stress-660
Το άγχος, ή αλλιώς στρες, είναι η μάστιγα της σύγχρονης ζωής διότι εξαιτίας των έντονων ρυθμών που ζούνε πολλοί άνθρωποι αυτό έχει ως συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι να είναι ευάλωτοι σε διάφορες ασθένειες, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι και τη καρδιακή νόσο.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που το άγχος μπορεί να ελέγχεται, όπως είναι για παράδειγμα η φυσική άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως το γυμναστήριο, η πεζοπορία, το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι, τα ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καίγοντας ταυτόχρονα και θερμίδες.
Όμως ο σίγουρος και αποτελεσματικότερος τρόπος, ώστε να ελεγχθεί το άγχος, είναι η επιλογή των κατάλληλων τροφών επειδή ούτος η άλλος το φαγητό καταναλώνεται σε καθημερινή βάση οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνεται η ορθή επιλογή.
Από τα φρούτα, τα καταλληλότερο για την αντιμετώπιση του stress είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι πιπεριές και τα μούρα. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη είναι αναγκαία η βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης των παραπάνω φρούτων, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αδυνατίσουν και ο οργανισμός να είναι περισσότερο ευάλωτος σε ασθένειες.
Εκτός όμως από τα φρούτα, ο οργανισμός χρειάζεται και πρωτεΐνες για να καταπολεμήσει το άγχος. Ο οργανισμός ζητάει όλο και περισσότερες πρωτεΐνες όταν ο άνθρωπος έχει συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν το χάρισμα να δίνουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν δραστήριο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η κατανάλωση κοτόπουλου, ψαριού, αβγών, γάλακτος ή όσπριων, γαλοπούλας και άπαχων κόκκινων κρεάτων, κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μια δίαιτα στην οποία απουσιάζουν οι τροφές με πρωτεΐνες μπορεί να αδυνατίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δυνατότητα αντίστασης στις λοιμώξεις.
Άλλες τροφές που καταπολεμούνε το στρες είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και ο τόνος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε αυτά τα ψάρια, είναι ικανά να εμποδίσουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να προστατεύσουν τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο όσον αφορά τις γυναίκες. Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, η κατάλληλη ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι τα 90 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα.
Επίσης, το νερό είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη καταπολέμηση του άγχους. Όταν ο οργανισμός δε λαμβάνει τις αναγκαίες ποσότητες νερού, πολύ πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνονται. Το νερό φρεσκάρει κάθε περιοχή του σώματος και του εγκεφάλου και συντελεί στη καλύτερη διαχείριση του στρες. Μία έξυπνη μέθοδος είναι να καταναλώνονται μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.
Ακόμη τα τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη καταπολέμηση του άγχους με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώσει η σφιγμένη από το άγχος σιαγόνα και να μειωθεί η ένταση του στρες.
Από ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πολύ καλές λύσεις όσον αφορά το άγχος. Τρώγοντας μία χούφτα το 24ωρο από τους παραπάνω ξηρούς καρπούς, η προστασία από το άγχος είναι δεδομένη.
Τονίζεται ότι για τη καταπολέμηση του άγχους είναι πολύ σημαντικό το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ και όχι βαρύ διότι τα βαριά γεύματα προκαλούν συνήθως καούρα και αίσθημα δυσφορίας. Αντίθετα ένα λιτό βραδινό βοηθάει στο να γίνει σαφώς καλύτερη η ποιότητα του ύπνου.
Όσον αφορά τους υδατάνθρακές, υπάρχουν οι σύνθετοι και οι απλοί υδατάνθρακες. Όλοι οι υδατάνθρακες ωθούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να καταναλώνονται σύνθετοι υδατάνθρακες, που χωνεύονται με πιο αργούς ρυθμούς. Σωστές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι απλοί υδατάνθρακες υπάρχουν ουσιαστικά μέσα στα γλυκά και καλό είναι σε γενικές γραμμές να αποφεύγονται. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις τα γλυκά γίνεται να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και σύντομη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.
Όσοι λοιπόν αποφασίσουν να αλλάξουν, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να καταναλώνουν τις παραπάνω τροφές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούνε άμεσα αποτελέσματα και το άγχος τους θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.