Ο Ρώσος ΑΓΕΕΔ στρατηγός Valery Gerasimov ανέφερε κατά την έναρξη του συνεδρίου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ότι «οι ρωσικές ΕΔ έχουν αναπτύξει ένα αμυντικό σύστημα για την εξουδετέρωση του παγκόσμιου πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, πράγμα που δεν το κρύβουμε».
Η δήλωση του πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το ρωσικό ΓΕΕΔ στην Μόσχα.
«Έχουμε αναπτύξει ένα συγκρότημα στρατιωτικών συστημάτων καθώς και τεχνικών μέτρων που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων του παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ σε σχέση με τη δυνατότητα των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων, και δεν το κρύβουμε».
Ο στρατηγός Gerasimov δήλωσε ότι η εφαρμογή του συστήματος αυτού (εξουδετέρωσης) εξαρτάται από την ικανότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και τις εκτιμήσεις αυτών για την αμερικανική πυραυλική άμυνα και την δυνατότητα του ΝΑΤΟ να εξουδετερώσει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.
«Η Ρωσία θα μειώσει τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, αλλά είμαι σίγουρος ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα υπονομεύσει την πυρηνική αποτρεπτική της Ρωσίας».
Ο Ρώσος ΑΓΕΕΔ δήλωσε επίσης ότι ανάλογα με την «ποιοτική και ποσοτική» ικανότητα της πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ η Ρωσία θα αποφασίσει αν θα μείνει στη συνθήκη START ή όχι.
Απάντηση των ΗΠΑ στον Ρώσο ΑΓΕΕΔ
Άμεση ήταν η απάντηση στο Ρώσο ΑΓΕΕΔ από τον Αμερικανό ΥΦΑΜ Rose Gottemoeller ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να ανησυχεί ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, θα μειώσει τη δραστηριότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου».
«Ο καθένας γνωρίζει για το πρόβλημα της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας και την σχέση της με τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις Σήμερα η Ρωσία δεν πρέπει να ανησυχεί για το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο οι ενέργειες μας θα μειώσουν τη δραστηριότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου»
Σύμφωνα με τον Gottemoeller, η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την πυραυλική άμυνα είναι «προς το κοινό συμφέρον»
Γ. Μοτσάκος
RIA Novosti http://ria.ru/defense_safety/20130523/939012774.html # ixzz2U6oYskeN