Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κατά 1.4% μείωσαν τις τιμές τους τα Σουπερ Μάρκετ το 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΕΛΚΑ
29/01/2013
Εξέλιξη του Γενικού Δείκτη τιμών Οργανωμένου λιανεμπορίου 2011-2012
Κατά 1,4% φαίνεται να μείωσαν τις τιμές τους οι αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ κατά το 2012, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για τις τιμές 843 κωδικών προϊόντων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας (τρόφιμα και είδη παντοπωλείου). 

Ο αντίστοιχος δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις του ΦΠΑ παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση κατά 1,8%, εξαιτίας της απορρόφησης μέρους της αύξησης του ΦΠΑ στα αναψυκτικά (από 13% σε 23%) που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η αποκλιμάκωση των τιμών έκανε την εμφάνιση της από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και είναι σημαντικά μεγαλύτερη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές κατά μέσο όρο εμφάνισαν στη συνέχεια συνολική πτώση 3,1% από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο, κλείνοντας τη χρονιά σε επίπεδα τιμών του 2009. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως ο μήνας (αυξημένου ενδιαφέροντος λόγω των εορτών) Δεκέμβριος του 2012 είχε κατά 3% χαμηλότερο δείκτη από το Δεκέμβριο του 2011. 

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 κατά σχεδόν 5%, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθούν υπόψη οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια). 

Η πτωτική πορεία του δείκτη του ΙΕΛΚΑ είναι κυρίως αποτέλεσμα των μειώσεων στα είδη παντοπωλείου (πρόκειται για τα είδη καθαριότητας, οικιακής και προσωπικής υγιεινής), τα οποία παρουσίασαν μείωση κατά 3,3%, επηρεαζόμενα σε μικρότερο βαθμό από εξελίξεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών. Πτωτικά αλλά με μικρότερη τάση κινήθηκαν και τα τρόφιμα, παρουσιάζοντας συνολική μείωση κατά 0,5%.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ