Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑΠΗΓΗ : Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ".
13/03/2012

Σε ηλικία 84 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η γνωστή ερμηνεύτρια Δόμνα Σαμίου στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ όπου νοσηλευόταν με λευχαιμία.


Η κηδεία της θα τελεστεί σήμερα, στις 3 το απόγευμα, από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, ενώ οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι. 

Ήταν από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού, το οποίο ξεκίνησες να υπηρετεί από πολύ μικρή ηλικία.

Μαθήτευσε κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής». 

Το 1981 ίδρυσε τον «Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου» με στόχο τη διάσωση και τη διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής. 

Ήταν πολύ γνωστή και στον απόδημο ελληνισμό, με τα τραγούδια της να κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και την Αυστραλία. 

Μέχρι και τα τελευταία χρόνια συνέχισε να στηρίζει το παραδοσιακό τραγούδι και να διοργανώνει συναυλίες μαζί με άλλους καλλιτέχνες. 

Κατά τη διάρκει της ζωής της τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις με αποκορύφωμα την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005. 

Την θλίψη τους για τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου και τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους της εξέφρασαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. 

«Η Δόμνα Σαμίου, επί δεκαετίες, ταύτισε τον εαυτό της με την διάσωση και την προβολή της μουσικής μας παράδοσης, έφερε στο φως κρυμμένους λαϊκούς θησαυρούς και τους γνώρισε στις νεότερες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. 

«Η Δόμνα Σαμίου ερεύνησε, ερμήνευσε και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να νιώσουμε όλοι μας την αξία και τη σημασία της λαϊκής μας παράδοσης, της παραδοσιακής μουσικής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου. 

«Μία μεγάλη φωνή του δημοτικού μας τραγουδιού σίγησε»,είπε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης υπογραμμίζοντας πως η Δόμνα Σαμίου «ζωντάνεψε τη δημοτική μας παράδοση με τρόπο κλασικό και απαράμιλλο, συνδυάζοντας φωνητικά τις καταβολές της Ιωνίας με αυτές της "παλιάς" Ελλάδας». 

«Έφυγε από κοντά μας μια μεγάλη προσωπικότητα του πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και παράδοσης του τόπου μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ
«Μια μεγάλη μορφή του ελληνικού πολιτισμού έφυγε από κοντά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΤΥΧΑΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ