ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών ασφαλείας, άγνωστες ισλαμικές ομάδες στα Βαλκάνια έχουν στείλει απειλητικά μηνύματα σε ξένους διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, καθώς και στις διεθνείς αποστολές που υπηρετούν στην περιοχή, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να επανεξετάσουν πολλές ισλαμικές ομάδες.
Σύμφωνα με τον Ζόραν Μιτέβσκι, πρώην βοηθό διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της πΓΔΜ, λαμβάνονται μέτρα για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τέτοιων ομάδων με σκοπό την πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών πράξεων.
«Οι οργανώσεις αυτές δραστηριοποιούνται στη Β-Ε, αλλά και στο Σαντζάκ (Σερβία) και στο Κοσσυφοπέδιο και προσπαθούν συνεχώς να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην πΓΔΜ. Ύποπτες είναι οι παρακάτω οργανώσεις: οι Ισλαμιστές Πολεμιστές, η Ισλαμική Λεγεώνα, η Faitah, η Ισλαμική Νεολαία, η Sheve, η Χαμάς Τουρμπέ και άλλες». .
Οι ακτιβιστές των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από πηγές στη Μέση Ανατολή και ο πιθανός κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι οι ακτιβιστές έχουν εκπαιδευτεί στην κατασκευή εκρηκτικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων συσκευών παρόμοιων με αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, σύμφωνα με τον Ιβάν Μπαμπανόβσκι, αναλυτή και πρώην καθηγητή μελετών ασφάλειας στο Τμήμα Ασφαλείας στα Σκόπια.
«Υπάρχουν περίπου 3.000 Ουαχάμπι στην πΓΔΜ, κυρίως μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και των Βοσνίων, στην περιοχή των Σκοπίων, στο Τέτοβο, στη Στρούγκα και στο Κουμάνοβο. Το έργο τους χρηματοδοτείται από δωρεές που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράν. Οι τελευταίοι συγκεντρώνονται για να πετύχουν βαθύτερη διείσδυση στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα Βαλκάνια ως εφαλτήριο», δήλωσε ο Μπαμπανόβσκι στους SETimes.
Το Ιράν συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τα ισλαμικά κινήματα στη Β-Ε που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τον βετεράνο αναλυτή ασφαλείας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς.
«Οι Ουαχάμπι στη Β-Ε είναι τα κατάλοιπα των πρώην μουτζαχεντίν, των μελών της Μουσουλμανικής Νεολαίας και των πολιτογραφημένων αλλοδαπών που βρίσκονται υπό την επήρεια των Σουνιτών, αλλά και των Σιιτών από το Ιράν. Το κίνημα αυτό έχει πλέον σχεδόν 120.000 μέλη, εκ των οποίων τα 3.000 αποτελούν απειλή για την ασφάλεια».
Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση, μετά τη συνάντηση περίπου 500 Σαλαφιστών στην Τούζλα τον περασμένο Φεβρουάριο. Η οργάνωση είπε ότι η Β-Ε αποτελεί το εφαλτήριο για το κίνημα Salafi, το οποίο χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για την επίτευξη των στόχων του, για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.
Εμπειρογνώμονες ασφάλειας είπαν ότι η αποικία Ουαχάμπι στη Γκόρνια Μαότσα κοντά στη Σρεμπρένικ δεν σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους της Β-Ε.
«Δεν υπάρχουν περιστατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν περιστατικά. Αρκεί η αστυνομία να επισκεφθεί το χώρο και να εφαρμόσει το νόμο κατά των ατόμων που παραβιάζουν τη συνταγματική και έννομη τάξη της χώρας», είπε ο Μεχμέτ Μπράνταριτς, μέλος της Μικτής Επιτροπής για την Άμυνα και την Ασφάλεια στο κοινοβούλιο της Β-Ε.
Οι Ουαχάμπι στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν με το να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα κερδοφόρα τζαμιά, τα οποία χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τον Μπαμπανόβσκι.
«Τώρα υπάρχει ένα σχολείο για μάρτυρες στο Κοσσυφοπέδιο και η αποζημίωση για τις οικογένειες εκείνων που διακηρύσσουν ότι θα ανατινάξουν τους εαυτούς τους φτάνει μέχρι και τα $3.000″.
Ο Μπαμπανόβσκι ανέφερε ότι τα νέα μέλη στρατολογούνται από ομάδες στο Κοσσυφοπέδιο που διοργανώνουν δωρεάν μαθήματα, θρησκευτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις.
Το Πρίζρεν αποτελεί ένα από τα κέντρα της επέκτασης των Ουαχάμπι στο Κοσσυφοπέδιο, όπου πριν από τρία χρόνια η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς από τους πλέον εξτρεμιστές οπαδούς, αλλά έχουν πολλούς οπαδούς και στην Πρίστινα, στη Ντζακόβιτσα, στο Ντέτσανι, στο Ουρόσεβατς και στο Κατσάνικ.
Είναι ολοφάνερο ότι το δίκτυο είναι εδώ και φυσικά δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, όπου σε αναφορές φαίνεται σαν κόμβος διέλευσης, συνάντησης και απόκρυψης σε περίπτωση ανάγκης. Ο συνεχώς όμως αυξανόμενος όγκος της μουσουλμανικής παρουσίας, πιθανόν να αναβαθμίσει και τον ρόλο της Ελλάδας όταν οι συνθήκες καταστούν περισσότερο ευνοϊκές.