Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στη μνήμη του ελευθερωτή της πατρίδας, του ειδικού συνεργάτη μας

Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα. Ο ανυπότακτος. Επτά γενιές Κολοκοτρωναίων. Κανείς τους δεν έσκυψε το κεφάλι σε Τούρκο. Μόνο με σπαθί τους το έπαιρνες. Εβδομήντα νεκρούς δώσανε στον αγώνα. Για μας τους Γορτύνιους Αρκάδες η περηφάνεια
διπλή. Σ΄ευχαριστούμε γενναίε Στρατηγέ.



Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 1843. Στη χειμωνιάτικη Αθήνα, στον ναό της Αγίας Ειρήνης, ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο πορθητής της Τριπολιτσάς «νικήθηκε» κοντά στις 3 τα ξημερώματα από εγκεφαλική συμφόρηση που τον βρήκε σε ηλικία 73 ετών, καθώς επέστρεφε από γλέντι.

Τον νεκρό τον έντυσαν με την στολή του Αντιστράτηγου, του έζωσαν τα σπαθί, του φόρεσαν τσαρούχια, τον απίθωσαν στο φέρετρο και έβαλαν κάτω από τα πόδια του μία τουρκική σημαία.

Στο ένα του πλάγιο έβαλαν τον ασημένιο του θώρακα, ενώ στο άλλο την περικεφαλαία του και τις σπαλέτες.

Ή πομπή κατέβηκε από την οδό Έρμου, και μπαίνοντας στην οδό Αίολου έφτασε στον ναό της Αγ. Ειρήνης, όπου έψάλη ή νεκρώσιμη ακολουθία.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων της εποχής, ο εκκλησιαστικός ρήτορας και συγγραφέας Κων. Οικονόμου των έξ' Οικονόμων.


Η ανακομιδή
Έπειτα ή πομπή, περνώντας ξανά από το παλάτι, έφτασε στο Α' νεκροταφείο. Τα οστά του Κολοκοτρώνη βρίσκονται στην Τρίπολη από το 1930.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρόντισε για την μεταφορά τους στην Τρίπολη, κατόπιν αιτήματος των Αρκάδων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς , συνοδεύοντας μάλιστα ό ίδιος την μεταφορά τους, αποδίδοντας έτσι τιμή στον ελευθερωτή του Γένους μας. Στη διαδρομή του τραίνου από Αθήνα για Τρίπολη όλη η Ελλάδα γονυπετής και δακρυσμένη για να τιμήσει τι γενναίο Στρατηγό.

Το 1971 στην πλατεία του Άρεως στη Τρίπολη στήθηκε ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Από το 1993 τα οστά βρίσκονται στην βάση του μνημείου αυτού, σε ειδική κρύπτη.


Το 1942 οι Ιταλοί απαγόρευσαν τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά ο τότε Γορτύνιος Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Τσουτσάνης τόλμησε να κάνει μεγαλοπρεπή δοξολογία στους Άγιους Ταξιάρχες και τελετή στο μνημείο πεσόντων, χωρίς ούτε καν να καλέσει τους κατακτητές.

Ο Ιταλός διοικητής των καραμπινιέρων Φεστούτσι κάλεσε τον δήμαρχο για εξηγήσεις, αλλά εισέπραξε την παρακάτω συγκλονιστική απάντηση:... «Μην με απειλείτε γιατί δεν κρίθηκε ακόμα ο πόλεμος και προσέξτε καλά γιατί προβλέπω ότι θα έρθει η μέρα που θα ζητήσετε άσυλο στο σπίτι μου».

Το ίδιο βράδυ οι εξοργισμένοι Ιταλοί έσπασαν το μνημείο των πεσόντων και σκόρπισαν τριγύρω τα οστά του Κολοκοτρώνη που φυλάσσονταν εκεί.

Μόλις το πληροφορήθηκε ο δήμαρχος, πήρε νυχτιάτικα τον μικρό γιο του Γιώργο και με κίνδυνο της ζωής τους τα περισυνέλεξαν σε ένα άδειο τσουβάλι ζάχαρης.



Το βράδυ εκείνο τα πήραν μαζί στο σπίτι τους, ενώ ο Γιωργάκης γύρισε πίσω και περισυνέλεξε δύο ακόμα κόκαλα που είχαν απομείνει.

Την επομένη επανατοποθετήθηκαν τα οστά στο μνημείο των πεσόντων, από το οποίο αφαιρέθηκε το γυάλινο πορτάκι και στη θέση του μπήκε ενισχυμένη μεταλλική πρόσοψη.



Γενναίε Στρατηγέ ταπεινά σκύβω το κεφάλι μου μπροστά στη μεγαλοσύνη σου.




ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ ( Σχετικό VIDEO στην σελίδα BLOKO.gr )όπου είναι και πηγή της σελίδος αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ