Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Νέο ρεκόρ εξωστρέφειας πέτυχε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ
30/05/2013
Ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, στα επίπεδα των 27,6 δις ευρώ, μετά από αύξηση της τάξης του 13,4% πέτυχε το 2012 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κατά το έτος 2012προκύπτει αύξηση 5,1% στις εξαγωγές ακόμη κι αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή (στα 17 δις ευρώ). Ο ΠΣΕ έγκαιρα είχε προβλέψει αύξηση μεταξύ 4 και 6%. 

Από το 2009, οπότε και άρχισε η κρίση στην Ελλάδα, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 57% (30,56% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Το ποσοστό συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε το 13,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας υποχώρησε στα επίπεδα το 10,7% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, από πέρυσι, μάλιστα, η χώρα είναι πλεονασματική σε πολλές κατηγορίες και κλάδους προϊόντων: Στα ποτά και τον καπνό, τα λάδια, τις πρώτες ύλες. 

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι αύξηση εξαγωγών θα έχουμε και το 2013 και ήδη στο πρώτο δίμηνο καταγράφεται άνοδος πάνω από 11%, όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ. 

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι ρυθμοί αυτοί δύσκολα θα διατηρηθούν, όπως συνέβη τον Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 7,8%, εξαιτίας κυρίως των γεγονότων στην Κύπρο. 

Επιπλέον, Αναμφισβήτητα, σε σχέση με πέρυσι, ο ΠΣΕ έχει περαιτέρω ενισχυθεί σε θεσμικό επίπεδο, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και ως προς τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και τους δανειστές της χώρας. 

Εκτός από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το προεδρείο του ΠΣΕ, είχε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και με όλους τους αρμόδιους φορείς για την Εξωστρέφεια: τον ΟΑΕΠ, τον ΟΠΕ και το Invest in Greece. 

Ο Σύνδεσμος εξακολουθεί να αποτελεί άμεσο συνομιλητή της τρόικας και της Task Force for Greece, σε θέματα εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, επιτυγχάνοντας μάλιστα να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των 

Επιπλέον, μέσα στο 2012, ο Σύνδεσμος εξέδωσε περισσότερα από 40 Δελτία Τύπου, σχεδόν 1 κάθε εβδομάδα, ενισχύοντας τη δυναμική του παρέμβαση στα ΜΜΕ της χώρας. 

Ήδη από τις αρχές του 2013, ο ΠΣΕ έχει εκδώσει ήδη 24 Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ, εξασφαλίζοντας δημοσιότητα για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και συναίνεση σε δράσεις στήριξης των Εξαγωγέων και ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την Επίσημη Πολιτεία. 

Παράλληλα, ο ΠΣΕ παρενέβη με περισσότερα από 35 Υπομνήματα και αντίστοιχο αριθμό Επιστολών προς τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ΤΡΟΪΚΑ και την TASK FORCE FOR GREECE τον τελευταίο χρόνο, επισταμένα παρουσίασε τις θέσεις του κλάδου για θέματα, μεταξύ άλλων, όπως: 

• Έλλειψη ρευστότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων
• Ανάγκη εδραίωσης σταθερού και φιλοαναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου
• Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, που συνεπάγονται σημαντικό κόστος, ως και 15% επί της τιμής των εξαγώγιμων προϊόντων
• Μείωση ενεργειακού κόστος κτλ.

Στο μεταξύ, την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προϊόντων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του κόστους γραφειοκρατίας και ενέργειας, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες, η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 29 Μαΐου στα γραφεία του Συνδέσμου. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες Εξαγωγείς πέτυχαν πολλά και σημαντικά. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουν ουσιαστικά τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις, σε όρους εξασφάλισης βιωσιμότητας και ενίσχυσης της δυναμικής τους. το 2012 ΠΕΤΥΧΑΜΕ ένα νέο Ιστορικό Ρεκόρ Εξωστρέφειας, στα επίπεδα των 27,6 δις ευρώ, μετά από αύξηση της τάξης του 13,4%! Από το 2009, οπότε και άρχισε η κρίση στην Ελλάδα, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 57% (30,56% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Το ποσοστό συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε το 13,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας υποχώρησε στα επίπεδα το 10,7% του ΑΕΠ. Από πέρυσι, μάλιστα, η χώρα είναι πλεονασματική σε πολλές κατηγορίες και κλάδους προϊόντων: Στα ποτά και τον καπνό, τα λάδια, τις πρώτες ύλες.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ