mixalopoulos
Άρθρο του πρωταθλητή Νίκου Μιχαλόπουλου
Πολλοί άνθρωποι στις ημέρες μας πιστεύουν, πως μέρες σαν και αυτές το να μιλάς γιασωστή διατροφή και άσκηση και ένα τρόπο ζωής, που απαιτεί γνώση, έρευνα και προσπάθεια είναι κάτι σχεδόν ουτοπικό.
Κάποιοι ίσως πουν, ότι είναι και λεπτομέρειες, που τώρα δεν έχουν θέση στην ζωή μας. Όμως ας αναρωτηθούμε όλοι μας: στις λεπτομέρειες πάντα δεν κρίνονται οι μεγάλες διαφορές, οι μεγάλες ανατροπές και οι μικρές έστω επαναστάσεις;
 
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την επιτυχία μέσα σε μία νύχτα σε ό,τι κάνουμε και με ό,τι καταπιανόμαστε, όμως η ελπίδα κρύβεται στην επιμονή της συνέχισης της προσπάθειας. Ας κοιτάξει ο καθένας προς τα πίσω και ψύχραιμα την ζωή του και θα καταλάβει αυτό ακριβώς που εννοώ. Ό, τι έχει πετύχει ο καθένας μας, το έχει πετύχει επειδή απλά δεν έβαλε το κεφάλι κάτω στις δυσκολίες.
Η αντοχή σε αυτές εξαρτάται κάθε φορά από το πόσο πολύ θέλουμε κάτι, από το πόσο πολύ πιστεύουμε κάτι, από το πόσο πολύ έχουμε ανάγκη κάτι. Αυτή η περίφημη συνομωσία του σύμπαντος δεν είναι τίποτα άλλο από την δικά μας επιθυμία να κάνουμε τα πράγματα να δουλέψουν για μας.
Όταν πεινάμε και σηκωνόμαστε να ανοίξουμε την πόρτα του ψυγείου μας, δεν είναι το σύμπαν που έχει φέρει το ψυγείο στην κουζίνα μας, ούτε είναι αυτό που το διατηρεί γεμάτο. Είμαστε απλά εμείς που έχουμε κάνει ό,τι έχουμε κάνει, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχουν κάνει οι προηγούμενοι από εμάς και το έχουμε δει να λειτουργεί, ακριβώς γιατί είναι κάτι απλό, σύνηθες και επαναλαμβανόμενο.
Στα πιο δύσκολα και τα πιο απαιτητικά πράγματα εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που αμφισβητούμε την πιθανότητα της επιτυχίας τους, απλά γιατί δεν τα έχουμε δει να συμβαίνουν. Όμως τα πιο σπουδαία πράγματα είναι και τα πιο σπάνια και η απλή επιθυμία μετατρέπεται σε όραμα. Και σήμερα έχουμε ανάκγη από όραμα. Δηλαδή από το απόλυτα επιθυμητό χωρίς την ανάγκη να το έχουμε δει ήδη να συμβαίνει ξανά και ξανά.
Ένας εμπνευσμένος κάποτε προπονητής μου είχε πει, πως πρωταθλητής δεν γίνεται ούτε αυτός που γεννιέται με το μεγάλο ταλέντο μόνο, ούτε αυτός που δουλεύει μόνο πολύ σκληρά. Πρωταθλητής γίνεται αυτός που αντέχει στην αποτυχία!!! Και το κράτησα πολύ καλά στο μυαλό μου.
Γιατί και μου απάλυνε τις απογοητεύσεις από τις αποτυχίες, που ούτως ή άλλως ερχόντουσαν και θα συνεχίσουν να έρχονται, αλλά και γιατί το είδα πράγματι να συμβαίνει.
Όταν πιστεύεις στον εαυτό σου, ο ουρανός είναι το όριο. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, αν πρώτα δεν προσπαθήσεις για αυτό.Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε την δύναμη να δημιουργήσουμε σπουδαία πράγματα. Πρέπει όμως πρώτα να κάνουμε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό μας. Να μην τον χτυπάμε και να μην τον κρίνουμε αυστηρά κάθε φορά που αποτυγχάνει. Ας θυμηθούμε πως ό, τι σπουδαίο έχουν δεν τα μάτια μας να συμβαίνει στο παρελθόν και το παρόν, έχει γίνει από ανθρώπους που κάποιες στιγμές απέτυχαν, όμως συνέχισαν να προσπαθούν μέχρι που τα κατάφεραν. Ακόμα και ο Μιχαήλ Άγγελος χρειάστηκε να ξαναφτιάξει την Καπέλα Σιχτίνα, απλά γιατί δεν άρεσε στην πρώτη της παρουσίαση.
Φυσικά ένα από τα πράγματα που χρειάζεται κάθε φορά και σε κάθε μας προσπάθεια είναι η τόλμη. Είναι εκείνη η διάθεση να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, που σημαίνει νέες εικόνες, νέες εμπειρίες, νέες προοπτικές. Λίγο ίσως άβολες στην αρχή, αλλά σίγουρα με πολύ περισσότερες απολαύσεις, περισσότερα ανοίγματα και λιγότερη πλήξη. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες νίκης στην ζωή μας, αρκεί να δώσουμε στον εαυτό μας τις δυνατότητες ανακάλυψής τους βγαίνοντας από την ζώνη της άνεσής μας, εκείνης της περιοχής, που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλής, επειδή απλά την γνωρίζουμε καλά, αν και δεν λειτουργεί καλά για εμάς.
Από την στιγμή που θα κάνεις την διαφορά, θα συνειδητοποιήσεις πόσο εύκολο ήταν. Θα γυρίσεις την ζωή σου πάνω κάτω και θα συναντήσεις για πρώτη φορά ποιότητες που δεν φανταζόσουνα καν ότι διέθετες. Θα ανακάλυπταν οι θαλασσοπόροι την Νέα Γη, αν δεν αποφάσιζαν να ριχτούν στα κύματα για αυτήν;
To να μιλάμε για σωστή διατροφή, για άσκηση, για αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ζωής ενέργειας και δραστηριότητας δεν είναι πολυτέλεια, είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρούμε και το μυαλό μας ακμαίο. Δεν είναι δυνατόν να είσαι πνευματικά σε φόρμα, αν δεν είσαι ταυτόχρονα και σωματικά σε φόρμα.
Ζούμε μια περίοδο κρίσης. Νομίζουμε οικονομικής, αλλά στην πραγματικότητα κρίσης αξιών. Περάσαμε στην απέναντι όχθη, όταν πιστέψαμε πως τα πάντα είναι δυνατά και εύκολα χωρίς κόπο και αυτό διδάξαμε στα παιδιά μας. Ακόμα και τα πρόσωπα που προβάλαμε, τα ήθη που υιοθετήσαμε, τα πρότυπα που θεσπίσαμε ήταν κούφια, σαχλά και πνευματοβόρα, γιατί απλά νομίσαμε πως ανακαλύψαμε την Αμερική. Όμως καμιά γη της επαγγελίας δεν είναι δίπλα σου να σε περιμένει χωρίς και κάποιος άλλος να την έχει επιθυμήσει και χωρίς να πρέπει να παλέψεις για αυτήν.
Μπορεί να είναι γενικά ασφαλέστερο να μένεις κολλημένος στην γη, όμως οι μεγαλύτερες συγκινήσεις βρίσκονται ΨΗΛΑ!
Ας τις ανακαλύψουμε.
Με ΚΟΠΟ, με ΠΙΣΤΗ, με ΟΡΑΜΑ, με ΘΕΛΗΣΗ, με ΕΠΙΜΟΝΗ!
Χωρίς ΦΟΒΟ, χωρίς ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, χωρίς ΔΕΙΛΙΑ, χωρίς ΨΕΥΤΙΑ!
Το να συνεχίσουμε να κλαιγόμαστε ή να ρίχνουμε τα βάρη σε κάποιον άλλον είναι το εύκολο. Όμως ποτέ το πένθος και το κλάμα δεν έφεραν πίσω τους αγαπημένους μας.
Νίκος Μιχαλόπουλος
Πρωταθλητής Ακοντισμού, Σκοποβολής-Συγγραφέας- Εκπαιδευτικός
Μέλος του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION.