Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014

ΥΦΕΣΗ 4,6% ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ 28%
30/05/2013
Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που φέτος θα αγγίξει το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28%, προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ ο πληθωρισμός εφέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%), η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, ενώ η ανάκαμψη τοποθετείται χρονικά το 2014. 

Παράλληλα, η ΤτΕ «βλέπει» αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015 και εκτιμά ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2011 - 2009. 

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς καμία απόκλιση, αφού παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται τελευταία, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται. 

Ειδικότερα, παρά την πρόοδο σε πολλούς τομείς, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πλημμελώς ψηφισμένα μέτρα. 

Επίσης, σύμφωνα με την ΤτΕ η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας μπορούν να αυξήσουν τα «λουκέτα στην αγορά». 

Παρόλα αυτά το κλίμα σήμερα είναι κατάλληλο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, προκειμένου η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η διαδικασία αυτή. 

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Προβόπουλος συστήνει την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ τάσσεται υπέρ της φορολογική ελάφρυνση των ήδη βαριά φορολογουμένων. 

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η ΤτΕ επισημαίνει πως οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. 

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) , που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Επιπλέον θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ