Ακόμα κι αν δεν «υπεδείχθησαν» ξεκάθαρα οι υπεύθυνοι του μακελειού της 21 Αυγούστου στην Συρία , η πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στην περιοχή Ghouta της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου του 2013, επιβεβαίωσε ότι η επίθεση έγινε με την χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin .
Το Sarin βρέθηκε σε διάσπαρτα βλήματα πυροβολικού M14 των 140 mm αλλά και σε αγνώστων στοιχείων αυτοσχέδιων ρουκετών, αναφέρει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων ου ΟΗΕ.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ – Ρωσίας για να ελέγξουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποτελούν μέρος σχεδίου του ΟΗΕ. Παρ ‘όλα αυτά ένα τέτοιας έκτασης σχέδιο για να επιτύχει και να εξασφαλιστεί η καταστροφή ενός οπλοστασίου με τα μεγαλύτερα αποθέματα χημικών όπλων στον κόσμο υπάρχουν πολλές δυσκολίες .
Τις τελευταίες εβδομάδες , φοβούμενοι μια επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ , οι συριακές ένοπλες δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν μετακινήσει ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και των όπλων ( συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων ), μακριά από τις συνήθεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, με κύριο σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών .
Οι κινήσεις του χημικού οπλοστασίου σε ολόκληρη τη χώρα θα εντοπιστούν μέσω δορυφόρων καθώς βέβαια παρακολουθούνται ήδη στενά από ομάδες αναγνωριστικών UAV που εδρεύουν στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και εκτελούν καθημερινές αποστολές στη Συρία .
Επίσης θεωρείται δεδομένη η βούληση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ στις έρευνες για τον εντοπισμό του συριακού χημικού οπλοστασίου .
Οι παρακάτω φωτογραφίες , επιλέχθηκαν μετά από έρευνα και δείχνουν κάποια από τα χημικά όπλα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης , βάσεις πυραύλων, εγκαταστάσεις της Δημοκρατικής Φρουράς που θα μπορούσαν να ελεγχθούν από «εξειδικευμένο προσωπικό» για τη ύπαρξη χημικών όπλων.
- Βάση πυραύλων Al Safir, Aleppo Governorate ( 36 ° 02’02 «N 37 ° 21’03 » E )
Al Safir
Το συγκρότημα Al Safir είναι μία από τις μεγαλύτερες βάσεις πυραύλων Scud της; Συρίας , διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων , καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων και πεδίο δοκιμών . Μεταξύ του 2005 και του 2008 υπήρξε ένα μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης των εγκαταστάσεων της βάσης για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής χημικών όπλων . Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο υπόγειο συγκρότημα αποθήκευσης πυραύλων. Η βάση προστατεύεται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων SAM .
- Ταξιαρχία 155 βάση πυραύλων Scud , Rif Dimashq Governorate ( 33 ° 41’53 .66 » N 36 ° 31’31 .75 » E )
Ταξιαρχία 155
Ταξιαρχία 155 είναι ένα από τις πιο σημαντικές ειδικές μονάδες του συριακού στρατού . Αποτελείται από οκτώ τάγματα και το προσωπικό αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Αλεβίτες που θεωρούνται πολύ κοντά στο καθεστώς . Βρίσκεται στα νοτιο- δυτικά της περιοχής Αλ Qutayfah , και περιβάλλεται από δύο βουνά με πολλούς χώρους αποθήκευσης ικανούς να φιλοξενήσουν εκτοξευτές erector ( TEL ) και χημικά όπλα .
- βάση δημοκρατικής φρουράς , Rif Dimashq Governorate ( 33 ° 32’51 .16 » N 36 ° 15’32 .25 » E )
Δημοκρατική φρουρά
Ιδρύθηκε το 1976 , είναι η πιο πιστή μονάδα των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων . Η Φρουρά είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη και είναι υπεύθυνη για την άμυνα της Δαμασκού . Η μονάδα αυτή διαθέτει ελίτ εγκαταστάσεις που βρίσκονται Βόρεια της Δαμασκού . Ορισμένες πηγές, αναφέρουν ότι μία από της φερόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στην Δαμασκό της 21 Αυγ διαπράχθηκε από αυτό τη βάση .
- βάση πυραύλων Salamyia, Hama Governorate ( 35 ° 3’4 .55 » N 36 ° 59’34 .93 » E )
Salamiyah
Ένα μεγάλο συγκρότημα αποθήκευσης χτισμένο σε «μορφή U » στην παρακείμενη κοιλάδα με αποθήκες κατασκευασμένες με 50 πόντους πάχος ενισχυμένου σκυροδέματος . Το περασμένο καλοκαίρι μια μεγάλη επίθεση ανταρτών αναφέρθηκε στη γύρω περιοχή και επί του παρόντος η άγρια συμπλοκή συνεχίζεται αμείωτη .
- Ερευνητικό Κέντρο επιστημονικών μελετών , Rif Dimashq Governorate ( 33 ° 34’31 .62 » N 36 ° 14’23 .95 » E )
Ερευνητικό Κέντρο
Επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο Research Center ( SSRC ) , ή Centre d’ Etudes et de Recherches Scientifiques είναι μια κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή μελετών σε κοινωνικό, διοικητικό , γεωργικό και τεχνολογικό επίπεδο . Είναι επίσης πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην έρευνα πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων πράγμα που καταδεικνύεται και στην εικόνα των SSRC εγκαταστάσεων. Βρίσκεται στην περιοχή της Jamraya. Το συγκρότημα χτυπήθηκε στο 31 Ιανουαρίου του 2013 από μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή . Τρεις μήνες αργότερα, μια άλλη αεροπορική επιδρομή έπληξε μια εγκατάσταση ένα μίλι μακρύτερα από το ερευνητικό κέντρο .
http://theaviationist.com/2013/09/20/analysis-syria-cw/#.Uj1cYT-7ZAI
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών