Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων


Γράφει η Χρυστάλλα  Χαραλαμπίδου
Τα αναγραφόμενα μηνύματα στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας τα οποία καθορίζουν τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέσα στα οποία μπορεί ένα όχημα να φτάσει σε κάποιο κεντρικό σημείο, μόνο χαζά μπορούν να χαρακτηριστούν σε μία χώρα που είναι πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαζό, βράδια με βροχή και καταιγίδα, οι ελάχιστες πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που είναι τοποθετημένες στους δρόμους των πόλεων μας να αναγράφουν: «Hilton 6 λεπτά» ή «Σύνταγμα 9 λεπτά». Λες και αν κάνουμε 10΄ χάθηκε ο κόσμος. Μήπως το μήνυμα «Ελαττώστε ταχύτητα γλιστράει» στοιχίζει περισσότερο από το «Hilton 6΄»;

Σε αντίστοιχους δρόμους σε διάφορες ευρωπαϊκές και μη χώρες, συσκευές τέτοιου είδους με λαμπυρίζοντα γράμματα, όχι μόνο αναγράφουν συμβουλές που αφορούν την οδική ασφάλεια, αλλά σε συνδυασμό με ειδική διαγράμμιση στο οδόστρωμα τονίζεται και η απόσταση που πρέπει να τηρεί ο οδηγός σε σχέση με το προπορευόμενο όχημα. Εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα, έχοντας καλύψει προ πολλού το θέμα της ασφάλειας και της πρόληψης, ασχολούμαστε πια με επίδειξη τεχνολογίας. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δεν έχουν διασχίσει ποτέ κάποιο τμήμα της Αττικής Οδού ή της Νέας Οδού και δεν έχουν προσέξει ποτέ μηνύματα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων στις πινακίδες αυτές;

Σε μία χώρα όπου τα θύματα των τροχαίων από το 1990 μέχρι τέλος του 2011 είναι 39.471 νεκροί, 66.930 σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν ανάπηροι) και 504.753 ελαφρά τραυματίες, τα χαζά αυτά αναγραφόμενα μηνύματα είναι πολυτέλεια και δείχνουν ολοκάθαρα την χαμηλού βαθμού συνείδηση οδικής ασφάλειας των υπευθύνων.




Εισήγηση: 


Επειδή σε ένα πολιτισμένο κράτος η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα, τα αναγραφόμενα μηνύματα στις συσκευές μεταβλητών μηνυμάτων, σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας τα οποία καθορίζουν τον χρόνο που χρειάζεται ένα όχημα να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, να αντικατασταθούν με μηνύματα-συμβουλές του τύπου: «Μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας» «Μην οδηγείτε όταν πίνετε» «Δέστε τη ζώνη σας» «Μην κρατάτε το παιδί στα γόνατά σας μέσα στο αυτοκίνητο» «Η ταχύτητα σκοτώνει» «Κρατάτε τις αποστάσεις» «Δέστε το παιδί στο πίσω κάθισμα» «Φορέστε το κράνος σας» «Μην προσπερνάτε χωρίς λόγο» «Μην οδηγείτε στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης» «Μην μιλάτε στο κινητό όταν οδηγείτε» κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Τα μικρά αυτά αναγραφόμενα μηνύματα στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων στους δρόμους επιδρούν θετικά στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, διδάσκουν και κυρίως αναπτύσσουν την συνείδηση οδικής ασφάλειας.


(Το άρθρο έχει σταλεί σε αρμόδιους φορείς και σχεδόν σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου)


Chrystalla57@gmail.com
http://greekroadsafety.blogspot.com/


ΠΗΓΗ: Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ