Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

VIDEO: 20 Απριλίου 2000 - Η Θεσσαλονίκη είναι πράσινη Παναθηναϊκέ


2012-04-20 11:36:16
 
Φωτογραφία για VIDEO: 20 Απριλίου 2000 - Η Θεσσαλονίκη είναι πράσινη Παναθηναϊκέ
Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής (Παρίσι, Παλέ Ντε Μπερσί, 1996) ο Παναθηναϊκός κατακτά και πάλι την Γηραιά Ήπειρο. Στην φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος... ράβεται το δεύτερο χρυσό αστέρι που ισοδυναμεί με το δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που κατακτάται, σαν σήμερα, πριν από 12 ολόκληρα χρόνια. Στις 20 Απριλίου του 2000.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάνει ποδαρικό με το... δεξί στον πάγκο του Παναθηναϊκού και οδηγεί την νέα του ομάδα στην κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ιστορίας της. Και αυτήν την φορά μέσα στην χώρα της. Μέσα στην συμπρωτεύουσα. Μέσα στην Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση, λίγους μήνες πριν, του Παύλου Γιαννακόπουλου για να φέρει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ ελήφθη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί αυτός ήταν ο προπονητής που θα μπορούσε να φέρει και πάλι στην Αθήνα την... ολόχρυση ευρωπαϊκή κούπα. Και ο «Ζοτς» τα κατάφερε με την πρώτη.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο τους. Εκτός από την βοήθεια του Δημήτρη Ιτούδη και των υπόλοιπων συνεργατών του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε στο πλευρό του μια πλειάδα παικτών που έκαναν την διαφορά. Μποντιρόγκα, Ρέμπρατσα, Αλβέρτης, Κάτας, Ρότζερς και πολλοί άλλοι που έβαλαν το «εγώ» κάτω από την ομάδα και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο Final-4 της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός στον ημιτελικό απέκλεισε την Εφές Πίλσεν, πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 81-71, ενώ στον τελικό η Μακάμπι υποκλίθηκε στην «πράσινη» ανωτερότητα. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για μία ακόμα φορά να δείχνει απέναντι στον Πίνι Γκέρσον και τον βοηθό του,Ντέιβιντ Μπλατ, γιατί είναι ο καλύτερος.

Η πορεία προς την Θεσσαλονίκη

Η πορεία προς το Final-4 της θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση προς τον τίτλο, ξεκίνησε και πάλι με μια αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις Κάουνας (όπως και το 1996) , της οποίας οΠαναθηναϊκός επιβλήθηκε εντός και εκτός στον Β’ Όμιλο, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης (82-66, 86-82). Ακολούθησαν οι αγώνες με Τόφας Προύσα (64-59, 79-74), Ολίμπια Λουμπλιάνα (100-80, 86-71), Ρεάλ Μαδρίτης (96-69, 66-63) και Άλμπα Βερολίνου (73-54, 70-72). Στη Β’ Φάση αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα (76-61, 67-58), τη Σολέ (85-50, 68-81) και τον ΠΑΟΚ (77-69, 71-75). Με απολογισμό 13-3 (1246-1084) ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στον όμιλο, εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα έδρας για τη συνέχεια. Στους 16 απέκλεισε την Μπουντούτσνοστ (2-1, 65-59, 64-77, 78-61) και στα προημιτελικά την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ χωρίς απώλειες (2-0, 73-62, 69-63), παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης.

Απλά, ο καλύτερος

Πολύ πριν από το Final-4 οι περισσότεροι θεωρούσα πως ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Λίγο η Θεσσαλονίκη, λίγο ο Ομπράντοβιτς, λίγο που οΠαναθηναϊκός βρισκόταν σε.. εξαιρετική κατάσταση. Όλα τα παραπάνω συνέθεταν ένα παζλ που έδειχνε....Παναθηναϊκό. Και τελικά δεν διαψεύστηκαν. Το τριήμερο 18-20 Απριλίου η Θεσσαλονίκη θύμιζε κάτι από Λεωφόρο από τους χιλιάδες «πιστούς» που βρέθηκαν στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παικτών του. Εκείνους που γέμισαν ασφυκτικά το νεότευκτο «παλατάκι» της Πυλαίας και πανηγύρισαν όλοι μαζί μία ακόμα τεράστια επιτυχία τουΠαναθηναϊκού. Μία ακόμα τεράστια επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Ρέμπρατσα και Κάτας «έγραψαν» ιστορία

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός δεν είχε να φοβηθεί κανέναν... Ούτε τηνΕφές Πίλσεν του.. προκλητικού στις δηλώσεις του Ιμπραίμ Κουτλουάι, αλλά ούτε και τηνΜακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Παναθηναϊκός ήταν «φτιαγμένος» για να πάρει την κούπα και δεν γινόταν αλλιώς. Στον ημιτελικό οι «πράσινοι» έκαναν περίπατο κόντρα στην Εφές Πίλσεν με τονΙμπραίμ Κουτλουάι να κάνει δηλώσεις και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να κάνει... πάρτυ. Πάρτυ για την πρόκριση στον τελικό Μετά το 81-71 του ημιτελικού ο Παναθηναϊκός βρήκε μπροστά του την Μακάμπι. Η ομάδα του «Λαού» ήταν το τελευταίο εμπόδιο για το δεύτερο αστέρι. Οι «πράσινοι» όμως δεν καταλάβαιναν τίποτα. Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα το είχε πάρει προσωπικά το θέμα και φρόντισε να το αποδείξει εξ αρχής. Πήρε τον Παναθηναϊκό από το χέρι, «εξαφάνισε» την ομάδα της εποχής που άκουγε στο όνομα Χάφμαν και κυριάρχησε κατά κράτος μέσα στις δύο ρακέτες. Άλλωστε πώς αλλιώς θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του τελικού και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά; Την πρωτιά του σκοραρίσματος δεν θα μπορούσε να την αμφισβητήσει κανείς. Του MVP όμως την αμφισβήτησε ένας συμπαίκτης του.

Ο Όντετ Κάτας, στην μεγαλύτερη μπασκετική «παράσταση» της καριέρας του απέδειξε γιατί ήταν ένας από τους κορυφαίους των ευρωπαϊκών γηπέδων. Το αγαπημένο παιδί της Μακάμπι, ο παίκτης που βγήκε από τα «σπλάχνα» της ομάδας του «Λαού», «σκότωσε» την πρώτη του αγάπη (και παντοτινή) χαρίζοντας την κούπα στον Παναθηναϊκό. Ο Κάτας όταν η μπάλα «έκαιγε» έμοιαζε να έχει άγνοια κινδύνου και «έγραφε» από παντού. Στο τέλος του αγώνα ο πίνακας έγραφε 73-67, ο Ρέμπρατσα πόζαρε αγκαλιά με την κούπα και το αγαλματάκι του MVP, ο Κάτας είχε πέσει στο παρκέ και έκλαιγε μην μπορώντας να... χαλιναγωγήσει τα συναισθήματά του και ο Ομπράντοβιτς με τον Αλβέρτη παρέα άνοιγαν... λογαριασμό!

Ημιτελικοί

Παναθηναϊκός-Έφες Πίλσεν 81-71 (41-33)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μποντιρόγκα 22, Ρέμπρατσα 15, Αλβέρτης 11, Ρότζερς 9, Τζεντίλε 7, Κάτας 5, Φώτσης 5, Μπερκ 4, Κοχ 3.

Έφες Πίλσεν (Αταμάν): Τούρκογλου 15, Μουλαομέροβιτς 14, Μπεσόκ 13, Ντρόμπνιακ 11, Κουτλουάι 8, Γουίνσλοου 4, Ονάν 3, Βεκίλογλου 3.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπαρτσελόνα 65-51 (38-22)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): Χάφμαν 24, Μπρίσκερ 15, Σέφερ 12, ΜακΝτόναλντ 5, Σαρπ 5, Χένεφελντ 2, Κόμετζις 2

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Γκόλντγουαϊρ 13, Ντε Λα Φουέντε 10, Άλστον 7, Ντουένιας 6, Γκούροβιτς 5, Ρεντζιάς 4, Έλσον 2, Γκασόλ 2, Ναβάρο 2, Ροντρίγκεθ

Μικρός Τελικός

Έφες Πίλσεν-Μπαρτσελόνα 75-69

Έφες Πίλσεν (Αταμάν): Μπεσόκ 22, Ντρόμπνιακ 16, Τούρκογλου 15, Κουτλουάι 14, Μουλαομέροβιτς 5, Ονάν 3, Γουίνσλοου

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Ρεντζιάς 29, Γκούροβιτς 13, Άλστον 9, Ντε Λα Φουέντε 6, Γκόλντγουαϊρ 4, Έλσον 4, Ντιγκμπέ 2 Γκασόλ 2, Ροντρίγκεθ

Τελικός

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67 (36-36)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τζεντίλε 3, Αλβέρτης 4, Μποντιρόγκα 9, Ρότζερς 4, Ρέμπρατσα 20, Κάτας 17, Φώτσης 9, Μπερκ 7, Κοχ

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): ΜακΝτόναλντ 11, Σαρπ 5, Χένεφελντ, Χάφμαν 26, Κόμετζις 3, Μπρίσκερ 13, Τζάμσι 3, Σέφερ 6, Σέλεφ, Πόπα


onsports.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ