Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει μπροστά του ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την μεταφορά του συνόλου του στρατιωτικού εξοπλισμού του από το Αφγανιστάν εν όψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2014, πράγμα που θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια στους αμερικανούς φορολογουμένους.
Σύμφωνα με την ανώτατη αμερικανική στρατιωτική διοίκηση τα σχέδια των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν την μεταφορά του 60 % των βαρέων συστημάτων ( αρμάτων μάχης , ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, οχημάτων γενικής χρήσεως κά) τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν μέσω ειδικών μεταφορικών οχημάτων ( αρματοφορείς , βαρέα φορτηγά) στο Πακιστάν και από εκεί από στα λιμάνια για να φορτωθούν στην συνέχεια στα φορτηγά πλοία για να πάνε στους προορισμούς τους .
Ο τρόπος αυτός μεταφοράς μπορεί να μην είναι τόσο δαπανηρός αλλά θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν . Ενώ εάν χρησιμοποιηθούν βαρέα μεταφορικά αεροσκάφη θα τηρηθεί μεν το χρονοδιάγραμμα αλλά το κόστος θα υπερβαίνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του αμερικανικού πενταγώνου. Το κόστος της αερομεταφοράς του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού ενδέχεται να είναι υψηλότερο κατά 7 φορές από την θαλάσσια μεταφορά των εν λόγω συστημάτων .
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το καλοκαίρι οι Αφγανοί έκλεισαν τα σύνορα με το Πακιστάν και απαίτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια από τους αμερικανούς ως αποζημίωση για τις απώλειες αμάχων κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανών στα βόρεια της χώρας . Τον Αύγουστο η Καμπούλ υποχρεώθηκε απρόθυμα να υποχωρήσει στην απαίτηση της αυτή εγκαταλείποντας τις οικονομικές της αξιώσεις προς τις ΗΠΑ με την απειλή της περικοπής της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, οι Αμερικανοί πρέπει να αποσύρουν 24.000 βαρέα συστήματα όπως (αυτοκινούμενα πυροβόλα , άρματα μάχης , Τζίπ, ΤΟΜΑ , ΤΟΜΠ κά) καθώς 20.000 κοντέινερ με διάφορα συστήματα στρατιωτικού εξοπλισμού .
Η όλη διαδικασία θα κοστίσει από 5 έως 7 δισ. δολάρια . Από την Ρωσική επικράτεια οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αποσύρουν από το Αφγανιστάν μόνο το 1-2 % του εξοπλισμού τους . Μέσα από το Πακιστάν αυτή τη στιγμή μετακινείται μόνο το 20 % των φορτίων καθώς το 50 % μεταφέρεται αεροπορικώς και μέσω θαλάσσης από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής.
Μόνο το 28 % των φορτίων μεταφέρεται απευθείας αεροπορικώς από το Αφγανιστάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες . Αναμένεται ότι η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έως και την άνοιξη του 2014 , με την τελευταία παρτίδα να εγκαταλείπει το Αφγανιστάν, βάσει χρονοδιαγράμματος, τον Οκτώβριο του 2014. Με αυτή την δυναμική , οι Αμερικανοί ελπίζουν να αυξήσουν το ποσοστό των φορτίων που μετακινούνται μέσω του Πακιστάν .
Αλλά αυτό δεν λύνει όλα τα προβλήματα . Το Πεντάγωνο αποφάσισε να παραχωρήσει στο Αφγανιστάν μηχανήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων με την μορφή δωρεάς . Ειλικρινά όμως , οι ΗΠΑ φοβούνται ότι ο αφγανικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και να συντηρήσει τα εν λόγω συστήματα , και τελικά αυτά μπορεί να «πέσουν» στα χέρια των Ταλιμπάν .
Σήμερα, οι τέσσερις μεγάλες αμερικανικές βάσεις στο Αφγανιστάν ευρίσκονται σε οργασμό καταστροφής πεπαλαιωμένων συστημάτων τα οποία πωλούνται ως σκράπ . Κυριολεκτικά χιλιάδες . Μόνο στη Κανταχάρ μέσα σε ένα μήνα πολτοποιήθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία πωλούνται σε ξένες κατασκευαστικές εταιρείες.
Το Πεντάγωνο προσπαθεί να μην γνωστοποίει το κόστος αυτής της γιγαντιαίας επιχείρησης , για να μην προκαλέσει την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες , ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας καταλήγει το δημοσίευμα .
http://warfiles.ru/show-38761-amerikancy-nachali-krupneyshee-po-masshtabu-unichtozhenie-tyazheloy-voennoy-tehniki-v-istorii.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών