Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 734 εκατ. ευρώ τα καθαρά έντοκα έσοδα. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "
30/08/2013
Στα 734 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου Πειραιώς, το α’ 6μήνο του 2013. 

Αξίζει να σημειωθεί η θετική επίπτωση στα έντοκα έσοδα από τον περιορισμό της χρήσης του μηχανισμού ELA (ρευστότητα μόλις 0,5 δις. ευρώ στις 30.06.13), αλλά και από την αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων. 

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 122 εκατ. ευρώ, με το 88% αυτών να προέρχεται από προμήθειες εμπορικήςτραπεζικής. 

Επίσης, τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένης της αρνητικής υπεραξίας εξαγορών ύψους 3.810 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 644 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 347 εκατ. ευρώ δαπάνες προσωπικού, 237 εκατ. ευρώ γενικά διοικητικά έξοδα και 60 εκατ. ευρώ αποσβέσεις και λοιπά έξοδα. 

Στο λειτουργικό κόστος συμπεριλαμβάνονται έκτακτες επιβαρύνσεις 17 εκατ. ευρώ λόγω της λειτουργικής ενοποίησης και των εξαγορών. 

Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 1ου 6μήνου 2013 διαμορφώθηκαν στα 308 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τα έκτακτα έξοδα ενοποίησης ανήλθαν σε €325 εκατ (εξαιρουμένης και της αρνητικής υπεραξίας εξαγορών ύψους 3.810 εκατ. ευρώ). 

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1.054 εκατ. ευρώ ή 2,8% επί των μεικτών δανείων σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα του 1ου 6μήνου 2013 διαμορφώθηκαν σε -857 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένης της αρνητικής υπεραξίας εξαγορών. 

Για τον καθορισμό της εύλογης αξίας των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank, καθώς και της Millennium Bank Ελλάδος, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος επιμερισμού του κόστους αγοράς (Purchase Price Allocation), εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διατάξεις του ΔΠΧΑ3 «Συνενώσεις Επιχειρήσεων». Η συνολική αρνητική υπεραξία (negative goodwill) ανήλθε σε 3.810 εκατ. ευρώ. 

Συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2.953 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα αναλογούντα στους μετόχους για το 1ο 6μήνο 2013, τα οποία ενσωματώνουν θετικό αναβαλλόμενο φόρο 559 εκατ. ευρώ (κυρίως από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% από την 01.01.13), διαμορφώθηκαν σε 3.509 εκατ. ευρώ. 

Μεγέθη και Παρουσία 

Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 95 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν σε 75,7 δισ. ευρώ με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 65%, τα στεγαστικά το 24% και τα καταναλωτικά το 11%. 

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 54,7 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 38% του συνόλου. 

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 116% στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) στο 12% επί του ενεργητικού. 

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 33% τον Ιούνιο 2013, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις ήταν στο 49%. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 16,3%. 

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,4 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2013 στα 9,5 δισ. ευρώ και ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 14,0%. 

Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2013 αριθμούσε 1.718 μονάδες, με 1.280 καταστήματα στην Ελλάδα και 438 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό στις 30.06.13 αριθμούσε 24.743 άτομα, 18.591 στην Ελλάδα και 6.152 στο εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε σχετικά ότι «με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. H αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των 4 συστημικών τραπεζών (σε συνδυασμό με το απόθεμα κεφαλαίων του ΤΧΣ), μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια εξασφάλισης πόρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που κάλυψαν το 20% της αύξησης, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης μέχρι το τέλος του έτους των πρόσφατων εξαγορών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης συνεργιών και στην ακόμη αποτελεσματικότερη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση, εισάγοντας νέες λύσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανακούφιση των νοικοκυριών». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος & CEO του Ομίλου, Σταύρος Λεκκάκος, σημείωσε πως «η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε στα τέλη Ιουνίου 2013 τη Millennium Bank Ελλάδος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εξαγορών που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν με την ΑΤΕbank, και έχει μερίδιο 30% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Η Τράπεζα κινείται με ταχύτητα ως προς την ενοποίηση συστημάτων και λειτουργιών των τραπεζικών δραστηριοτήτων που απέκτησε, ώστε να αποδώσουν νωρίτερα οι συνέργιες κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων. Ήδη, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ενοποίηση της ΑΤΕbank, καθώς και των εγχώριων δραστηριοτήτων της Ελληνικής Τράπεζας. Επόμενος στόχος είναι η ενοποίηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της CPB εντός του 4ου 3μήνου του τρέχοντος έτους, καθώς και της Millennium Bank Ελλάδας έως το τέλος του 1ου 3μήνου 2014. 

Όσον αφορά τη χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου Πειραιώς στις 30 Ιουνίου 2013, επισημαίνεται ότι ο Όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη Core Tier I στο 14%, ταυτόχρονα με την ύπαρξη πολύ σημαντικού αποθέματος προβλέψεων, με δείκτη σωρευμένων προβλέψεων ως προς μεικτά δάνεια 16%. Παράλληλα, ο Όμιλος Πειραιώς διαθέτει ενισχυμένο προφίλ ρευστότητας, με καθαρή χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα στο 12% του ενεργητικού του και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 116%».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ