kastro agionorio1
Ενα φράγκικο κάστρο και μία ενετική υδατογέφυρα, κατάλοιπα λιγότερο γνωστών περιόδων από το παρελθόν της Κορίνθου, σχεδιάζεται να συντηρηθούν και να αναδειχθούν σύμφωνα με δύο μελέτες, που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για το κάστρο του Αγιονορίου, χτισμένου μεταξύ 1377 και 1450 στο στρατηγικής σημασίας σημείο πάνω από την κοιλάδα της Κοντοπορείας οδού -του συντομότερου αρχαίου δρόμου, που συνέδεε το Αργος με την Κόρινθο- και του νότιου περάσματος της Κλεισούρας.
Οι πέντε πύργοι του, με τον ψηλότερο να αγγίζει τα 12 μέτρα, θα συντηρηθούν και θα στερεωθούν, ενώ θα αποκατασταθούν τα ξύλινα μεσοπατώματά τους. Προβλέπονται, επίσης, η ανακατασκευή τμημάτων του θόλου της δεξαμενής νερού, η ανακατασκευή του πέτρινου περιγράμματος των δύο πυλών και η συμπλήρωση λίθων στο πενταγωνικό τείχος. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι έχει ήδη ενταχθεί μία μικρότερης κλίμακας μελέτη ανάπλασης του χώρου γύρω από το φρούριο.
Αξιόλογο δείγμα των έργων υποδομής, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας -από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 1715-, η πέτρινη πολύτοξη υδατογέφυρα του Ασσου εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 30 μέτρων και βρίσκεται δίπλα στην παλαιά Εθνικό Οδό Κορίνθου – Πατρών, περίπου 12 χλμ. δυτικά της Κορίνθου. Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης, που ανατέθηκε από τον Δήμο Ασσου-Λεχαίου σε αρχιτεκτονικό γραφείο, προβλέπει κυρίως επεμβάσεις αναστήλωσης και στερέωσης, την ανακατασκευή ενός τόξου, καθώς και τον καθαρισμό της βλάστησης στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.
Της Χριστινας Σανουδου για την καθημερινή