Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΟΠΛΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ - ΑΠΟ ΜΥΑΛΑ; Πρώτος… πελάτης αμυντικών συστημάτων στην Ευρώπη η Ελλάδα!


21/03/2012

Αβάσταχτο το κόστος για τους Έλληνες, παρά το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»
Μόνον…  έκπληξη και προβληματισμό μπορεί να προκαλεί στους Έλληνες  πολίτες η έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI,
που έφερε μόλις χθες στο φως η Deutsche Welle, βάσει της οποίας η χώρα μας αποτελεί την… πρωταθλήτρια στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας μάλιστα τον καλύτερο «πελάτη» των «εταίρων» μας, Γερμανίας και Γαλλίας…

Η καθιερωμένη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το  Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης  για την Ειρήνη (SIPRI) αποκαλύπτει πως, παρά την έντονη δημοσιονομική δυσχέρεια των τελευταίων ετών,  η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση πανευρωπαϊκά στις εισαγωγές όπλων, την ώρα που διεθνώς η παγκόσμια αγορά όπλων αύξησε τον τζίρο της κατά 24% την τελευταία πενταετία (2007-2011). 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, την ώρα που εσύρετο μήνα με το μήνα όλο και… εγγύτερα προς την αγκάλη του ΔΝΤ, αποτέλεσε για το διάστημα 2007-2011 τον καλύτερο «πελάτη» της Γερμανίας, της οποίας το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της  - 13% - έγιναν προς τη χώρα μας, ενώ και η Γαλλία πραγματοποίησε  το 10% των συνολικών της εξαγωγών προς την Ελλάδα - 2ος τη τάξει  «πελάτης» της... 

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, μαζί με την Βρετανία και τη Νορβηγία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους 20 μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων παγκοσμίως (…).

Ωστόσο, παρήγορο – μέσα στον…  γενικό παραλογισμό – είναι το γεγονός ότι ενώ την πενταετία 2002-2007 η Ελλάδα βρισκόταν στην 4η θέση παγκοσμίως  στις εισαγωγές όπλων, στο διάστημα 2007-2011 έπεσε στην 10η θέση. 

Επιπλέον, όπως προκύπτει, το  2011 η χώρα μας δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες, ωστόσο ολοκλήρωσε την παραλαβή παλαιότερων παραγγελιών, όπως το 2ο από τα τέσσερα βρετανικά Super Vita, καθώς το 1ο  από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90. 

Στα γενικότερα στοιχεία της έκθεσης,  την πρώτη θέση  παγκοσμίως  στις εξαγωγές όπλων κατέχουν σταθερά οι ΗΠΑ με 30%, ενώ ακολουθεί η Ρωσία με 24%. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, κατέχοντας το 9% της αγοράς – με κύριο αγοραστή, όπως προαναφέραμε, την Ελλάδα – ενώ αμέσως πιο κάτω, με μερίδιο 8% συναντάμε τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί, και στην πέμπτη θέση την Μ. Βρετανία με 4%. 

Ασφαλώς, όπως γνωρίζουμε, ο βασικότερος λόγος της παρουσίας μας εντός της ΕΕ – με τις γνωστές επιπτώσεις και δυσκολίες, όπως π.χ.η Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Σύμφωνα Δημοσιονομκής Σταθερότητας - δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση της ειρήνης, την απομάκρυνση των εθνικών απειλών  και τη διασφάλιση μιας ισχυρής διεθνούς θέσης για την Ελλάδα… 

Ωστόσο, εφόσον ισχύουν αυτά, προς τι συνεχίζεται  το… αβάσταχτο  ράλι των εισαγωγών οπλικών συστημάτων, το οποίο, φυσικά, επωμίζονται κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι πολίτες; 

ΠΗΓΗ: Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΖΩΝΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ