Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

 Τήν 27-5-2012 Ο Σύνδεσμος αποστράτων Ν. Αργολίδας πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή
στην μονή ΄Οσιου Εφραίμ.
Φωτογραφίες απο την εκδρομή.
VIDEO  Θα αναρτηθούν μόλις ετοιμαστούν.









Η εκδρομή απο πλευράς Συνδέσμου ήταν έκτατη και παρ΄ όλο την γρήορη προετοιμασία της η συμμετοχή των μελών ήταν μεγάλη.



Όσιος Εφραίμ: Αγωνία των πιστών για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
osios_efraim2της Βάλιας Νικολάου.
Επί ώρα το βλέμμα της είναι καρφωμένο στο προσκύνημα. Μονολογεί και ύστερα βουρκώνει. «Είναι άγιος. Για εμάς είναι ήδη άγιος...!». Πέμπτη 4 το απόγευμα στη Μονή Ευαγγελισμού του Οσίου Εφραίμ, στη Νέα Μάκρη: Ευωδιές από τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Το λιβάνι. Απόλυτη ηρεμία. Ακούγονται μονάχα οι ψαλμοί της μοναχής. Και κάποιοι ψίθυροι γυναικών που προσεύχονται υπέρ υγείας... Στην είσοδο της μονής σταθμεύει ένα λεωφορείο. Δεκάδες άνθρωποι κατεβαίνουν. Παίρνουν το δρόμο και κατευθύνονται προς τα λείψανα του Οσίου Εφραίμ. Και το εντυπωσιακό είναι ότι για όλους ο Όσιος είναι ήδη άγιος.
Ορισμένοι μόλις είχαν πληροφορηθεί για το αίτημα αγιοποίησης του Εφραίμ που απέστειλε (την προηγούμενη εβδομάδα) προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Και ήταν τόσο μεγάλη η χαρά τους. «Ο Όσιος Εφραίμ με έχει βοηθήσει. Έρχομαι στο μοναστήρι και αγαλλιάζει η ψυχή μου. Πιστεύω στα θαύματα που έχει κάνει. Ο κουνιάδος μου αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και έγινε καλά...», λέει στον Τύπο της Κυριακής η κ. Χρυσούλα Μπούσουλα.
Ο π. Χρυσοβαλάντης λέει ότι «είναι άγιος στη συνείδηση όλων. Έχει κάνει θαύματα» και εξηγεί πως για να ενταχθεί ένα πρόσωπο στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πρέπει εκτός των άλλων «να είναι αποδεδειγμένα τα θαύματά του...».
Ώρα με την ώρα, η μονή γεμίζει από κόσμο. Νέοι, ηλικιωμένοι, όλοι αναζητούν το δικό τους «αποκούμπι ελπίδας». Στο πρόσωπο του Οσίου Εφραίμ βλέπουν να «ζωντανεύουν» τα δικά τους θαύματα. Οι δικές τους ανάγκες και ελπίδες... Η κ. Μαρία Δεληπολίτου κάνει το σταυρό της: «Είναι θετικό για εμάς να αγιοποιηθεί ο Οσιος Εφραίμ...». Άλλωστε, πριν από δέκα χρόνια, οι πιστοί είχαν συγκεντρώσει υπογραφές ώστε να ενταχθεί ο όσιος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και δεν έμειναν εκεί.
Από την πλευρά της Εκκλησίας, επί εποχής Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου το θέμα της «αγιοκατάταξής» του είχε απασχολήσει την επικαιρότητα. Οι ενέργειες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο τότε μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης με επιστολή του το 1997 προς το Φανάρι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά την τάξιν και την παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους Αγίους ανακηρύσσει και καθιερώνει η συνείδησις του εκκλησιαστικού πληρώματος, η δε διοικητική Αρχή της Εκκλησίας επικυρώνει απλώς την πίστην του ευσεβούς λαού και η απόφασις αυτή έχει διαπιστωτικόν χαρακτήρα».
osios_Efraim_monastiriΈνα χρόνο αργότερα το θέμα «πάγωσε» καθώς ξέσπασε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του μητροπολίτη Αττικής και του μοναστηριού. Όμως, λόγω της μεγάλης αποδοχής που τυγχάνει από τους πιστούς, η Ιερά Σύνοδος επανέρχεται σήμερα στο θέμα και με νέα επιστολή της προς το Φανάρι ζητά την κατάταξή του στη λίστα των αγίων. «Η τιμή προς τον Οσιο Εφραίμ τον Νέον είναι σαφώς διαδεδομένη ανά την Ελλάδα και το εξωτερικόν...», αναφέρει χαρακτηριστικά στο γραπτό αίτημα που απέστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Σύνοδος.
Μαρτύρησε στα χέρια των ΤούρκωνΟ ΟΣΙΟΣ Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384. Σε ηλικία 14 ετών εισήλθε στη Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων της Αττικής. Το 1424 και όταν ο Όσιος Εφραίμ απουσίαζε, οι Τούρκοι εισέβαλαν στη μονή και σκότωσαν όλους τους μονάχους. Ένα χρόνο αργότερα οι Οθωμανοί τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Ο Όσιος Εφραίμ μαρτύρησε στις 5 Μαΐου του 1426.
Το 1950 και κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή, η μοναχή Μακάρια μετά από όραμα ζήτησε από εργάτες να σκάψουν σε συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε το λείψανο του Οσίου. Στις 3 Ιανουαρίου 1950 έχοντας έναν εργάτη για άλλες εργασίες στο μοναστήρι τον έβαλε να σκάψει στο σημείο όπου την υποδείκνυε η ψυχή της. Ο εργάτης ήταν αρνητικός, ήθελε να σκάψει οπουδήποτε άλλου παρά σε αυτό το σημείο. Τελικά μετά τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει.
Το σημείο εκεί είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο κ.α, πράγματα που έδειχναν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Φτάνοντας το 1,70 ύψος σκάψιμο, βρέθηκε το πρώτο εύρημα... Ένα κεφάλι... και όλος ο τόπος απέκτησε μια ευωδιά... (ήταν 3/1/1950 ώρα 9 το πρωί) σιγά σιγά και με προσοχή η ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.
Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό, n ηγουμένη άκουσε βήματα... ο ήχος ερχόταν από τον τάφο... μετά τον περίβολο και έφτασε ως την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί πρωτοαντίκρισε τον άγιο...
ΤΟ ΘΑΥΜΑ«Θεράπευσε το παιδί από τη λευχαιμία»
«ΠΡΙΝ ΑΠΟ 5 περίπου χρόνια μαθαίνω ότι το παιδί της αδερφής του γαμπρού μου παρουσίασε έναν πυρετό και μετά από εξετάσεις γιατρών διαπίστωσαν ότι είχε λευχαιμία. Είχα ακούσει για τον άγιο, αλλά δεν είχα επισκεφθεί το μοναστήρι. Ένα ξημέρωμα σαν κάτι να με ώθησε, άρχισα να ντύνομαι για να έρθω στο μοναστήρι. Είπα στον άντρα μου: "θα πάω στον άγιο Εφραίμ, κάτι με σπρώχνει μέσα μου. θα πάω να παρακαλέσω τον άγιο να κάνει καλά τον Γιάννη". Έφτασα στο μοναστήρι. Ήμουν μόνη. Βλέποντας τα λείψανα του αγίου άρχισα να κλαίω από συγκίνηση και χαρά. Αμέσως ένιωσα ότι το παιδί θα γίνει καλά. Πήγα στο νοσοκομείο, βρήκα τη μητέρα του και της έδωσα λαδάκι από τον άγιο. Το βράδυ η μητέρα βλέπει τον άγιο να μπαίνει από το παράθυρο και να σταυρώνει το παιδί. Μέσα σε ένα μήνα όλες οι εξετάσεις ήταν καλές».
αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (20.02.2011)
ΠΗΓΗ:
www.anagrafes.com/.../1544-2011-02-20-... - Προσωρινά αποθηκευμένη
Αποκλεισμός όλων των αποτελεσμάτων από τον ιστότοπο www.anagrafes.com
20 Φεβ. 2011 – Πέμπτη 4 το απόγευμα στη Μονή Ευαγγελισμού του Οσίου Εφραίμ, στη Νέα Μάκρη: Ευωδιές από τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Το λιβάνι. Απόλυτη ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ