Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Απαίτηση της ΕΕ από τα Μέλη της για Αναγνώριση

ΠΗΓΗ: Drougos.gr
Νέα από Κοσσυφοπέδιο 06 Απρ. 2012

Απαίτηση της ΕΕ από τα Μέλη της για Αναγνώριση
Αντιπαράθεση για τις Εκλογές των Σέρβων
Η Ένταση Παραμονεύει




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την έγκριση ψηφισμάτων για την   ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, του Κοσσόβου και του Μαυροβουνίου. Στα ψηφίσματα ζητείται η άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, επικροτούνται τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο τον ερχόμενο  Ιούνιο, ενώ  καλούνται οι χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου να το πράξουν.

Αναφορικά με τη Σερβία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις της για την υποψηφιότητα και κρίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο, ενώ παράλληλα η Σερβία θα εξακολουθεί να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις κυρίως σε θέματα κράτους δικαίου, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλύτερης λειτουργίας της αγοράς.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η ικανοποίηση των ευρωβουλευτών για τις συμφωνίες που έχουν προκύψει από το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και καλείται η Σερβία να τις εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν η Σερβία διεξαγάγει δημοτικές εκλογές στο Κόσσοβο, η στάση αυτή συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Επιπλέον στην  εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου της αστυνομίας για «την αποτροπή της διεξαγωγής των παράνομων εκλογών της Σερβίας στο Κόσσοβο» αναφέρεται ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσσόβου, στην οποία προστίθεται ότι «οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και η σύλληψη ατόμων ή αξιωματούχων των παράνομων δομών της Σερβίας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη στάση των θεσμών του Κοσσόβου ως προς τις παράνομες εκλογές». Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Κοσσόβου και η διεθνής κοινότητα θεωρούν ότι οι προσπάθειες της Σερβίας να διεξαγάγει εκλογές στην επικράτεια του Κοσσόβου είναι «παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο», ενώ σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση του Κοσσόβου χρησιμοποιεί όλα τα συνταγματικά και νόμιμα μέσα για να αποτρέψει την επιθετική στάση της Δημοκρατίας της Σερβίας κατά του Κοσσόβου». Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν και οι συλλήψεις των τεσσάρων ατόμων, αφού «μετέφεραν εκλογικό υλικό παραβαίνοντας το Σύνταγμα του Κοσσόβου».

Ως προς το Κόσσοβο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία  με την οποία καλούνται οι χώρες – μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου να το πράξουν, ενώ απέρριψε πρόταση της σοσιαλιστικής ομάδας στα έγγραφα του Ευρωκοινοβουλίου να εμφανίζεται το Κόσσοβο με αστερίσκο και τη γνωστή  υποσημείωση. Επίσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ελπίδα ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιτρέψει στους αθλητές του Κοσσόβου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σε όλα αυτά και παρά την πρόθεση ουδετερότητας από την πλευρά του Δκτη της KFOR, οι εντολές που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ τον υποχρεώνουν απότι φαίνεται να στηρίξει την Πρίστινα. Οι εντολές αυτές αφορούν το κλείσιμο των εναλλακτικών οδικών διαδρομών στο βόρειο Κόσσοβο, που έδωσε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της KFOR, σε συνάντηση με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσόβου και εκπροσώπους της UNMIK και της EULEX στο Ζούμπιν Πότοκ.  Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, ο δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ, Σλάβισα Ρίστιτς, τόνισε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς λάθος κατεύθυνση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. «Δεν κρίνουμε παράνομες τις εναλλακτικές διαδρομές προς την κεντρική Σερβία» ανέφερε ο κ. Ρίστιτς διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για νόμιμους και ελεύθερους δρόμους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια και το κλείσιμό τους συνιστά εμπόδιο την ελεύθερη μετακίνηση». Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο έντονων διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων και των οδοφραγμάτων, καθώς «οι Σέρβοι δεν θα αποδεχτούν το κλείσιμο των δρόμων».

Η ένταση απότι φαίνεται δεν απέχει πολύ, καθόσον η επιλεκτική στάση της KFOR μας έχει δείξει ήδη στο παρελθόν τα αποτελέσματα της, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα των εκλογών μια αποδοχή από τη Σερβία να μην διεξαχθούν εκλογές στο Κόσσοβο αποτελεί άλλη μια έμμεση αναγνώριση της υπόστασης του κρατιδίου του Κοσσόβου, ενώ το αντίθετο θα ενίσχυε σημαντικά την αυτόνομη θέση της μειονότητας των Σέρβων, επηρεάζοντας αναμφίβολα αρνητικά την διαδικασία των συνομιλιών αλλά και την στάση της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ