«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τη στρατιωτική βάση στα νέα νησιά της Σιβηρίας . Ένας λόγος αφορά τις ρωσικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Αρκτικής» , αναφέρει ο πρόεδρος της Ακαδημίας γεωπολιτικών θεμάτων Leonid Ivashov .
Ο ίδιος αναφέρει σύμφωνα με γεωπολιτική μελέτη του εν λόγω ινστιτούτου ότι «σήμερα η Αρκτική γίνεται το θέατρο ενός «υπόγειου» μεγάλου πολέμου από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου λόγω του πλούσιου υπεδάφους σε υδρογονάνθρακες . Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ρωσικού ινστιτούτου, εκεί συγκεντρώνεται σχεδόν το ένα τέταρτο των υδρογονανθράκων του πλανήτη» .
«Η αλματώδη αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα , την τήξη των πάγων και την διευκόλυνση της εξόρυξης των βιολογικών πόρων αυτής της τεράστιας περιοχής . Στην Αρκτική αυξάνονται οι δυνατότητες σε αλιεία καθώς και η δυνατότητα χρήσης του βόρειου διαδρόμου από τα εμπορικά πλοία , καθιστώντας τον διάδρομο αυτό πιο ελκυστικό από πλευράς κόστους και χρόνου για την μεταφορά εμπορευμάτων . Ο διάδρομος αυτός μειώνει κατά χιλιάδες χιλιόμετρα την διαδρομή των φορτίων διαμετακόμισης στο Ανατολικό ημισφαίριο . Οι τρεις αυτές συνιστώσες της περιοχής της Αρκτικής την αναγάγουν σε μία από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές περιοχές του πλανήτη» τονίζει ο Ρώσος Πρόεδρος του ινστιτούτου .
Ο Leonid Ivashov υπογραμμίζει ότι « εμείς γνωρίζουμε καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες , έχουν λιγότερο σχέση με την Αρκτική σε σύγκριση με εμάς, όμως , ισχυρίζονται ότι συμμετέχουν σε εξορύξεις στην ευρύτερη περιοχή . Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα σύνθεση του Αρκτικού Συμβουλίου , στο οποίο η Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνεται . Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τις ρωσικές διεκδικήσεις στην περιοχή . Αυτές αφορούν την υποθαλάσσια κορυφογραμμή Lomonosov και την κορυφογραμμή Mendeleev ως βάσεις για την χάραξη των συνόρων . Δεν μας αναγνωρίζουν και το δικαίωμα χρήσης ως χώρα μέλους της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού . Με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών συμφωνούν ο Καναδάς, η Νορβηγία και αρκετές άλλες χώρες . Δεν μας αναγνωρίζουν την παρουσία σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής» .
«Τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της Αρκτικής, υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων. Υπάρχει, επίσης, ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Νορβηγίας , των Ηνωμένων πολιτειών και του Καναδά. Σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιούν φιλόδοξες στρατιωτικές ασκήσεις, με «αποκλειστικούς στόχους» προς επίτευξη. Σε ποιούς; Πάντως είναι σαφές ότι αυτές οι ασκήσεις αφορούν τη στρατηγική αεροπορία και στρέφονται εναντίον μας» δήλωσε με πολύ νόημα ο Leonid Ivashov .
«Απαιτείται η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων πολιτικής υφής αρχικά για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσικής ομοσπονδίας. Είμαστε κοντά στα είκοσι χρόνια που έχει αποδυναμωθεί σοβαρά η στρατιωτική παρουσία μας εκεί . Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών του παρελθόντος αυτήν την στιγμή, η Gazprom διαθέτει πλατφόρμες εξόρυξης χωρίς σαφή στρατιωτική προστασία .
Σε αυτήν την περίπτωση , η ενεργοποίηση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στα νησιά της Σιβηρίας με την παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της βούλησης μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα . Εκεί ( Αρκτική) δραστηριοποιούνται ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου , που απαιτείται , να τις προστατεύσουμε διασφαλίζοντας όχι μόνα τα κρατικά συμφέροντα αλλά και τα ιδιωτικά» συνεχίζει ο Ivashov.
«Φυσικά , αυτό δεν είναι αρκετό . Αν και οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει μία αντι -ρωσική συμμαχία ( θα έλεγα – μπλοκ ) , τότε θα πρέπει σήμερα εμείς να πράξουμε το ίδιο μέσω της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων από Κίνα , Ινδία , ενδεχομένως και τη Γερμανία . Και αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να δοθεί διεθνές καθεστώς στις πλατφόρμες εξόρυξης και στις γεωτρήσεις μας για την προστασία αυτών των πόρων και την προστασία χρήσης της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού».
«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία , που είναι στο κάτω- κάτω ανταγωνίστρια μας . Και δεν μπορούμε να επαναλάβουμε ό, τι έγινε , όταν η Ρωσία «παρέδωσε» στην Νορβηγία ένα σημαντικό «κομμάτι της Θάλασσας του Μπάρεντς» , όπου μετά ανακάλυψε ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου . Χρειάζεται μια σειρά μέτρων πολιτικής υφής αρχικά για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας στην Αρκτική κατέληξε ο πρόεδρος της Ακαδημίας γεωπολιτικών θεμάτων Leonid Ivashov.
Σχόλιο: «Τα κοιτάσματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Αρκτική μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικήσεων από πλευράς ξένων χωρών, δήλωσε σε συνέδριο στη Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν».
«Η εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση συμφερόντων. Η αντιμετώπιση αυτών των συγκρούσεων, μπορεί να ξεπεράσει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Είναι πιθανό ότι τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να γίνουν στόχοι κεκαλυμμένων διεκδικήσεων από ανταγωνίστριες χώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός» τον Ιούνιο του 2013 δίνοντας το ακριβές στίγμα των ρωσικών προθέσεων . Το σίγουρο είναι ότι η Συρία και η Αρκτική αποτελούν αυτήν την στιγμή τα πεδία των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε Ρωσία –ΗΠΑ πρωτίστως και η μάχη που θα δοθεί για αυτές τις περιοχές εγκυμονεί πολλούς και μεγάλους κινδύνους για τον πλανήτη δυστυχώς . Για αυτό τον λόγο και η εσπευσμένη παρουσία ρωσικών πλοίων διαμετρήματος ενός Peter Veliki και η έναρξη ναυτικών ασκήσεων καθώς και αντίστοιχων αμερικανικών. Τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει στην περιοχή μεγάλη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων από τις χώρες που διεκδικούν τα κοιτάσματα στην περιοχή της Αρκτικής .
Εδώ ισχύει σίγουρα η ατάκα του αείμνηστου ηθοποιού Σ. Καλογήρου « είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
http://www.km.ru/spetsproekty/2013/09/17/politika-rossii-po-voprosu-razdela-prirodnykh-bogatstv-arktiki/720781-arktik
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών