Posted on Μαΐου 19, 2013 by ftyarichannel
Στα πλαίσια έρευνάς μου για την πιθανότητα οριοθέτισης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επικοινώνησα με το Dr. Αθανάσιο Δρούγο, Στρατιωτικό αναλυτή – Διεθνολόγο και Ειδικό σε Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας.
Η όλη συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις προοπτικές μονομερούς ανακήρυξης Α.Ο.Ζ., τις υπάρχουσες και μελλοντικές διενέξεις με την Τουρκία, καθώς και τις θέσεις των γειτονικών μας χωρών επί του θέματος. Τα πορίσματα κρίνονται άκρως ανησυχητικά, δεδομένης της διπλωματικής αδυναμίας των Αθηνών και την πλήρη διάλυση των δομών του Κράτους.
- Πολλά λέγονται κύριε Δρούγο για το Καστελόριζο, υπάρχει ακόμα και περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ;
- Νομικά το Καστελόριζο (νήσος Μεγίστη) ήταν και παραμένει Ελληνικό. Η Ελληνικότητά του “προστατεύεται” από τις Διεθνείς Συμβάσεις. Επομένως, δεν μπορεί ν’ απολεσθεί νομικά. Μόνη πιθανότητα να περάσει στην Τουρκία αυτό το νησί με τους 500 κατοίκους, είναι μιά στρατιωτική απόβαση. Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο – και ειδικά με το Καστελόριζο.
Όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα του, επειδή αποτελεί την πιό απομακρυσμένη τοποθεσία της ελληνικής επικράτειας και βρίσκεται “κολλητά” με την Τουρκία, η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε μέσον να το παρακάμψει προκειμένου ν’ “αποκόψει” μιά μελλοντική ελληνική ΑΟΖ από την ήδη υπάρχουσα κυπριακή. Μάλιστα η Τουρκία φαίνεται να βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο της Αιγύπτου και πολύ φοβάμαι πως εάν Τουρκία και Αίγυπτος συγκλίνουν – το πιό πιθανό – θα έχουμε προβλήματα στην περιοχή του Καστελόριζου. Δεν αποκλείω μάλιστα και θερμό επεισόδιο – κυρίως ναυτικό.
- Πείτε μου λίγο για τη σύγκλιση Τουρκίας – Αιγύπτου στο θέμα της Α.Ο.Ζ.
- Δεν αποκλείω – υπό την πίεση των ΗΠΑ – Τουρκία και Αίγυπτος να συγκλίνουν διμερώς σε οριοθέτιση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας. Και πιθανότατα να στείλουν σε 2 χρόνια τα έγγραφα πρός επικύρωση στα Ηνωμένα Έθνη.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας επί της ΑΟΖ στην περιοχή της Δωδεκανήσου και ανατολικά του νομού Λασιθίου. Γενικά – και πρίν την “Αραβική Άνοιξη” – δεν θα ‘λεγα πως το Κάιρο είχε θέσεις κοντά σ’ εμας. Τώρα όμως είναι ολοφάνερη μιά τουρκο-αιγυπτιακή σύμπλευση.
- Πώς μπορούμε ν’ απαντήσουμε ;
– Η χώρα μας μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό όμως προυποθέτει δυναμική παρουσία και διαπραγματευτική ισχύ, κάτι δυστυχώς που απουσιάζει. Αν όμως κάνουμε αισθητή την στρατιωτική μας παρουσία στις αμφισβητούμενες περιοχές (βλέπε Καστελόριζο) χωρίς να έχουμε διεθνή και περιφερειακά ερείσματα, μπορεί να βρεθούμε ενώπιον περίεργων καταστάσεων… Την εποχή αυτή δεν μας στηρίζουν οι ΗΠΑ, μιάς και έχουν άλλη ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή. Προτεραιότητα της Αμερικής είναι η σύσφιξη των σχέσεων Αιγύπτου – Λιβύης – Τουρκίας και προετοιμασία της μετα- Άσσαντ Συρίας.
- Τί συμβαίνει με τη Λιβύη ;
– Η Τρίπολη ανέκαθεν δεν δεχόταν η οριοθέτιση να ξεκινήσει από τη Γαύδο. Ταυτόχρονα ήδη από το ’86 ο Καντάφι ήθελε τον Κόλπο της Σύρτης “κλειστό”. Οι ΗΠΑ δεν το δέχθηκαν αυτό και με την επιχείρηση “El Dorado Kanyon” επέβαλλαν στη Λιβύη τη δική τους τάξη πραγμάτων.
Με την πτώση του Καντάφι η Λιβύη ήρθε πιό κοντά στην Τουρκία, ενώ “πάγωσαν” και οι σχέσεις με την Ελλάδα. Τρανταχτό παράδειγμα η αποτυχημένη πρό μηνών επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Τρίπολη. Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει μιά πιο ολοκληρωμένη ανάλυση για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και όχι τις υπερβολές κάποιων ΜΜΕ. Πρέπει κάποια στιγμή να μιλάμε αξιόπιστα, με στοιχεία.
- Σχετικά με το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης Α.Ο.Ζ., πώς το βλέπετε ; Μπορεί να γίνει κάτι ;
- Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τους από θαλάσσης γείτονές μας, εκτός της Ιταλίας και φυσικά της Κύπρου. Αντιθέσεις έχουμε με Αλβανία, Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία. Έπρεπε να είχαμε κινηθεί γρήγορα, όπως η Λευκωσία που προχώρησε γρήγορα σε από κοινού οριοθέτιση με το Ισραήλ.
Γενικά, πολλά εξαρτώνται από τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Συρία, Λίβανος, παρουσία ξένων Στόλων…. Με τους Τούρκους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουν τις δικές τους επιδιώξεις και ισχυρούς συμμάχους. Εμείς δεν έχουμε ούτε καν ισχυρό στρατό στην περιοχή, έχουμε μειώσει τις αεροναυτικές ασκήσεις και από το 2009 δεν έχουμε αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, για να υποστηρίξουμε ΑΟΖ. Ανησυχώ για ασύμμετρες απειλές και θερμό ναυτικό επεισόδιο….
Επιπροσθέτως, πέρα των ΑΟΖ οι Τούρκοι επαναφέρουν τα συνήθη επιχειρήματα περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. Από το ’97 λέω πως πάγια θέση της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου στη βάση του 25ου Μεσημβρινού (δυτικά της Λήμνου – ανατολικά της Σκύρου), μέχρι κάτω. Το Αιγαίο είναι ειδικής μορφής θάλασσα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος…
Είμαι θετικός για το ενδεχόμενο οριοθέτισης Α.Ο.Ζ., αλλά βλέπω και επισημαίνω πάρα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Η Τουρκία κινείται προκλητικά και με στρατηγική, ενώ εμείς “οχυρωνόμαστε” γύρω από Διεθνείς Συμβάσεις και αναμένουμε απαθείς.