Ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Shoigu διέταξε σήμερα αιφνιδιαστικά έλεγχο ετοιμότητας της ρωσικής αεράμυνας ενεργοποιώντας παράλληλα μοίρες της στρατηγικής αεροπορίας καθώς και αεροπορικές μοίρες μεταφορών, ανέφερε ο Ρώσος ΑΓΕΕΔ Στρατηγός Valery Gerasimov.
«Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος ετοιμότητας των ρωσικών ΕΔ αποτελεί μία μέθοδο που πραγματοποιείται από το ρωσικό ΥΠΑΜ από τον Φεβρουάριο και αποτελεί πλέον κοινή πρακτική. Στον έλεγχο ετοιμότητας συμμετέχει η ρωσική αεροπορία, μονάδες των αλεξιπτωτιστών ή αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV) από την κεντρική και δυτική στρατιωτική περιφέρεια (σημ: Η Ρωσία είναι χωρισμένη σε 4 περιφέρειες) »δήλωσε ο Ρώσος ΑΓΕΕΔ Valery Gerasimov κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Συνολικά στην άσκηση εμπλέκονται 8.700 άνδρες, 185 μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων και 240 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα υπό το γενικό πρόσταγμα του αντιστράτηγου Βλαντιμίρ Zarudnitsky.
«Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων στο πεδίο βολής Ashuluk στην περιοχή του Αστραχάν» δήλωσε ο αντιστράτηγος Zarudnitsky.
Στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Φεβρουαρίου αποκαλύφθηκε σύμφωνα με το ρωσικό ΓΕΕΔ μια σειρά συστηματικών ελλείψεων και αστοχιών, ιδίως στην κεντρική και νότια στρατιωτική περιοχή ειδικά στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV), και στις αεροπορικές μοίρες μεταφορικών αεροσκαφών.
Επίσης υπήρξε πλημμελής εκτέλεση καθηκόντων από αρκετούς αξιωματικούς σε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες καθώς και μη επιτρεπτή σε χρονικά όρια ανταπόκριση στην εκτέλεση εντολών μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων μάχης και συστημάτων ελέγχου, ειδικά στις αεροπορικές δυνάμεις της 201ης στρατιωτικής βάσης στο Τατζικιστάν. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν σε μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού από τις αποτυχημένες βολές επί στόχων που δόθηκαν. Οι έλεγχοι αυτού του τύπου σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ είχαν να πραγματοποιηθούν εδώ και 20 χρόνια. Σύμφωνα με απόφαση από τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.
Γ. Μοτσάκος
ria.ru / military_news