Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Παραγωγή μανιταριών από… κόκκους καφέ! – Δείτε το βίντεο

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/paragwgh-manitariwn-kokous-kafe.html#ixzz2kSKagRLT


 manitari
Μια οικολογική και συνάμα εμπορική ιδέα κατάφερε να υλοποιήσει μια καινούρια εταιρία που δραστηριοποιείται στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας: συλλέγει από τις καφετέριες της παραλιακής πόλης του Μπράιτον τα υπολείμματα καφέ, τα οποία στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί ως…λίπασμα για την καλλιέργεια και την παραγωγή μανιταριών.
 «Καθημερινά, τόνοι και τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, εκατοντάδες τόνοι ίσως σε εθνικό επίπεδο πετάγονται κατευθείαν σε χωματερές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα είναι καθαρή σπατάλη, γιατί όπως δείχνουμε εδώ είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού» επισημαίνει ο Ρόμπι Γεωργίου, από την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του euronews.com, ότι όταν φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, λιγότερο από το 1% των κόκκων καφέ καταλήγει στο φλιτζάνι. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα «πηγαίνει» στα σκουπίδια.
Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία
Έξι κιλά χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, το ισοδύναμο δηλαδή 100 δόσεων εσπρέσο, αναμιγνύονται σε σακούλες με μια χούφτα σπόρων μυκηλίου ή με ρίζες μανιταριών. Οι σακούλες αυτές στη συνέχεια αριθμούνται και τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για περίπου ένα μήνα. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και με δύο φορές πότισμα την ημέρα, τα μανιτάρια έχουν ήδη μεγαλώσει και είναι έτοιμα για μάζεμα.
Κάθε σακούλα δίνει μανιτάρια που ζυγίζουν περίπου 150 με 200 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο είδη ωφελειών για το περιβάλλον, μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα υπολείμματα του καφέ δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και περιορίζονται οι εκπομπές μεθανίου -πρόκειται για το βασικότερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο παράγεται, όταν ο καφές αποσυντίθεται φυσιολογικά.
«Τα μανιτάρια είναι στην ουσία φυσικοί ανακυκλωτές στην ύπαιθρο. Διασπούν οργανισμούς και ύλη και τους μετατρέπουν σε θρεπτικά συστατικά για άλλους οργανισμούς. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, διασπούν τα υπολείμματα του καφέ και μετά τα χρησιμοποιούν ως τροφή. Στη συνέχεια, γίνονται τα ίδια τροφή για μας» αναφέρει ο Ρόμπι Γεωργίου.
Όλη η διαδικασία είναι απλή και ιδιαίτερη εύκολη να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Χρειάζονται μόνο μερικοί έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των μανιταριών, πριν σταλούν προς κατανάλωση.
Δείτε το βίντεο
.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ