2ndMILGEMΆλλο ένα σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε η κυβέρνηση Ερντογάν με την πρόθεση ακύρωσης της ανάθεσης ναυπήγησης έξι επιπλέον κορβετών του προγράμματος MILGEM.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο το υφυπουργείο εξοπλισμών και πολεμικής βιομηχανίας SSM ενέθεσε στο ναυπηγείο RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş., την ναυπήγηση των έξι επιπλέον κορβετών κλάσης Ada, έναντι 1,5 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από δυο εβδομάδες, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η ανάθεση πηγαίνει προς ακύρωση καθώς το όλο θέμα βρισκόταν υπό εξέταση για την νομιμότητα της διαδικασίας, μετά από ένσταση που είχαν καταθέσει άλλα ναυπηγεία, για το γεγονός ότι ο σχετικός διαγωνισμός που «ιδιωτικοποιούσε» το ναυπηγικό πρόγραμμα δεν ήταν «ανοικτός» αλλά προσκλήθηκαν μόνο δυο μεγάλα ναυπηγεία.διαγωνισμός ΠΟΥ «ιδιωτικοποιούσε» το ναυπηγικό πρόγραμμα δεν ήταν «ανοικτός» αλλά προσκλήθηκαν μόνο δυο μεγάλα ναυπηγεία.
Από την άλλη, έντονη είναι η φήμη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει το όλο θέμα, καθώς βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον όμιλο Koç, μετά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές δράσεις στην γειτονική χώρα, όπου θεωρεί ότι το οικονομικό κατεστημένο ήταν μέρος ευρύτερης προσπάθειας ανατροπής της.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
http://ptisidiastima.wordpress.com/