Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
23/05/2012
Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να γνωρίσουμε τις θαλάσσιες χελώνες, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας, διοργανώνει σήμερα ο ΑΡΧΕΛΩΝ.


Οι χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. 

Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.

Μεταξύ των κύριων απειλών που έρχονται αντιμέτωπες οι θαλάσσιες χελώνες είναι η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ηθελημένη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους, οι συγκρούσεις με σκάφη, η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών, η κλιματική αλλαγή. 

Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του, πράξεις που επηρεάζουν την επιβίωση όλων των θαλάσσιων οργανισμών και ιδιαίτερα των θαλασσίων χελωνών. 

Οι πιο σημαντικοί τρόποι να προστατέψουμε αυτά τα απειλούμενα χαρισματικά πλάσματα των θαλασσών μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά. Ας δούμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, τις επόμενες ημέρες. 

Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου. 

Για να έρθετε σε αμεσότερη επαφή με μια πολύ συγκινητική στιγμή σήμερα μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά την απελευθέρωση της Καρέτα «Λεωνίδας στις 7:00 το απόγευμα, από την παραλία των Λεγραινών απέναντι από το νησί του Πατρόκλου (43 χλμ από το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, μέσω Λεωφ. Σουνίου). 

Ο «Λεωνίδας» είναι μια Caretta caretta 14 κιλών που έφτασε στις 22 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη με την βοήθεια του ΕΚΠΑΖ – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Ακόμη, την Κυριακή 27 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνει από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 ειδική εκδήλωση για παιδιά και μεγάλους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας, με την προβολή σειράς πέντε ντοκιμαντέρ για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις στις δεξαμενές που περιθάλπονται οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής  «μενταγιόν» και πολλά ακόμη... 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. 

ΠΗΓΗ : Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ