Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΕΣΕΕ: Αντιμέτωπες με «λουκέτο» τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
13/08/2013
Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (42%) είναι «πολύ ή αρκετά πιθανό» να κλείσουν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου σε δείγμα 2.375 εμπόρων από όλη τη χώρα. 

Από την άλλη πλευρά, το 58% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι το «λουκέτο» είναι «καθόλου» ή «όχι και τόσο» πιθανό. 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή στο διάστημα 2009- 2013, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου τον μισό τους τζίρο. 

Συγκεκριμένα, ο μέσος κύκλος εργασιών, από 425.000 ευρώ το 2009, προβλέπεται να πέσει στις 232.000 ευρώ στο τέλος του έτους (απώλεια 45,2%) ενώ στη διετία 2012- 2013 η μείωση του τζίρου είναι 27%. 

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στα καθαρά κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων, τα οποία, από 49.000 ευρώ το 2009, προβλέπεται να περιοριστούν σε 7.000 ευρώ φέτος, με μείωση 86%, με τις απώλειες της τελευταίας διετίας να εκτιμώνται σε 45%. 

Ακόμη, όπως φαίνεται από την έρευνα, το 22% των επιχειρήσεων δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ στο 81% δεν γίνονται υπερωρίες. 

Την ίδια ώρα, το 74% των εμπόρων προβλέπει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων θα μείνει σταθερός, το 15% ότι θα μειωθεί και το 10% σκοπεύει να τους αυξήσει, ενώ τέσσερις στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ύφεση στην αγορά θα βαθύνει. Αντίθετα το 27% θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και το 29% ότι θα μείνει στάσιμη. 

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Η Συνομοσπονδία με αφορμή την έρευνα,  επαναφέρει τις προτάσεις της για στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων 

Τα 5 βασικά προβλήματα του ελληνικού εμπορίου και οι προτεινόμενες λύσεις έχουν ως εξής: 

1. Ορισμός και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» ΜΜΕ επιχείρησης: Στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» προτείνεται  να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξή τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον τους. 

2. Επέκταση ρυθμίσεων στον ΟΑΕΕ και οικογενειακή περίθαλψη: Οι βασικές προτάσεις της ΕΣΕΕ για τους χιλιάδες κατ´ ανάγκη οφειλέτες του ΟΑΕΕ, είναι η αποποινικοποίηση, η αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, η ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέρα του επιδόματος ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς». Η ΕΣΕΕ επιμένει στην λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων τρεχουσών εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. 

3. Ρευστότητα αγοράς και επιστροφή των ΜμΕ στη χρηματοδότηση: Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών. 

4. Τειρεσίας «δύο ταχυτήτων» με «βαθμολόγιο» και «αξιολόγηση»: Το ρυθμιστικό πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές με τη δημιουργία συστήματος «Τειρεσία-2»  με διαφορετική βαρύτητα για την κατηγορία των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν εντός της περιόδου της κρίσης. Επιπλέον, ο νέος "Τειρεσίας"  θα μπορέσει να θεσπίσει νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα  του να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια που θα επιχειρούν προκειμένου να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητας τους. 

5. Απώλειες από παρεμπόριο και εμπορικές διασυνοριακές μετακινήσεις: Οι διασυνοριακές μετακινήσεις για την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών είναι ένα ζήτημα που η Κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει και να δώσει λύση στην απώλεια εσωτερικής κατανάλωσης ύψους 5,5 δις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ