίας με τις χορευτικές τους ικανότητες, τις νόστιμες χειροποίητες πίτες και τη μοναδική φιλοξενία. 

Η έρευνα περιελάμβανε επίσκεψη στο τοπικό τυροκομείο όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να λάβουν ενεργά μέρος σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από το άρμεγμα των προβάτων μέχρι τη γευσιγνωσία του τελικού προϊόντος. Τα μέλη της Συσκηνίας στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς συντήρησαν και ανέδειξαν τα παραδοσιακά πλινθόκτιστα καλντερίμια του Κοκκινοπλού, συντήρησαν την τοπική παιδική χαρά και αφαίρεσαν το επίχρισμα σοβά από το κτίριο του Τελωνείου αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. 

2η Συσκηνία ΒΟΪΟ: 

207 Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι τους από Ελλάδα και Κύπρο, αναρριχήθηκαν στα μονοπάτια του Βϊου και πάτησαν τις κορυφές Προφήτης Ηλίας (1806μ.) και Παλαιοκρίμινι (1818μ.). Επισκέφθηκαν το διατηρητέο οικισμό στο Πεντάλοφο όπου  στο πλαίσιο της έρευνας μίλησαν με  πετράδες (τεχνίτες της πέτρας), μελέτησαν τα τοπικά έθιμα, τη λαογραφία της περιοχής, επισκέφθηκαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Αγχίαλου και δοκίμασαν τοπικές συνταγές. Τα μέλη της Συσκηνίας στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς κατασκεύασαν με καστανιές μία ξύλινη περίφραξη μπροστά από τη φοιτητική εστία, η οποία έδεσε άρρηκτα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού. 

3η Συσκηνία ΠΙΕΡΙΑ: 

251 Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι τους περιηγήθηκαν στα μονοπάτια των Πιερίων και πάτησαν τις κορυφές Φλάμπουρο (2914.) και Τούρλα (2104.). Η έρευνα περιελάμβανε ξενάγηση και γευσιγνωσία στα Οινοποιία Κουμκουτή και Κτήμα Ζανδέ, στον ΑΣΕΠΟΠ και στο ζαχαροπλαστείο ΖΑΝΔΕ. 

Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία και την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Αιανής.Τα μέλη της Συσκηνίας στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς κατασκεύασαν στους καταρράκτες του Σκεπασμένου μια ξύλινη γέφυρα και βερνίκωσαν το ξύλινο κιγκλίδωμα. Επίσης συντήρησαν τους πάγκους του σχολείου και ολοκλήρωσαν την προσφορά τους με την αποψίλωση και τον καθαρισμό των περιοχών Καραούλι και Καταφύγι. 

4η Συσκηνία ΣΜΟΛΙΚΑΣ: 

188 Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι τους αναρριχήθηκαν στα μονοπάτια του Σμόλικα και κατέκτησαν την κορυφή του (2631μ.). Διανυκτέρευσαν στη Δρακόλιμνη, επισκέφθηκαν τον ιστορικό οικισμό της Σαμαρίνας και  μελέτησαν τα είδη και έθιμα της περιοχής. Η έρευνά τους περιελάμβανε θεματολογία σχετικά με την τοπική κτηνοτροφία, υλοτομία αλλά και γνωριμία με την περίφημη «δριστέλλα», το παραδοσιακό πλυντήριο. Τα μέλη της Συσκηνίας στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς επισκέφθηκαν το παραδοσιακό χωριό Πάδες όπου και επιδόθηκαν σε εξωραϊσμό του σχολείου και του αυλόγυρου. 

Μετά την ολοκλήρωση της ορεινής ανίχνευσης, όλοι οι συμμετέχοντες της ΕΛΠΙΔΑΣ 2013 συγκεντρώθηκαν στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου έχει στηθεί η σταθερή κατασκήνωση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με πολλές συναρπαστικές δραστηριότητες και extreme sports μέχρι τις 13 Αυγούστου 2013, για τις οποίες θα λάβετε ενημέρωση σε επόμενο δελτίο τύπου. 

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ