ΠΗΓΗ: www.Drougos.gr
Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας & Τρομοκρτίας
Ιαν 23
Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
από anacondagr στις 23η Ιανουαρίου, 2012 στις 22:25Posted in: Διεθνείς Εξελίξεις
Η θωράκιση της χώρας μας σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός αναλυτής
Εισαγωγή
Το παρόν άρθρο επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση - προσέγγιση σε πιθανούς τρόπους θωράκισης της χώρας μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η πολιτική των αμυντικών εξοπλισμών ακολουθεί μια οξύμωρη πορεία την τελευταία δεκαπενταετία (1996-2011). Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 1996-2003 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού επιπέδου ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ισορροπία αυτή όμως είναι πρόσκαιρη και παραπλανητική για το μέλλον. Η εξοπλιστική ένδεια της περιόδου 2004-2011, με την εξαίρεση της αγοράς των 30 νέων σύγχρονων αεροσκαφών F-16 BLK52 + Ανώτερο 4 ης Γενιάς ΤΟ 2005, υπονομεύει σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει την προηγούμενη προσπάθεια. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκάστοτε ισορροπίες δυνάμεων δημιουργούνται και «χτίζονται» μέσα από συνέχεια στα εξοπλιστικά προγράμματα που ικανοποιούν μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές απαιτήσεις και όχι με αποσπασματικές αγορές εν κρυπτώ.
Γεωπολιτικές Εξελίξεις - Οικονομική Κατάσταση - Δομή Δυνάμεων - Ισορροπία Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας
Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, οι οιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται και πολλές φορές με απρόβλεπτη τροπή (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αραβική Άνοιξη). Ο μονοπολικός σε παγκόσμιο επίπεδο κόσμοςδείχνει να μεταλλάσσεται σε έναν πολυπολικό σε τοπικό επίπεδο, όπου διάφορες χώρες επιθυμούν να διαδραματίσουν το ρόλο περιφερειακών υπερδυνάμεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ουσιαστική απραξία στην εξέλιξη της απόκτησης αμυντικών συστημάτων που η χώρα έχει άμεση ανάγκη δημιουργεί στην Τουρκίατην αυξανόμενη επιθυμία να μεταλλαχτεί σε κυρίαρχο παράγοντα του Αιγαίουεντείνοντας τον τελευταίο καιρότις προκλήσεις της παντοιοτρόπως και με διάφορες μεθόδους (συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, διεκδικήσεις νήσων, αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμού μέσω της λαθρομετανάστευσης, απειλών κατά της Κύπρου).
Η τουρκική στρατηγική και το όραμα της Τουρκίας να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη με έντονα νέο-οθωμανικά και ισλαμικά χαρακτηριστικά, η οποία και θα αποτελεί τη μοναδική γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην χώρα μας. Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που δημιουργούνται, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα και σταθερές θέσεις. Η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσδώσει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα στην άσκηση πιο ενεργούς εξωτερικής πολιτικής, ενώ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους ότι οι επεκτατικές στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
Οι γείτονες μας έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων τουςβασιζόμενοι στο δόγμα της αεροπορικής υπεροχής στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αντιληπτό και παραδεκτό από όλους ότι η αεροπορική υπεροχή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή ή μη έκβαση μιας σύρραξης, ενώ ταυτόχρονα είναι ο μοναδικός παράγοντας αποτροπής για ένα κράτος. Ιδιαίτερα δε στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, η Πολεμική Αεροπορία θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο σε μια πιθανή σύρραξη. Αυτό είναι κατανοητό άλλωστε και από τις καθημερινές «αερομαχίες» πάνω από το Αιγαίο, αλλά και από την ανάλυση παλαιότερων κρίσεων και «θερμών επεισοδίων» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο εκσυγχρονισμός των γειτόνων βασίζεται λοιπόν στην απόκτηση 30 νέων υπερσύγχρονων F-16, ιδίων δυνατοτήτων με αυτά που παρέλαβε η ΠΑ το 2009, την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16 (περισσότερα των 220) και τέλος την δυναμική ένταξη τους στο πρόγραμμα 5 ης Γενιάς F-35 (JSF), μετά το 2016, με την απόκτηση 100 - 120 αεροσκαφών JSF.
Στον αντίποδα, οι προγραμματισμένες μέχρι το 2012, αποσύρσεις παλαιότερων τύπων αεροσκαφών της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας (43 A-7E / TA-7C) και εν συνεχεία των εκσυγχρονισμένων F-4E PI2000 (το αργότερο έως το 2020) θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στην Δομή Δυνάμεων, η οποία θα συρρικνωθεί σε 200 μαχητικά. Εάν δε λάβουμε υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών και όχι μόνον τον αριθμό αυτών, τότε η σύγκριση είναι ακόμα χειρότερη εις βάρος της χώρας μας. Η διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας την περίοδο αυτή τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, όπως φαίνεται στον πίνακα κατωτέρω.
2010 | 2015 | 2020 | |
ΕΛΛΑΔΑ | 282 (Με τα 30 νέα F-16) 239 πρώτης γραμμής 159 F-16, 25 M2000-5, 20 M2000 & 35 F-4E | 239 (Λόγω απόσυρσης των 43 Α-7Ε) 148 πρώτης γραμμής | 204 (Λόγω απόσυρσης των 35 F-4E) 88 πρώτης γραμμής |
ΤΟΥΡΚΙΑ | 380 290 πρώτης γραμμής 239 F-16 51 F-4E | 340 305 πρώτης γραμμής με όλα τα F-16 εκσυγχρονισμένα και 15 STEALTH F-35 5 ης Γενιάς | 310 Όλα πρώτης γραμμής (210 F-16 και 100 F-35) |
ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Αεροσκάφη πρώτης γραμμής) | 8:10 | 5:10 | 3:10 |
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, βελτίωση δεικτών διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας του κύριου υλικού των ΕΕΔ
Προτεραιότητες Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η χώρα μας έχει συρρικνώσει ακόμα περαιτέρω τον αμυντικό προϋπολογισμό, με μια εκτιμώμενη εκροή κονδυλίων της τάξης του 1-1,5 δισ. Ευρώ ετησίως. Είναι προφανές, ότι σήμερα, με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την απαίτηση μεγάλου ύψους κονδυλίων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψή της, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε, η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας να πραγματοποιηθεί με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.Οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες της ΠΑ μπορούν λοιπόν να καλυφθούν με το μικρότερο δυνατό κόστοςμε την πλήρη αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό αφενός επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων και αφετέρου δίδεται η μέγιστη παράταση για χρήση οπλικών συστημάτων που ειδάλλως θα απαξιωθούν.
Η ΠΑ έχει ήδη προγραμματίσει την άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού των προγενέστερων Block των F-16 (95 αεροσκάφη Block 50 και 52 +). Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 BLK 30, 50 και 52 + έχει χαρακτηρισθεί από την ΠΑ, πολύ σωστά μάλιστα, ως ανεξάρτητο πρόγραμμα σε σχέση με την απόκτηση νέων μαχητικών, καθόσον αφενός δεν αλλάζει την οροφή των μαχητικών της χώρας μας και αφετέρου προσδίδει νέες δυνατότητες στην ΠΑ. Το πρόγραμμα μάλιστα περιλαμβανόταν στο προηγούμενο ΕΜΠΑΕ ως κύριο και με προτεραιότητα, αφού η υλοποίησή του ικανοποιεί τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις της ΠΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων έχει στηριχθεί στην παραδοχή ενός πλήρως αναβαθμισμένου στόλου των F-16, με δυνατότητες ίδιες ή παρόμοιες με αυτές των 30 νέων μαχητικών 4ης γενιάς F-16 BLK52 + Advanced.
Το κόστος των αναβαθμίσεων ανέρχεται σε περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ (περί τα 7 εκ. Ανά αεροσκάφος). Αυτή η τιμή εάν συγκριθεί με αναβαθμίσεις άλλων τύπων αεροσκαφών που πραγματοποίησε η ΠΑ στο πρόσφατο παρελθόν είναι παρά πολύ χαμηλή και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τις οικονομίες κλίμακος που έχουν επιτύχει οι Αμερικανοί με το αεροσκάφος F-16. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση των Μ2000 σε Μ2000-5 κόστισε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος, δηλαδή περίπου 4 φορές περισσότερο.
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης θα υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα 6 περίπου ετών, με αποτέλεσμα οι πληρωμές να είναι τμηματικές και να μην υπερβαίνουν τα 110 εκ. Ευρώ ετησίως. Η δε έναρξη πληρωμών θα γίνει μετά από 12-15 μήνες, καθόσον τόσο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την διαπραγμάτευση και υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Tο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτικό, λόγω της επίσημα δηλωμένης αδυναμίας των Γάλλων να προσφέρουν παρόμοιο πρόγραμμα αναβάθμισης για τα 20 αεροσκάφη Μ2000 (ίδιας χρονολογίας με τα αεροσκάφη F-16 Block 30), με αποτέλεσμα, την επιχειρησιακή απαξίωση τους σε διάστημα μικρότερο από 3 χρόνια.
Κεντρικό συστατικό στοιχείο των προτεινόμενων αναβαθμίσεων είναι η επίτευξη του στόχου της κοινής διαμόρφωσης (το Ιερό Δισκοπότηρο όλων των αεροποριών ανά τον κόσμο). Μάλιστα η κοινή διαμόρφωση που επιθυμεί η ΠΑ είναι αυτή των τελευταίων F-16 BLK52 + Advanced. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται από όλους τους επιτελείς της ΠΑ ως το πλέον προηγμένο μαχητικό 4ης γενιάς, που προσδίδει απαράμιλλες και πρωτοφανείς ικανότητες σε όλες τις αποστολές της ΠΑ.
Η κοινή διαμόρφωση επιτυγχάνεται με τη χρήση του ίδιου κεντρικού υπολογιστή MMC7000 (που υπάρχει ήδη στα αεροσκάφη του PX IV), σε όλα τα BLK του των αεροσκαφών. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι ο πλέον σύγχρονος και με δυνατότητες περαιτέρω αναβαθμίσεων στο μέλλον (το λεγόμενο αναπτυξιακό δυναμικό). Η USAF έχοντας αναγνωρίσει τις ικανότητες του MMC7000 έχει ως βασική της προτεραιότητα να αναβαθμίσει όλα τα F-16 του στόλου της με αυτόν, αποκτώντας έτσι δυνατότητες 4ης γενιάς στο πλέον δοκιμασμένο οπλικό σύστημα ανά τον κόσμο. Οι περισσότεροι χρήστες παγκοσμίως ακολουθούν την φιλοσοφία της USAF και υλοποιούν ήδη προγράμματα αναβαθμίσεων βασιζόμενοι στον MMC7000. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1500 αεροσκάφη θα επιχειρούν με MMC7000 έως το 2012 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνονται σε παγκόσμια επίπεδο είναι πρωτοφανείς.
Η αναβάθμιση των BLK 50 και 52 + σε διαμόρφωση του PX IV προσφέρει μια πλειάδα πλεονεκτημάτων στην ΠΑ, τόσο επιχειρησιακών, όσο και τεχνικό-οικονομικών.Για τα επιχειρησιακά αρκεί να αναφέρουμε ότι τα αναβαθμισμένα F-16 θα έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με τα υπό παραλαβή F-16 του PX IV (εκτός βέβαια από τις σύμμορφες δεξαμενές για τα BLK 50). Αυτό σημαίνει δυνατότητα μεταφοράς όλων των σύγχρονων όπλων αέρος-αέρος και αέρος εδάφους, δυνατότητα ζεύξης δεδομένων Σύνδεσμος 16, JHMCS, νέες λειτουργίες IRIS-T, ψηφιακά συστήματα καταγραφών, δυνατότητα εκτέλεσης φωτό-αναγνωριστικών αποστολών χαμηλού, μέσου και μεγάλου ύψους, και πολλά άλλα ( τα περισσότερα είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί σε άρθρα για τα νέα F-16).
Τα τεχνικό-οικονομικά πλεονεκτήματα είναι πολλά, με σημαντικότερα:
· Η κοινή διαμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον την ευκολότερη υποστήριξη των αεροσκαφών, αλλά και την οικονομικότερη. Κοινές δοκιμαστικές συσκευές,, εναλλαξιμότητα ΕΕΣ για καλύτερη διαχείριση των ανταλλακτικών και των επισκευάσιμων.
· Η κοινή διαμόρφωση με την USAF και άλλους χρήστες παγκοσμίως καθιστά πιο οικονομική οιαδήποτε περαιτέρω μελλοντική αναβάθμιση, αφού το κόστος ανάπτυξης θα επιμερίζεται σε πολλούς χρήστες.
· Εξαλείφεται το ρίσκο για μικραίνοντας Πηγές Βιομηχανία (DMS), που έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη απαρχαιωμένων συστημάτων, ή συστημάτων που απαιτούν πολλά κονδύλια για συντήρηση.
· Η απόκτηση νέων δυνατοτήτων από την USAF έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση αυτών και από την ΠΑ.
· Τέλος, η κοινή διαμόρφωση δίνει τη δυνατότητα καλύτερης υποστήριξης, με άμεσο αποτέλεσμα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής διαθεσιμότητας.
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης είναι ολοκληρωμένο, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και εφαρμογής (λόγω του ήδη υλοποιούμενου ΕΔΤΚ), με αποτέλεσμα να μην ενέχει κανένα ρίσκο (κανένα πρόγραμμα κίνδυνος).
Η υλοποίηση του προγράμματος μέσω διακρατικής συμφωνίας (LOA), εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια. Η αξιοπιστία της Lockheed Martin Aeronautics εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θα συμφωνηθούν.
Η εγκατάσταση των κιτ της αναβάθμισης, από την ΕΑΒ, δίνει πέραν της πρόσθετης τεχνογνωσίας (αφού ήδη υπάρχει λόγω του ΔΕΚ της USAFE) και πρόσθετο φόρτο εργασίας στην ΕΑΒ, για πολλά χρόνια (400-450 διασφάλιση θέσεων εργασίας).
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που παραλείπεται από αρκετές αναλύσεις σχετίζεται με τον χρόνο υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος και τον αντίκτυπο του όχι μόνον στην επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ, αλλά και στο οικονομικό μέλλον της ΕΑΒ. εάν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί σύντομα όπως η ΠΑ φαίνεται να επιθυμεί, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΑΒ να διεκδικήσει παρόμοια συμβόλαια αναβαθμίσεων για F-16 τρίτων χωρών. Εφόσον η ΕΑΒ έχει κερδίσει τόσο το Ελληνικό όσο και το Αμερικανικό συμβόλαιο θα αποκτήσει ενεργό διεθνή ρόλο στην ανάληψη τέτοιων συμβολαίων. Η τουρκική βιομηχανία υλοποιεί ήδη αντίστοιχο πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών 210 F-16, το οποίο και ολοκληρώνει σύντομα και έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να προσφέρει την τεχνογνωσία που απέκτησε και σε άλλους χρήστες διεθνώς. Η καθυστέρηση ανάληψης της αναβάθμισης από την ΕΑΒ θα τη φέρει σε μειονεκτική θέση έναντι της τουρκικής βιομηχανίας
Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για την αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου μας. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα αεροσκάφη F-16 οφείλονται πρωτίστως στην έλλειψη συμβάσεων για την υποστήριξή τους. Η υποστήριξή τους, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, γίνεται αποσπασματικά και με την εμπλοκή διαφόρων αντιπροσώπων (οι λεγόμενοι μεσίτες), οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις κρισιμότητες και τις ελλείψεις ανταλλακτικών και πουλούσαν υλικά σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από τις ονομαστικές των κατασκευαστών. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης θα απαιτήσει την ένταξη σημαντικού αριθμού αεροσκαφών ανά μήνα στην ΕΑΒ, μειώνοντας έτσι ακόμα περαιτέρω τα διαθέσιμα επιχειρησιακά αεροσκάφη της ΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα όπου υπάρχει αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Θα ήταν λοιπόν σωστό, να ζητηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία να εμπλακεί ενεργά στην υποστήριξη των αεροσκαφών F-16, έτσι ώστε η διαθεσιμότητα να αυξηθεί άμεσα, αλλά και να διατηρηθεί υψηλή σε όλη την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης, αμβλύνοντας με τον τρόπο αυτό το σημαντικό πρόβλημα της ΠΑ. Αυτό μάλιστα είναι ένα σενάριο που αρκετοί επιτελείς της ΠΑ σκέφτονται και είναι στην σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δε ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η εν συνέχεια υποστήριξη των αεροσκαφών F-16 από την κατασκευάστρια εταιρεία αποκλειστικά, με την υιοθέτηση νέων μεθόδων υποστήριξης, που έχουν ως σκοπό την επίτευξη της μέγιστης διαθεσιμότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Όλες οι προηγμένες πολεμικές αεροπορίες έχουν αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια την σημασία των μακροχρόνιων συμβάσεων υποστήριξης για κάθε οπλικό σύστημα με τον εκάστοτε κατασκευαστή (κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού, ΚΑΕ). Μάλλον ήρθε ο καιρός να το αναγνωρίσει και η δική μας ΠΑ.
Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16, πέραν των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων, θα προσδώσει στην ΠΑ το χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσει στις διαδικασίες επιλογής του επόμενου μαχητικού της στο μέλλον και μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση (μετά το 2015). Η ΠΑ έχει κρίνει ως επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της απειλής και τη διατήρηση σε αποδεκτά επίπεδα του συσχετισμού εναέριας ισχύος πάνω από το Αιγαίο, την απόκτηση μαχητικών 5 ης Γενιάς ΣΕ συνδυασμό ΜΕ την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλες οι προηγμένες πολεμικές αεροπορίες έχουν αναγνωρίσει, από τα τέλη του περασμένου αιώνα, ότι η αναβάθμιση των ικανοτήτων των δυνάμεών τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ένταξη στο οπλοστάσιό τους, αεροσκαφών 5 ης Γενιάς, σε συνδυασμό με την χρήση αεροσκαφών 4 ης Γενιάς Που θα είναι όμως απόλυτα διαλειτουργικά και θα συμπληρώνουν αυτά Της 5 ης . Για το λόγο αυτό, όλες αυτές οι σύγχρονες αεροπορίες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Τουρκία, κλπ) έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους και έχουν δεσμευθεί για την αγορά αεροσκαφών JSF, που αποτελεί και το μοναδικό διαθέσιμο αεροσκάφος 5 ης Γενιάς (το F-22, δεν είναι αποδεσμεύσιμο από τις ΗΠΑ για κανένα χρήστη). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν ήδη, σε σημαντικό αριθμό, αεροσκάφη 4 ης Γενιάς F-16 και έχουν ως σκοπό να διατηρήσουν στο οπλοστάσιό τους μόνο αυτούς τους δύο τύπους. Το μοντέλο συνεργασίας F-16 και F-35 θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την πλέον προηγμένη επιχειρησιακή λύση, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακος, αξιοπιστία και χαμηλό κόστος συντήρησης.
Η ένταξη λοιπόν της Ελλάδος στο πρόγραμμα F-35, πέραν των πλεονεκτημάτων σε μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας είναι ο μοναδικός τρόπος εξισορρόπησης των ενεργειών της Τουρκίας που συμμετέχει ήδη και σχεδιάζει την αγορά αεροσκαφών 100-120. Επιπλέον, το μοντέλο συνεργασίας F-16 και F-35 θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την πλέον προηγμένη επιχειρησιακή λύση, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακος, αξιοπιστία και χαμηλό κόστος συντήρησης. Η αμερικανική κυβέρνηση δίδει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για την υπογραφή μιας πολύ μικρού κόστους διακρατικής συμφωνίας μελετών και ανάλυσης (StudiesandAnalysisLOA), με την οποία η ΠΑ θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και ικανότητες του μαχητικού μέσω ανάλογων μελετών προσαρμοσμένες αποκλειστικά στο επιχειρησιακό περιβάλλον της ΠΑ .
Προτεραιότητες Πολεμικού Ναυτικού και Στρατού
Είναι επίσης αντιληπτό ότι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικού Στρατού, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρης δύναμη αποτροπής και να καλλιεργηθεί το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, τόσο απαραίτητο για την ευημερία και ανάπτυξη της χώρας μας.
Σε ό, τι αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Ελληνικό Στρατό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προηγούμενη πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου είναι υπεύθυνη για τη διατάραξη της ισορροπίας, καθόσον θα μπορούσαν να διαθέτουν ήδη νέα οπλικά συστήματα αυξάνοντας σημαντικά τις αποτρεπτικές τους ικανότητες. Σημαντικά συστήματα αφήνονται να «σαπίζουν» πριν καν αποκτηθούν ή αμέσως μόλις παραλαμβάνονται και παρά το γεγονός ότι έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους απόκτησης τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
· Μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90
· Επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Apache
· Άρματα μάχης Leopard 2HEL χωρίς πυρομαχικά
Η έγκαιρη αξιοποίηση όλων των ανωτέρω συστημάτων θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας μας και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των ανωτέρω προγραμμάτων πρέπει να αποτελέσει το πρώτο μέλημα της νέας πολιτικής Ηγεσίας και στη συνέχεια να καθορισθούν τα νέα προγράμματα που απαιτούνται για την αύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικού Στρατού.
Συνοπτικά αναφέρω ότι τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει να συνίστανται σε:
· Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας
· Πυρομαχικά αρμάτων μάχης Leopard 2HEL
· Απόκτηση Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Μάχης (UCAV)
· Νέα αντιαεροπορικά συστήματα, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της ΠΑ
· Νέες φρεγάτες με επαναπροσδιορισμό του απαιτούμενου αριθμού αυτών και της επιθυμητής διαμόρφωσής τους, σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα.
· Ένταξη νέων τύπων πλοίων επιφανείας, κατόπιν ανάλογης μελέτης (κορβέτες, κλπ)
Σε ότι αφορά στα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) αξίζει μια ιδιαίτερη μνεία, λόγω των συνεχών εξελίξεων στην δημιουργία της Ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και των ραγδαίων εξελίξεων με την ΑΟΖ της Κύπρου.
Για την Ελλάδα και τα ζωτικής σημασίας εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα, η επιτήρηση των θαλάσσιων οδών στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Μέχρι και το 2009, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ανταποκρινόταν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο με την χρήση αεροσκαφών P-3B, τα οποία αποκτήθηκαν ως μεταχειρισμένα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού (USN) το 1994. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαδραμάτισαν ένα στρατηγικό ρόλο όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, για πάνω από δέκα πέντε χρόνια, με τις αποστολές αυτών των αεροσκαφών.
Επιπρόσθετα, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έδιναν τη δυνατότητα στο ΠΝ να επιτηρεί επί καθημερινής βάσεως όλα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας τόσο από πλευράς τρομοκρατίας όσο και παράνομης μετανάστευσης.
Με την απόσυρση των αεροσκαφών P-3B (λόγω λήξης ορίου ζωής), το ΠΝ απώλεσε όλες τις δυνατότητες ναυτικής επιτήρησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο, όπως αποδεικνύεται από τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας (Αραβική άνοιξη, κατάσταση στην Β. Αφρική και Μέση Ανατολή, ΑΟΖ Κύπρου, υιοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ κλπ).
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί σήμερα στους κόλπους της συμμαχίας επιχειρούν να το καλύψουν οι Τούρκοι, εκτελώντας προς το παρόν μία εβδομαδιαία αποστολή ως άσκηση με τα δικά τους αεροσκάφη, σε συνδυασμό με εισόδους στο κεντρικό Αιγαίο, όπου κάνουν εκτός από τις καταγραφές του στόλου μας και αποτύπωση όλων των εμπορικών πλοίων της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην κρίση της Λιβύης, η χώρα μας αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει σε ρόλο ναυτικής επιτήρησης κάποια από τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, τα γνωστά SUPER PUMA, χωρίς βέβαια ικανοποιητικά αποτελέσματα και με μεγάλο κόστος.
Οι προσπάθειες του ΥΠΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού το 2009 να προχωρήσουν στην απόκτηση νέων αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε η ΓΔΑΕΕ απέβησαν άκαρπες λόγω υπερβολικού κόστους των νέων αεροσκαφών, διαδικαστικών προβλημάτων και μεγάλων χρόνων παράδοσης, αφού όλα τα προτεινόμενα αεροσκάφη και τα συστήματα τους έπρεπε να αναπτυχθούν.
Σε ότι αφορά στην επανάκτηση αυτή της δυνατότητας το ΠΝ έχει ήδη αναγνωρίσει ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την απόκτηση 4 P-3Cαπό το USN. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία διερεύνησης με την αποστολή LOR για την P & A. Στα εν λόγω αεροσκάφη είναι δυνατή η πλήρης δομική τους αναβάθμιση (νέες πτέρυγες), η τοποθέτηση αναβαθμισμένων κινητήρων και η συντήρηση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων, παρέχοντας έτσι ένα όριο ζωής τουλάχιστον 25 ετών (15.000 + ώρες πτήσεως), Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες ΝΑΤΟ από το 2012 σε περιορισμένο αριθμό και θα παρασχεθούν βάσει σειράς προτεραιότητας που θα ζητηθούν (σειρά προτεραιότητας βάση).
Η λύση αυτή ικανοποιεί άμεσα τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ με το μικρότερο δυνατό κόστος. Με το P-3C να χρησιμοποιείται σήμερα από δεκάδες χώρες και να παραμένει ως το πλέον προηγμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, με δυνατότητα εκτέλεσης όλων των σύγχρονων αποστολών Ναυτικής Επιτήρησης, Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, καθώς επίσης και όλων των αποστολών ISR (Intelligence παρακολούθηση και αναγνώριση) και έρευνας και διάσωσης (SAR), δύσκολα μπορεί κάποιος να υιοθετήσει καλύτερη λύση για το ΠΝ.
Διαθεσιμότητα οπλικών μας συστημάτων.
Η μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα πολιτική δεν έλαβε υπόψη της τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και δεν συνεισέφερε καθόλου στην βελτίωση των δεικτών διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων. Ο τρόπος επίτευξης του εξορθολογισμού των δαπανών σε ό, τι αφορά στην απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων έχει αναφερθεί σε προηγούμενες παραγράφους. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.
Είναι απαραίτητο τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα να υποστηρίζονται και να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα και το μικρότερο δυνατό κόστος. Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπέγραψε τις απαραίτητες συμβάσεις για την υποστήριξη των αμυντικών μας συστημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητά τους να είναι η πλέον χαμηλή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ συγχρόνως «άνοιξε» την κερκόπορτα σε διάφορους αντιπροσώπους (τους λεγόμενους μεσίτες ), οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις κρισιμότητες και τις ελλείψεις ανταλλακτικών και πουλούσαν υλικά σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από τις ονομαστικές των κατασκευαστών.
Τα σύγχρονα πολύπλοκα οπλικά συστήματα απαιτούν και την υιοθέτηση νέων μεθόδων υποστήριξης. Το γεγονός αυτό έχει αναγνωρισθεί εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις προηγμένες χώρες, οι οποίες και έχουν μεταλλάξει πλήρως την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων τους και έχουν επιτύχει τους μέγιστους δείκτες διαθεσιμότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η νέα πολιτική Ηγεσία πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα στη βελτίωση των δεικτών διαθεσιμότητας στηριζόμενη στα ακόλουθα:
· Επίτευξη ομοιοτυπίας των οπλικών συστημάτων
· Εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων με γνώμονα την αύξηση των δυνατοτήτων τους και την ευκολότερη υποστήριξη τους
· Μακροχρόνιες συμβάσεις υποστήριξης για κάθε οπλικό σύστημα με τον εκάστοτε κατασκευαστή (κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού, ΚΑΕ). Οι συμβάσεις αυτές πρέπει να βασίζονται στην υιοθέτηση νέων μεθόδων υποστήριξης
· Αποκλεισμός των μεσιτών
Η υλοποίηση όλων αποτελεί το μοναδικό δρόμο τόσο για την αύξηση της διαθεσιμότητας των συστημάτων μας όσο και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών.
Ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία απασχολεί σήμερα περισσότερα των 20.000 εξειδικευμένο προσωπικό ενώ εάν ληφθούν υπόψη και περιφερειακές δραστηριότητες, ο αριθμός αυτός πλησιάζει τα 50.000 άτομα.
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι η αμυντική βιομηχανία πέραν της θεμελιώδους σημασίας που έχει για την αμυντική ισχύ της χώρας μας έχει και έντονο κοινωνικό-οικονομικό χαρακτήρα, αφού από αυτήν ζουν πάνω από 50.000 οικογένειες.
Τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως η κρατική αμυντική βιομηχανία λόγω της ανυπαρξίας σχεδίου και πολιτικής υποστήριξής της. Έχουν συσσωρευθεί τεράστια χρέη ως συνέπεια της έλλειψης παραγγελιών και ανάλογων ενισχύσεων από το κράτος, ενώ συγχρόνως η αδυναμία παραγωγής σημαντικού αμυντικού εξοπλισμού έχει προσδώσει στις βιομηχανίες μεταπρατικά χαρακτηριστικά.
Ο ιδιωτικός τομέας της αμυντικής βιομηχανίας μαστίζεται από την έλλειψη παραγγελιών και ταλαιπωρείται από έναν περίπλοκο και ασαφή Νόμο περί προμηθειών που σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Μοναδική εξαίρεση σε αυτό το ζοφερό τοπίο αποτελεί η ΕΑΒ, η οποία έχει διατηρήσει μια σημαντική δυναμική με την υλοποίηση των προγραμμάτων συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-16 Blk52 + και των C-130J (σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνον σε ελληνικό) αλλά και του ΔΕΚ ( το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 της USAF). Τα προγράμματα αυτά έχουν προσδώσει στην ΕΑΒ τεχνογνωσία και κατασκευαστικές δυνατότητες, οι οποίες εάν δεν αξιοποιηθούν περαιτέρω στο μέλλον θα απαξιωθούν.
Τα χαρακτηριστικά της αμυντικής βιομηχανίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα αποτυπώνονται σε:
· Παρωχημένη τεχνολογική υποδομή
· Απόλυτη εξάρτηση από την εγχώρια αγορά
· Μειωμένες έως μηδενικές επενδύσεις
· Έλλειψη στρατηγικού προγραμματισμού
· Έλλειψη ουσιαστικών στρατηγικών διεθνών συμμαχιών
· Χαμηλή ανταγωνιστικότητα
Στον αντίποδα, η γειτονική Τουρκία, αν και ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας δεκαετίας, έχει αναπτύξει μια σημαντική αμυντική βιομηχανία που σήμερα ακμάζει μέσα από τη συμμετοχή της σε μεγάλα διεθνή προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμμετοχή της στην βιομηχανική ομάδα ανάπτυξης του μαχητικού 5 ης Γενιάς F-35.
Μια εύρωστη και προηγμένη αμυντική βιομηχανία συνεισφέρει στον αμυντικό ιστό της χώρας και αυξάνει την αποτρεπτική μας ισχύ. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ανάλογες πολιτικές για:
· Την υποστήριξη της παραγωγικής βάσης της βιομηχανίας
· Τη μεταφορά τεχνογνωσίας
· Τη συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή προγράμματα
· Τη συμπαραγωγή
· Την έρευνα και ανάπτυξη
Κατοχύρωση της αξίας της διαφάνειας στις αμυντικές προμήθειες
Η νέα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας πρέπει να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες στις αμυντικές προμήθειες, προβλέποντας ως τρόπους απόκτησης των οπλικών συστημάτων είτε μέσω της ανοικτής διαδικασίας του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, ή μέσω διακρατικών συμφωνιών, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανές παρεμβάσεις των τοπικών αντιπροσώπων.
Οι διακρατικές συμφωνίες εφαρμόζονται πολλές δεκαετίες από την αμερικανική κυβέρνηση με όλες τις σύμμαχες χώρες. Η βασική φιλοσοφία αυτών των συμφωνιών στηρίζεται στην αρχή «όχι κέρδος χωρίς απώλεια", δηλαδή ούτε κέρδος ούτε ζημία για καμία από τις κυβερνήσεις που συνάπτουν αυτές τις συμφωνίες. Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα προμηθειών αμυντικού υλικού, το οποίο βασίζεται στις ανοικτές διαδικασίες και την απόλυτη διαφάνεια. Όταν μια χώρα συνάπτει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, τότε αυτή υλοποιεί για λογαριασμό της την προμήθεια, εγγυώμενη η ίδια την απόλυτη διαφάνεια και τη συμμόρφωση του τελικού προϊόντος με τις προδιαγραφές του αγοραστή. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση του αγοραστή έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται λεπτομερώς για όλες τις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των εταιρειών παραγωγής των αμυντικών υλικών, έχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να επέμβει εάν θεωρήσει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.
Η επιτυχία των διακρατικών συμφωνιών είναι αδιαμφισβήτητη σε διεθνές επίπεδο. Η εμπειρία που έχει αποκομίσει η χώρα μας από αυτές, τις τελευταίες δεκαετίες είναι απόλυτα θετική. Να θυμίσουμε ότι η Πολεμική αεροπορία έχει αποκτήσει 130 από τα 160 αεροσκάφη F-16, μέσω τριών διαφορετικών διακρατικών συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί από τρις διαφορετικές κυβερνήσεις. Σε όλες αυτές τις συμφωνίες, η κατασκευάστρια εταιρεία LockheedMartin παρέδωσε αεροσκάφη απόλυτα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς καθυστερήσεις ή αποκλίσεις.
Ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα στηρίζεται στις παραπάνω παραδοχές θα καθιερώσει τη διαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες, με συνεπακόλουθα αποτελέσματα σε:
· Απόκτηση αξιόμαχων συστημάτων που ικανοποιούν πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις στο μικρότερο δυνατό κόστος
· Αποκλεισμός μεσαζόντων
· Ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην αμυντική βιομηχανία
· Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
· Πραγματική μεταφορά τεχνογνωσίας και κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα και τέλος το πιο σημαντικό από όλα,
· Την πραγματική αύξηση της αποτρεπτικής μας ικανότητας
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όλες οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση για την επίλυση του δύσκολου γρίφου της θωράκισης της χώρα μας και την διασφάλιση μια ικανής αποτρεπτικής ισχύος εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Οι σκέψεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν μια αρχική βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν οι ανάλογες πολιτικές από τη νέα Ηγεσία του Υπουργείου.
Ολοκληρώνοντας αξίζει να παραθέσω και κάποιες σκέψεις για την διπλωματία των εξοπλισμών, καθόσον τους τελευταίους μήνες διαβάζουμε συνέχεια (χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα γραφόμενα ευσταθούν) για πιέσεις, κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας, για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ευρωπαϊκής προέλευσης. Το σκεπτικό βάσει αυτών των δημοσιευμάτων είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως δανειστές μας, απαιτούν να πάρουν πίσω μεγάλο ύψος από τα κονδύλια τους μέσω αυτών των εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται κατά καιρούς και διπλωματική υποστήριξη σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις αυτές επεκτείνονται πλέον και σε άλλους τομείς (ενέργεια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, κλπ).
Η από πολλούς θρυλούμενη λοιπόν διπλωματία των εξοπλισμών δεν υφίσταται από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και μετά. Η έννοια αυτή είχε νόημα την εποχή του ψυχρού πόλεμου σε έναν διπολικό καθαρά κόσμο, τότε που οι χώρες ήσαν πραγματικά υποχρεωμένες να αποκτούν οπλικά συστήματα ανατολικού ή δυτικού τύπου. Σήμερα σε έναν μονοπολικό σε παγκόσμιο επίπεδο κόσμο και ταυτόχρονα πολυπολικό σε τοπικό επίπεδο, η προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών φίλων μέσω των εξοπλισμών είναι αποτυχημένη, αφού δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλοι οι ισχυροί, ενώ συγχρόνως υπονομεύει τόσο την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και την αποτρεπτική της ικανότητα, αφού πολλές φορές αυτό που υπαγορεύει η διπλωματία των εξοπλισμών δεν ταυτίζεται με την καλύτερη και οικονομικότερη επιχειρησιακή λύση. Οι προφορικές δεσμεύσεις πολιτικών παραγόντων από χώρες - προμηθευτές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με αβέβαιη πορεία και αμφίβολή εξέλιξη δεν είναι φυσικά λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εξαρτά τις αμυντικές προμήθειές της. Ελάχιστες φορές υπήρξαν παραδείγματα σε οποιαδήποτε χώρα όπου κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είχε ως αποτέλεσμα την παροχή πραγματικών ανταλλαγμάτων σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο. Άλλωστε όπως είναι γνωστό στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, οι αποφάσεις στήριξης σε διπλωματικό επίπεδο επηρεάζονται πρωτίστως από τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους ενεργειακούς κόμβους. Αν θέλουμε να δούμε το ζήτημα ρεαλιστικά και όχι με συναισθηματισμούς, θα διαπιστώσουμε τελικά ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τα εξοπλιστικά προγράμματα χρησιμοποιούνται πρωτίστως ως μοχλός πίεσης για την εξασφάλιση μεταφοράς τεχνογνωσίας και βιομηχανικού έργου από την χώρα που είναι πελάτης, παρά για αμφιβόλου αξιοπιστίας διπλωματικά ανταλλάγματα που κινούνται στη σφαίρα του γενικού και του αόριστου.
Ιαν 23
Γεωπολιτικές Ημερολόγιο: Εβδομάδα από 23, Ιανουαρίου 2012
23η Ιανουαρίου, 2012 |
Σημείωση συντάκτη: Το παρακάτω είναι ένα εσωτερικό έγγραφο Stratfor εισαγωγή σημαντικών συνεδρίων και εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Stratfor αναλυτές χρησιμοποιούν το έγγραφο αυτό για να είστε ενήμεροι για τις δραστηριότητες και τα ταξίδια των ηγετών του κόσμου και να καθοδηγήσει τους τομείς της εστίασης για την εβδομάδα.
ΕΥΡΩΠΗ
- 23 Ιαν: Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, μπροστά από τα κεφάλια της συνόδου κορυφής της ΕΕ κράτους, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί 30 Ιανουαρίου.
- 23 Ιαν: Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη χρήση συμπαγών συνθήκη.
- 23 Ιαν: υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
- 23 Ιαν: Το τουρκικό-σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
- 24 Ιανουαρίου: Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.
- 24 Ιανουαρίου: ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα συναντηθεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
- 25 Ιανουαρίου: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει την επανεξέταση της διαδικασίας οικονομικής μεταρρύθμισης στη Ρουμανία.
ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
- 23 Ιαν: Οι πρόεδροι της Αρμενίας, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν προγραμματιστεί να συζητήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ διαδικασία διευθέτησης.
- 25 Ιανουαρίου: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί τη Ρωσία για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Συρίας κρίση.
- 25 Ιανουαρίου: Η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να υπογράψουν τα έγγραφα σε ένα φόρουμ για τις επενδύσεις στο Νταβός της Ελβετίας, για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για το φυσικό μεταφοράς φυσικού αερίου.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ / ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
- 23 Ιαν: Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει συνάντηση νομισματικής πολιτικής.
- 23 Ιαν: Τουρκικά υπουργός Οικονομίας Zafer Caglayan θα οδηγήσει μια αντιπροσωπεία στην Τυνησία, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 επιχειρηματίες από τους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του τουρισμού.
- 23 Ιαν: Η πρώτη συνεδρίαση της Λαϊκής Συνέλευσης, κάτω βουλή της Αιγύπτου από το κοινοβούλιο, θα αρχίσει. Επίσης, προγραμματίζεται διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθεί κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Qasr al Aini Street.
- 23 Ιαν: Υεμένης νομοθέτες θα ψηφίσουμε ένα νόμο που θα έδινε ασυλία στις ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης και τα κυβερνώντα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ali Abdullah Saleh.
- Ιαν 24 έως 25: ΗΠΑ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Neal Wolin και των ΗΠΑ υφυπουργός Nides Θωμάς θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες των επιχειρήσεων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη πριν από το ταξίδι στην Τυνησία για να συζητήσουν τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα.
- 25 Ιανουαρίου: Η επέτειο από την έναρξη της αναταραχής στην Αίγυπτο το 2011 θα συμβεί. Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταχρίρ και τις κοντινές περιοχές.
EAST ASIA
- 23 Ιαν: κινεζικές αγορές θα κλείσουν για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.
- 23 Ιαν: Βιετνάμ αρχίζει η Tet περίοδο των διακοπών φεστιβάλ.
- 23 Ιαν: Μια Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποστολή θα επισκεφθεί την Ιαπωνία να επανεξετάσει τα τεστ αντοχής που πραγματοποιούνται σε πυρηνικούς σταθμούς.
- 23 - 27 Ιαν: Μια αμερικανική Federal Aviation Administration ομάδα θα προβεί σε ανασκόπηση των Φιλιππίνων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
- Ιαν 25 - 26: Οι υπάλληλοι από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και το Μπρουνέι θα συναντηθούν στη Μανίλα για την «Νοτιοανατολική Ασία Περιφερειακής πολιτικό διάλογο για τις Οικονομική των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας» Φόρουμ ως μέρος ενός έργου που ανέλαβε η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασιατικό Κέντρο Εθνών για τη Βιοποικιλότητα.
AMERICAS
- Απροσδιόριστο σήμερα: Πρόεδρος της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο Σόσα θα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του.
- Απροσδιόριστο ημερομηνία: ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Celso Amorim θα επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για την αναθεώρηση των διμερών σχέσεων με τη χάραξη πολιτικής.
- Απροσδιόριστο ημερομηνία: κολομβιανή Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Sergio Diaz-Granados θα συναντηθεί με εκπροσώπους από τον αεροναυπηγικό τομέα για να συζητήσουν ενδεχόμενη αυξημένη ικανότητα πτήσης.
- Απροσδιόριστο ημερομηνία: Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας και της Βραζιλίας, σε συνέχιση της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων τους, θα αρχίσει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών, ως μέρος των συνεχών προσπαθειών της συνεργασίας counternarcotics τους.
- 23 Ιαν: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα κάνει υπουργική αλλαγές και ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου της.
- 23 Ιαν: Εκπρόσωποι της Βραζιλίας κατάσταση της Αμαζόνας θα συναντηθεί με τα μέλη της παραστρατιωτικής αστυνομίας και των ενώσεων πυροσβεστών »να διαπραγματευτεί μια επιδότηση του μισθού.
- 25 Ιανουαρίου: Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού θα μελετήσει το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα πρόταση της ασφάλειας για την εκλογική διαδικασία 2012.
- 25 Ιανουαρίου: Banco Popular Κολομβίας θα αναπέμψει $ 217,800,000 αξίας των ομολόγων.
- 26 Ιανουαρίου: Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα διεξαχθεί στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου το πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε πριν από μια δεκαετία.
- 26 Ιανουαρίου: Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Παραγουάης θα ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας υποθέσεις σχετικά με την υπογραφή του Μοντεβιδέο Mercosul του πρωτοκόλλου.
ΑΦΡΙΚΗ
- 23 Ιαν: Ένα Διεθνές Ποινικό απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται για έξι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου Κένυας αναπληρωτής πρωθυπουργός Uhuru Kenyatta και πρώην υπουργός Παιδείας William Ruto, για την μετεκλογική βία στην Κένυα το 2007.
- 23 του Ιανουαρίου: Η Νιγηριανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ακαδημαϊκή Ένωση προσωπικό των πανεπιστημίων, η οποία έχει σε απεργία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
- 23 Ιαν: Οι προσφυγές ακρόαση της Julius Malema, αναστέλλεται Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) Νεολαία Συνασπισμού Πρόεδρος, θα ξεκινήσει.
- 23 - 30 Ιανουάριος: Η Αφρικανική Ένωση θα συγκαλέσει για την 18η ετήσια σύνοδο κορυφής στην Αντίς Αμπέμπα, όπου τα μέλη θα επικεντρωθεί στην ενδο-αφρικανικές εμπορικές συζητήσεις.
- 27 Γενάρη: Το Σενεγάλης Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με την επιλεξιμότητα του σημερινού Προέδρου Abdoulaye Wade να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία.
Ιαν 23
Μονόδρομος η Διάσωση της Ελλάδας
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Πρόσφατο άρθρο του περιοδικού NOVI Magazin του Ντιμίτριε Μποάροβ, με τίτλο «Η ελληνική και η ουγγρική περίπτωση», συγκρίνει τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση προς την Ελλάδα η οικονομική πολιτική της Ουγγαρίας επιδόθηκε στη συνεχή υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος (κάτι που η Ελλάδα ως χ-μ της ευρωζώνης δεν μπορούσε να κάνει), αλλά και σε μια πολιτική αντιπαράθεσης όχι μόνο με τις εγχώριες τράπεζες και χρηματοοικονομικές δομές, αλλά και με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, με αποτέλεσμα να διακοπούν το περασμένο φθινόπωρο οι συνομιλίες με το ΔΝΤ. Όλα όμως δείχνουν ότι η κυβέρνηση Όρμπαν θα επανέλθει στις συνομιλίες αυτές, καθώς η χώρα φέτος πρέπει να εξοφλήσει 15 δις ευρώ περίπου στους ξένους πιστωτές.
Το άρθρο επισημαίνει, τέλος, ότι στις ισχυρές χώρες της ΕΕ εναπόκειται τώρα να καταδείξουν ότι το ελληνικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης και εξυγίανσης της εθνικής οικονομίας είναι προτιμότερο για τους πολίτες της Ουγγαρίας από το υφιστάμενο «ουγγρικό» μοντέλο, το οποίο υποστήριξαν πέρσι στις εκλογές.
Αποδεικνύεται έτσι ο βραχύς βίος της αυταπάτης ότι μία «δεξιά και εθνικιστική κυβέρνηση» μπορεί να επιβληθεί στην οικονομική κρίση και να ανατρέψει τις μεθόδους αντιμετώπισής της, ακολουθώντας δρόμο αντίθετο της Ελλάδας.
Ενδεικτική για την Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό, η κατάσταση που βρέθηκε η Ουγγαρία με την πολιτική που εφάρμοσε για αντιμετώπιση της κρίσης. Ίσως κάθε σύγκριση καταστάσεων και ειδικά χωρών τόσο διαφορετικών δεν είναι ενδεδειγμένη, μπορεί όμως να εξετασθεί υπό το πρίσμα του εργαλείου σε σχέση με το στόχο. Έτσι αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ότι οι αφορισμοί σε πολιτικές ή η εμμονή σε άλλες δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση και επειδή όλοι δεν έχουμε τη γνώση ας αφήσουμε τους ειδικούς να το κάνουν. Όλα φυσικά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ένα πάντως είναι σίγουρο το πολιτικό μας σύστημα όπως λειτούργησε από το 74 και μετά απότυχε και θα πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις, μια από αυτές δοκιμάζεται πλέον στην πατρίδα μας, για την οποία σαν Έλληνες ελπίζουμε να πετύχει για το καλό όλων μας.
Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει οι ισχυροί ευρωπαίοι εταίροι, όπως πολύ σωστά επισήμαναν οι Ούγγροι, να αποδείξουν την ορθότητα των επιλογών τους. Για να γίνει αυτό ένας τρόπος υπάρχει να κερδίσουν το στοίχημα της Ελλάδας και η όλη προσπάθεια να μην αποτελέσει «Σισύφειο άθλο», καθόσον τότε οι εξελίξεις θα προσλάμβαναν χαρακτήρα αρχαίου δράματος για όλους δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος απέναντι στις τράπεζες τους ανέρχεται στα 41,4 δις ευρώ για την Γαλλία, 15,9 δις για τη Γερμανία, 9,4 δις για τη Μ. Βρετανία και 7,5 δις για την Πορτογαλία.
Όσο για εμάς τους Έλληνες τυχόν επιστροφή στις παλιές κομματικές συνταγές και το ξεπερασμένο άθλιο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, ενόψει μάλιστα και εθνικών εκλογών θα ήταν τραγική για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΩ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.
Η ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ:
* ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.
* ΕΧΕΙ-ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ-ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
* ΟΙ ΗΠΑ-Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΙΣΧΥΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΡΑΝΙΚΑ.
* ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ. Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝ / ΠΟΛΗΣ (ΚΟΥΒΕΙΤ-ΜΠΑΧΡΕΙΝ-ΗΑΕ-ΚΑΤΑΡ).
* ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΙΡΑΚ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛ ΡΟΥΣΤΑΜΙΓΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ.
ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
* ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
* ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
* ΕΠΕΙΔΗ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ-ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΩΣΙΑ-ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.
* ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΒΟΡ. ΚΟΡΕΑΣ.
* ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΥΦΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΝΤΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΕΙΑ.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ.
* ΑΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. ΠΧ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 2006 ΜΕΤΑΞΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ...
* ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ 1971 ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΟΥΝΜΠ ΚΑΙ ΑΜΠΟΥ ΜΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ. ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΗΑΕ-ΙΡΑΝ, ΜΕ ΤΑ ΗΑΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ. ΕΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΝΕΞΗ ...
* ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ-ΙΡΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΤΟΝΚΙΝΟΥ ΤΟ 1968, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΚΙΝΑ. ΕΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΆΠΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ...
.
* ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ DAHIYA. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, ΕΚΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ. ΜΕ ΕΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ ... ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΑΝ ΜΙΑ ΔΙΕΝΕΞΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ Ή ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ...
ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.
* ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ.
* ΑΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ, ΤΟΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΕΝΩ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΩΗΝ Α / ΓΕΑ ΠΤΕΡΑΡΧΟΙ ΧΑΛΙΣ ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΚΙΝ ΣΕΛΑΣΙΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ...
* ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ 13 ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ... ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΙΡΑΝ.
* ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΥ-ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΥ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ, Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
* ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝ / ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΗΑΕ-ΚΑΤΑΡ-ΚΟΥΒΕΙΤ-ΜΠΑΧΡΕΙΝ.
* ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. / ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΥ ΠΧ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΛΠ.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΈΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ.
Ιαν 23
Q & A
Που περιέχει την ιρανική πυρηνική απειλή
Karim Sadjadpour , James M. Acton Q & A Δεκεμβρίου, 2011.
Σε μια νέα Q & A, James Acton και Karim Sadjadpour αναλύσει τη νέα έκθεση και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ενώ οι νέοι ισχυρισμοί ονομάζουμε ειρηνικές προθέσεις του έργου του Ιράν σε μεγαλύτερο ερώτημα, η Κίνα και η Ρωσία είναι απίθανο να συμφωνήσουν να «αποδυναμώσει» κυρώσεις.
- Ποια είναι η σημασία της νέας έκθεσης της ΙΑΕΑ για το Ιράν;
- Πώς είναι το Ιράν ανταποκρίνεται στην έκθεση;
- Είναι μια σχισμή στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του εκεί;
- Η έκθεση της ΙΑΕΑ περιέχουν νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;
- Η έκθεση της ΙΑΕΑ σε αντίθεση εκτιμήσεων του 2007 της κυβέρνησης των ΗΠΑ Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΝΙΕ), δήλωσε ότι το Ιράν είχε αναστείλει όπλα έρευνα το 2003;
- Είναι το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά μια στρατιωτική επέμβαση για να περιέχουν την ιρανική πυρηνική απειλή;
- Προτίθεται η έκθεση να χρησιμοποιηθεί για την καστάνια τις πιέσεις προς το Ιράν; Θα τα στοιχεία που μεταβάλλουν τις θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας;
Ποια είναι η σημασία της νέας έκθεσης της ΙΑΕΑ για το Ιράν;
Acton : Η ΙΑΕΑ προετοιμάζει τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών και έξι μηνών, οι εκθέσεις αυτές έχουν δείξει ότι το Ιράν δεν είχε-και εξακολουθεί να αδυνατεί, να συμμορφωθεί με την υποβολή εκθέσεων και τις απαιτήσεις διαφάνειας.
Αν και οι προηγούμενες εκθέσεις ανέφεραν ότι η ΙΑΕΑ εξέφρασε την ανησυχία ότι τα στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν προσανατολισμένη προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων, δεν καθορίζουν τη βάση για αυτές τις ανησυχίες σε πολύ βάθος.
Η παρούσα έκθεση καλύπτει αυτό το κενό. Σε μια λεπτομερή δεκαπέντε σελίδα παράρτημα, εκθέτει τους οποίους ο ΔΟΑΕ είναι "ανησυχεί όλο και περισσότερο" ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μια "πιθανή στρατιωτική διάσταση." Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δεν εξάγει οριστικά συμπεράσματα από αυτή την άποψη, αποτελεί μια πρωτοφανή επίδειξη ανησυχία από τον ΔΟΑΕ.
Πώς είναι το Ιράν ανταποκρίνεται στην έκθεση;
Sadjadpour : αντίδραση του Ιράν έχει χαρακτηριστικά προκλητική. Αντί να κάνουν μια προσπάθεια να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρει αυτή η έκθεση, η Τεχεράνη έχει απλώς επανέλαβαν μακροχρόνια στάση της ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι καθαρά ειρηνικές και ότι η Δύση παρουσιάζει διπλά μέτρα και σταθμά που το δικό του μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο του.
Είναι πιο δύσκολο, ωστόσο, για το Ιράν να καταγγείλουν τον ΔΟΑΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων συμβουλίου είναι κατά κύριο λόγο μη-Δυτικών.
Είναι μια σχισμή στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του εκεί;
Sadjadpour : Δεν βλέπω οποιαδήποτε σημάδια ενός. Δεν υπάρχουν μέτρια διεθνιστές σε θέσεις εξουσίας στην Τεχεράνη και το μάθημα των σκληροπυρηνικών φαινομενικά πήρε μακριά από τη Λιβύη είναι ότι η παραίτηση Καντάφι του πυρηνικού προγράμματος του είναι αυτό που τον έκανε ευάλωτο σε ξένη επέμβαση. Για το λόγο αυτό, βλέπω πολύ μικρή πιθανότητα ότι το Ιράν θα αισθανθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να κάνει οποιαδήποτε ουσιαστική πυρηνική συμβιβασμούς.
Σε ένα δημοφιλές επίπεδο, υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία για την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα την κλιμάκωση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής, αλλά οι άνθρωποι συχνά (σωστά) χαρακτηριστικό ότι στην κυβερνητική κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, που βλέπουν σε καθημερινή βάση-και όχι από τις κυρώσεις.
Η επίδραση των κυρώσεων είναι πιθανώς το πιο χειροπιαστό για την ιρανική ανώτερα και μεσαία τάξη, με δεδομένη τη δυσκολία της μεταφοράς χρημάτων εντός και εκτός της χώρας και με ασφάλεια ταξιδεύουν μέσα και έξω από τη χώρα ως αποτέλεσμα της Air του Ιράν όλο και περισσότερο παρίας-όπως το καθεστώς.
Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε μια ανοιχτή και ειλικρινής εθνικό διάλογο σχετικά με το κόστος και τα οφέλη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το καθεστώς έχει αναπτύξει εδώ και καιρό την άποψη λέγοντας ότι αλαζονική ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να στερήσουν το Ιράν από αυτό το υπέροχο προηγμένη πυρηνική τεχνολογία που θα τη μετατρέψει σε μια υπερδύναμη.
Μεταξύ των μεγάλων τμημάτων της ιρανικής κοινωνίας που έχει πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, όπως δορυφορική τηλεόραση και το Διαδίκτυο-υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Όμως, δεδομένης της μακράς ιστορίας των ξένων παραβάσεις στο Ιράν, συνωμοτικό αφήγηση της κυβέρνησης εξακολουθεί να κατέχει πολύ νόμισμα για πολλούς Ιρανούς.
Η έκθεση της ΙΑΕΑ περιέχουν νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;
Acton : Ναι. Η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν έχει δεσμευθεί περισσότερα-αν όχι όλες-από τις δραστηριότητες που απαιτούνται για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή, και να παραδώσει ένα πυρηνικό όπλο. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων τροποποιώντας ένα βαλλιστικό πύραυλο για να φιλοξενήσει ένα πυρηνικό φορτίο-έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες εκθέσεις, αν και μόνο για λίγο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαπτομενικά.
Η παρούσα έκθεση περιγράφει τη φύση και την έκταση των δραστηριοτήτων αυτών σε σημαντικό βάθος και παρέχει εκτενείς νέες πληροφορίες για τις ύποπτες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά ολοκαίνουργια ισχυρισμούς. Πρώτον, ο ΔΟΑΕ παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν έχει διαμορφώσει σε έναν υπολογιστή με τη διαδικασία της χρήσης εκρηκτικών για τη συμπίεση και ως εκ τούτου εκραγεί το εμπλουτισμένο ουράνιο πυρήνα ενός πυρηνικού όπλου. Και δεύτερον, ο ΔΟΑΕ έχει πληροφορίες που δείχνουν το Ιράν έχει πραγματοποιήσει εργασίες για ένα εκτελεστικό σύστημα για να εξασφαλίσει ότι ένα πυρηνικό όπλο παραδίδεται από έναν βαλλιστικό πύραυλο είναι πυροδότησε στο σωστό ύψος.
Σε περίπτωση που δεν τις πληροφορίες στην έκθεση της ΙΑΕΑ προέρχονται από;
Acton : αμφιλεγόμενα, ένα σημαντικό ποσό από τα αποδεικτικά στοιχεία πληροφοριών που παρείχαν τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ. Για την άμβλυνση της κριτικής, η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι έχει λάβει πληροφορίες από δέκα κράτη και ότι οι πληροφορίες αυτές είναι σε γενικές γραμμές συνεπείς.
Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ τονίζει ότι οι πληροφορίες μυστικών αυτή υποστηρίχθηκε και από άλλες πηγές, όπως οι δικές του δραστηριότητες επαλήθευσης της (συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων με ξένους επιστήμονες και τους προμηθευτές που εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), οι πληροφορίες που παρέχονται από το Ιράν, και open-source πληροφορίες.
Είναι ενδιαφέρον, είναι σαφές από την έκθεση (αν και δεν αναφέρεται ρητά) ότι η Ρωσία έχει βοηθήσει τον ΔΟΑΕ, επιβεβαιώνοντας ότι ένας επιστήμονας ο οποίος βοήθησε το Ιράν εργάστηκε για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Είναι ένα «όπλο που καπνίζει» σε νέα έκθεση της ΙΑΕΑ είναι εκεί;
Acton : Ενδεχομένως. Σε σχέση με την προσομοίωση στον υπολογιστή, η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι η "εφαρμογή των εν λόγω μελετών για οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα πυρηνικό εκρηκτικό είναι σαφές για τον [ΙΑΕΑ]." Εάν το Ιράν δεν μπορεί να παρέχει μια εναλλακτική εξήγηση, ο ΔΟΑΕ θα μπορούσε, στο μέλλον, υποστηρίζουν ότι οι μελέτες αυτές, από μόνες τους, αποδεικνύουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μια στρατιωτική διάσταση.
Αλλά αν η ΙΑΕΑ αποφασίσει να επιβεβαιώσει οριστικά την ύπαρξη ενός ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που στο σύνολό τους (με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι εισαγγελείς σε εθνικό δικαστήριο).
Η έκθεση της ΙΑΕΑ σε αντίθεση εκτιμήσεων του 2007 της κυβέρνησης των ΗΠΑ Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΝΙΕ), δήλωσε ότι το Ιράν είχε αναστείλει όπλα έρευνα το 2003;
Acton : Εν μέρει. Το 2007 ΝΙΕ δήλωσε ότι το Ιράν σταμάτησε τις δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου το 2003. Η νέα ΔΟΑΕ έκθεση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Διαφέρουν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του επανεκκίνηση του προγράμματος.
Το 2007 ΝΙΕ κρίνεται με «μέτρια εμπιστοσύνη [ότι] η Τεχεράνη δεν είχε ξαναρχίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων από τα μέσα του 2007." Η νέα ΔΟΑΕ έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είχε επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα το 2006 ή και νωρίτερα.
Για να είμαστε δίκαιοι, το 2007 ΝΙΕ έκανε συμπέρασμα ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εμπλουτισμού του Ιράν ήταν κατά πάσα πιθανότητα στόχο να διατηρήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου, έτσι ώστε το συμπέρασμά της δεν ήταν τόσο μακριά από το σήμα όπως συχνά υπονοείται.
Είναι το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά μια στρατιωτική επέμβαση για να περιέχουν την ιρανική πυρηνική απειλή;
Sadjadpour : Ιστορικά, έχει υπάρξει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ Ισραηλινών παλληκαρισμοί και την ισραηλινή στρατιωτική δράση. Ισραηλινές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ το 1981 και από την πυρηνική αντίδραση της Συρίας το 2007 είχαν προηγηθεί σιγή ασυρμάτου. Η πιθανότητα είναι πολύ λεπτή μιας επίθεσης στις εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεδομένου του ότι-να-να είναι δραματικές συνέπειες δεν έχουμε την πολυτέλεια να την απορρίψει απλώς εντελώς.
Προτίθεται η έκθεση να χρησιμοποιηθεί για την καστάνια τις πιέσεις προς το Ιράν; Θα τα στοιχεία που μεταβάλλουν τις θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας;
Sadjadpour : Κίνα και η Ρωσία μπορεί να είναι πιο απρόθυμες τώρα να εγγυηθεί για ειρηνικές προθέσεις του Ιράν, αλλά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι ο διάλογος δεν καταναγκασμού είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσετε αυτό το ζήτημα. Με δεδομένη τη δική διμερείς σχέσεις τους με την Τεχεράνη, η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι και εκτός αν το Ιράν δοκιμές στην πραγματικότητα μια βόμβα, η Κίνα και η Ρωσία θα δούμε πιθανόν προς το συμφέρον τους να υποκρίνομαι σκεπτικισμό σχετικά αποδεικτικά στοιχεία των πυρηνικών όπλων φιλοδοξίες της Τεχεράνης.
Ιράν μπορεί να είναι χρήσιμη για την Κίνα όσον αφορά την εκπλήρωση τεράστια εγχώρια ζήτηση της ενέργειας και το Πεκίνο αντιτίθεται στην εγκαταλείποντας αυτό που βλέπει ως δικά τους εθνικά συμφέροντα της Κίνας, προκειμένου να ευχαριστήσουν την Ουάσιγκτον. Στάση της Ρωσίας απέναντι στο Ιράν είναι ένα υποπροϊόν της αντιπαλότητας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αισθάνεται συχνά ότι αυτό είναι κακό για την Ουάσιγκτον είναι καλό για τη Μόσχα.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει βασικά δύο επιλογές για το κομμάτι πίεση. Είτε Ουάσιγκτον μπορεί να συνεχίσει "παραλύει" κυρώσεις, όπως η επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν Κεντρική Τράπεζα-με έναν αδύναμο συνασπισμό, ή μπορεί να ακολουθήσει κάπως πιο ήπια μέτρα με μια πολύ πιο ισχυρή διεθνή συμμαχία που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει τη δεύτερη οδό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου