Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Νέο είδος σφυροκέφαλου καρχαρία

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/neo-eidos-sfyrokefalou-karxaria.html#ixzz2kNrO2oKA


  
Ανακαλύφθηκε από τους ιχθυολόγους στον Ατλαντικό Ωκεανό

Ουάσινγκτον 
Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος σφυροκέφαλου καρχαρία ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία ανοιχτά της Νοτίου Καρολίνας στον Ατλαντικό. Είναι ένα «κρυπτικό είδος», καθώς μοιάζει μορφολογικά με ένα κοινό είδος σφυροκέφαλου με το οποίο το μπέρδευαν ως σήμερα οι ιχθυολόγοι.

Ο νέος καρχαρίας αναγνωρίστηκε από τον Τζο Κουάτρο, ιχθυολόγο του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας, ο οποίος μελετούσε τη βιοποικιλότητα των ψαριών που ζουν στις εκβολές των ποταμών της πολιτείας.

Ανάμεσα στα δείγματα που εξέτασαν βρέθηκε δύο σφυροκέφαλοι, οι οποίοι παραδόξως παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά το πυρηνικό και το μιτοχονδριακό DNA.

Όταν ο Κουάτρο και οι συνεργάτες του αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες στη βιβλιογραφία εντόπισαν μια αναφορά του 1967 για έναν σφυροκέφαλο που είχε 10 σπονδύλους λιγότερους από το κανονικό.

Συνδυάζοντας την αναφορά του 1967 με τα νέα στοιχεία, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι στα νερά του Δυτικού Ατλαντικού ζει ένα άγνωστο ως σήμερα είδος σφυροκέφαλου. 

Κρυπτικό νέο είδος

To κρυπτικό νέο ψάρι παίρνει τώρα την ονομασία Sphyrna gilberti («σφύρνα του Γκίμπερτ») προς τιμήν του Κάρτερ Γλίμπερτ, πρώην επιμελητή του αμερικανικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος υπέγραφε τη δημοσίευση του 1967.

Ο λόγος που ο Sphyrna gilberti παρέμενε άγνωστος ως σήμερα είναι ότι μοιάζει εξαιρετικά με το κοινό είδος Sphyrna lewini.

To νέο είδος, ένα από τα εννέα είδη σφυροκέφαλου που έχουν χαρακτηριστεί ως σήμερα, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς οι πληθυσμοί του εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με άλλα είδη του γένους Sphyrna.

Η ανακάλυψη παρουσιάζεται στην επιθεώρηση ταξινομικής ζωολογίας Zootaxa.

tovimascience

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ