Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Χρυσοχοΐδης: "Στρατόπεδο σε κάθε περιφέρεια"

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σχετικά με το Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας στην Κοζάνη


«Η χώρα δυστυχώς δοκιμάζεται από ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό. Είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα, αλλά
ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό. Αυτό σημαίνει ότι χρήζει αντιμετώπισης με βάση ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η Ελλάδα δέχεται σχεδόν το 90 τοις εκατό του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Δεχόμαστε κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα μας, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί για μας μονόδρομο.

Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι γι’ αυτό.

Δεν αναφερόμαστε, φυσικά και το τονίζω αυτό, σε εκείνους που είναι δικαιούχοι προστασίας του ασύλου το οποίο είναι υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα και έχει να κάνει με την προστασία εκείνων των οποίων η ζωή, τα πιστεύω τους, η πολιτική τους τοποθέτηση, η φυλή, η θρησκεία αποτελούν πρόβλημα επιβίωσης στη χώρα προέλευσης τους.

Το κόστος παραμονής τους εδώ στην Ελλάδα είναι δυσβάστακτο, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, τις δομές της δημόσιας υγείας, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως και την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μια βόμβα για τη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια της χώρας και των πολιτών.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και ο τρόπος είναι μόνο ένας:

Μέσα από οργανωμένες δομές και τεκμηριωμένες διαδικασίες που να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και στον πολιτισμό μας, τον ελληνικό πολιτισμό.

Σε πρώτη φάση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προετοιμάζουμε Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, κέντρα που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους.

Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό.

Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου.

Διευκρινίζω ότι οι κακοποιοί και όσοι εγκληματούν, οδηγούνται και κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, όπως και για καμία άλλη τοπική κοινωνία, όπου σύντομα θα δημιουργηθούν αντίστοιχα Κέντρα.

Αντιθέτως, τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι πάρα πολλά. Θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, για τη φύλαξη, για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο και βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει στη συνέχεια άλλες παράπλευρες δραστηριότητες στην οικονομία μας.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα το μεταναστευτικό ζήτημα που πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα.

Και θα το κάνουμε».

Δημοσιογράφος: Κατά τη συνάντησή σας με τη Δήμαρχο Κοζάνης, υπήρξε συμφωνία; Υπήρξε αποδοχή όλων;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στη συνάντηση ήταν η Δήμαρχος Κοζάνης, ο Περιφερειάρχης και συνάδελφοι Βουλευτές από την Κοζάνη. Υπάρχει από την πλευρά τους μια σειρά από ερωτηματικά και αγωνίες. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες, αλλά θέλω να σας πω με πολύ καθαρό τρόπο –όπως ακριβώς έκανα και μέσα στη συνάντηση- ότι είναι απόφασή μας, είναι εθνική απόφαση τα Κέντρα να προχωρήσουν. Να δημιουργηθούν, γιατί είναι ο μόνος δρόμος να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε αυτή τη βόμβα. Διαφορετικά μοιραία θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Λοιπόν, αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο σαν κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες, άνθρωποι, φτωχοί και δυστυχισμένοι στους δρόμους, άνεργοι, άεργοι και πεινασμένοι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να το προχωρήσουμε. Μετέφερα στους φίλους εκπροσώπους ότι αυτό το Κέντρο θα γίνει. Διότι πάνω απ΄ όλα είναι το εθνικό, το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Ελπίζω η τοπική κοινωνία του Βοϊου που αποτελείται από απλούς, καθημερινούς ανθρώπους με πολλά προβλήματα επιβίωσης να αντιληφθούν ότι όλη αυτή η υπόθεση δημιουργεί στην περιοχή ασφάλεια και ευημερία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε για Κέντρα, υπάρχει τώρα αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο το οποίο επεξεργάζεστε; Μιλήσατε για Κέντρα σε κάθε περιφέρεια. Αυτά πότε να τα περιμένουμε; Έχετε ήδη κάποια λίστα με κάποια σημεία;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένα Κέντρο. Και ενδεχομένως, στη συνέχεια, και σε κάθε Νομό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Θέλω να σας πω ότι τα Κέντρα αυτά θα λειτουργούν διαρκώς. Οι μετανάστες θα παραμένουν για λίγο χρόνο, μέχρις ότου εθελοντικά ο καθένας να αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του. Θα του εξασφαλίζουμε και την πληρωμή των εισιτηρίων του, αλλά θα του εξασφαλίζουμε και κάποια χρήματα για τις πρώτες ανάγκες του με την επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έως ότου να μπορέσει να αποκατασταθεί και επαγγελματικά. Δεν πρόκειται για Κέντρα Κράτησης, αλλά για Κέντρα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την παραμονή των μεταναστών μέχρι την επαναπροώθησή τους.

EK BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ