Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ – ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ»
06/04/2012
Συνέντευξη στον Παύλο Σιτέ 

Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο Γιάννης Μαρωνίτης είναι ένας ακούραστος άνθρωπος με πολλαπλές δραστηριότητες. Κάθε μήνα μοιράζει τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ χορού με 3.000 χορευτές, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καθώς είναι και ο ίδιος άριστος ζωγράφος. 

Η συνέντευξη: 

Πρόσφατα βρεθήκατε στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Για ποιο λόγο; 

Στην Αμερική για την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης Συμφωνίας Εταίρων σχετικά με τη διενέργεια κοινών έργων και δραστηριοτήτων για την Ειρήνη, μεταξύ του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και του Κέντρου UNESCO στο Μαίριλαντ (ΗΠΑ) και στο Μεξικό πραγματοποιήθηκε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, όπου είμαι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. 

Τι θέματα συζητήσατε και τι αποφάσεις πήρατε; 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήσαμε διεξοδικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες το σχεδιασμό και στους στόχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και να ανακηρυχτεί η 11η  Μαρτίου Διεθνής Ημέρα Παγκόσμιας Ηθικής. Πρόταση την οποία και στήριξα. Το Συνέδριο διεξήχθη μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και βασίστηκε στο Διάλογο των Πολιτισμών των Λαών. Οι εκπρόσωποι των 25 χωρών που συμμετείχαν εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία του Συνεδρίου και άκουσαν τις γνώμες των υπόλοιπων συνέδρων και κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα. 

Στο συνέδριο αυτό έγινε αναφορά σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα; Εσείς βάλατε κανένα θέμα προς συζήτηση που αφορά εμάς τους Έλληνες; 

Σε πρόταση που κατέθεσα για το ACTION PLAN της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO ανέφερα την πρόταση μου για την προώθηση της αναγνώρισης της ναυαρχίας της Σαλαμίνας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και να αναγνωριστούν οι μύθοι του Ηρακλή ως Μνημείο Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς. 

Ποια είναι η γνώμη των συνέδρων για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Θετική ή αρνητική; 

Η οικονομική κρίση άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όμως όλοι κατανοούν πως τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει είναι σκληρά και πως δεν αντέχουμε άλλο. Οι Έλληνες της Αμερικής είναι στο πλευρό μας και μας στηρίζουν. 

Προέκυψε θέμα σχετικά με το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; 

Δυστυχώς όχι. Πιστεύω όμως πως μέσα από το ψήφισμα της Διεθνής Κοινότητας να κηρύξει την 11η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Παγκόσμιας Ηθικής που θα επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο να σκέφτεται κάθε χρόνο το μέλλον της Μητέρας Γης μας και τον πολιτισμό μας, θα δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της Θεολογικής Σχολής. 

Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο για το ταξίδι σας στην Αμερική και Μεξικό; 

Ήταν ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό ταξίδι. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με φορείς της Ελληνικής παροικίας. Επισκέφτηκα την Αστόρια, την περιοχή που δραστηριοποιείτε σημαντικό μέρος του Ελληνισμού, συναντήθηκα με τη διευθύντρια του Μουσείου Μετανάστευσης, ενημερώθηκα σχετικώς από την υπεύθυνη της νήσου Έλλις όπου πέρασαν χιλιάδες έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ και τέλος είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ  κοινωνικό εστιατόριο γυναικών για άπορα παιδιά. Τέλος ως επίσημος προσκεκλημένος του κυβερνήτη της Veracruz και συμμετείχα στο φεστιβάλ CUMBRE TAJIN 2012 που είχε ως σύνθημα ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΕΡΗ, ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΗ και περιελάμβανε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο των πυραμίδων στο TAJIN που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Τι έχετε να πείτε σχετικά με τις θέσεις από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που έχετε αναλάβει; 

Στις δύσκολες σημερινές ημέρες είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που μέσα από αυτά ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων θα δώσει δουλεία σε 500 ανέργους. Σίγουρα με τη 5μήνη εργασία που έχει προβλεφτεί δεν τους σώζουμε  όμως αυτό δείχνει ότι τους νοιαζόμαστε. 

Η ελληνική συμμετοχή στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UNESCO στο Μεξικό 

Ο Ιωάννης Μαρωνίτης,  Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων Yπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων (WFUCA) που πραγματοποιήθηκε στο Μεxico, στη Veracruz, από τις 17-21 Μαρτίου 2012. 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης συζήτησε διεξοδικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες το σχεδιασμό και στους στόχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση για την Ειρήνη», εργαστήρια για να εξαπλωθούν τα ιδανικά της UNESCO καθώς και περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης και επίσκεψη στο Πουέρτο. 

Το Συνέδριο διεξήχθη μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και βασίστηκε στο Διάλογο των Πολιτισμών των Λαών. Οι εκπρόσωποι των 25 χωρών που συμμετείχαν εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία του Συνεδρίου και άκουσαν τις γνώμες των υπόλοιπων συνέδρων και κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα. Στις προτάσεις, που κατέθεσε ο κ. Μαρωνίτης για το Action Plan της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UNESCO περιέχεται η προώθηση της αναγνώρισης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και οι μύθοι του Ηρακλή να αναγνωριστούν ως μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί πως ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης ήταν επίσημος προσκεκλημένος του κυβερνήτη της Veracruz και συμμετείχε στο φεστιβάλ CUMBRE TAJIN 2012.

Το Φεστιβάλ είχε ως σύνθημα ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΕΡΗ, ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΗ και περιελάμβανε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο χώρο των Πυραμίδων στο  TAJIN, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ. 

Ειδικότερα, το CUMBRE TAJIN αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Veracruz, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στο Μεξικό και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ παγκοσμίως. Το Φεστιβάλ συνδυάζει νέας τεχνολογίες και ατραξιόν μέσα σε μια εβδομάδα που μένει αξέχαστη. Οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να δουν την τελετουργία του Volodores, η οποία και έχει αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας σε συνδυασμό με το τοπίο, που βρίσκεται. Στο TAJIN, που επίσης αποτελεί μνημείο της UNESCO, πραγματοποιήθηκε φέτος το φεστιβάλ, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Πνευματικότητα και έλαβε χώρα σε διάφορες τοποθεσίες όπως στο πάρκο Tokilhsukut, στην αρχαιολογική ζώνη El Tajin Vive καθώς και στο κεντρικό πάρκο της Ραραntla. 

Ποιος είναι ο Γιάννης Μαρωνίτης 

Γεννήθηκε στη Νίκαια, από πατέρα Κυκλαδίτη και μητέρα Δωδεκανήσια. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.
Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Τεχνολόγος, Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπ/σης 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ   
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 

1976-1983: Στέλεχος της ΙΤΤ ΜΑRΙΝΕ LTD Εταιρεία Κατασκευής Ηλεκτρονικών Συσκευών πλοίων.

1983-1985: Στέλεχος στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας  (ΚΕΤΑ-ΤΗ) 1990-1995: Υπεύθυνος Τμήματος Συστημάτων Ηλεκτρονικής Προστασίας ( ΚΕΤΑ-ΤΗ)

1984-2004: Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας

2004-2010: Γραμματέας πολιτιστικού και Διεθνών Σχέσεων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ)
Αντιπρόεδρος στη Διοίκηση του Αθλητικού κέντρου « Ο ΠΛΑΤΩΝ»  από το 1986 - 1989.

Από το 1992 μετέχει ως Νομαρχιακός Σύμβουλος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, αρχικά ως εκπρόσωπος κοινωνικών φορέων και το 1994 εκλέγεται μέλος Αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών–Πειραιά

1995-1998: Αναπληρωτής Νομάρχης Πειραιά.

1998-2002: Εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος, και κατά τη περίοδο 2000-2002, Γραμματέας Νομαρχιακού Συμβουλίου

Οκτώβριος 2000 έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων & Κέντρων Unesco

2002-2006, Εκλεγμένος πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος, στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων Α και Β Πειραιά με καθήκοντα Αντιπρόεδρου Πολιτιστικού Οργανισμού Νομαρχίας Πειραιά και από τον Ιανουάριο 2005 ορίσθηκε από το Νομάρχη Πειραιά ως Υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Πειραιά

2006-σήμερα, Εκλεγμένος πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος, στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων Β Πειραιά, Γραμματέας του Οργανισμού Περιβάλλοντος Νομαρχίας Πειραιά, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας & Πολιτών Νομαρχίας Πειραιά.

Σεπτέμβριος 2007 - σήμερα, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO – Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική

Το 2009 ιδρύει και εκλέγεται Πρόεδρος του Σωματείου “Νίκαια – Ρέντης: Σύγχρονη Πόλη, Ενεργοί Πολίτες” με έδρα το Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, που στόχο έχει την ενεργή παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης

2010: Υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη

19/12/2010 έως σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 

Από το 1998 έως και σήμερα Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, μιας ΜΚΟ, με 1500 φυσικά μέλη και με ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική πορεία στα 11 χρόνια της ζωής του. 

Το Σεπτέμβριο του 2007, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO – Αντιπρόεδρος Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Μέχρι σήμερα τα Μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO είναι 10.000 όμιλοι πολιτών που εκπροσωπούν περίπου 10.000.000 φυσικά μέλη. 

Στα 11 χρονιά πολιτιστικής πορείας ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων θέσπισε πολλούς πολιτιστικούς θεσμούς όπως: 

Α) Το Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή δεκάδων Πρεσβειών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Αποδήμων 

Β) Το Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση με τη συμμετοχή εκατοντάδων 200 εθνικοτοπικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και 6.000 χορευτών από όλη την Ελλάδα

Γ) Τον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό ΑΠΟΛΛΩΝ, με τη συμμετοχή 1000 νέων μουσικών που διαγωνίζονται σε κλασσικά όργανα, στο τραγούδι αλλά και με συμμετοχή δεκάδων χορωδιών από συλλόγους, σχολεία, κτλ. 

Δ) Το Καράβι του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, εν πλω συνέδρια και ημερίδες με θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας πολιτισμού, παράδοσης, προληπτικής ιατρικής, με τη συμμετοχή επιστημόνων, δεκάδων εθνικοτοπικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και πολυεθνικών και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Ε) Το Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή δεκάδων Εθνικοτοπικών συλλόγων, μεταναστών κ.α 

ΣΤ) Τον Μάιο του 2005 ιδρύει στον Πειραιά τον Πολιτιστικό Πολυχώρο «INTERNATIONAL ACTION ART-ΤΕΧΝΟΔΡΑΣΗ» 
Η «Τεχνόδραση» στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά που αναπαλαιώσαμε με πολύ μεράκι και χωρίς δημόσιο χρήμα. Το INTERNATIONAL ACTION ART έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο με δεκάδες εκθέσεις εικαστικών, αποδήμων και μεταναστών, εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα πολιτισμού και παράδοσης καθώς και ημερίδες με θέματα προληπτικής ιατρικής

Ζ) Διακοπές Με Τέχνη και Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3.000 πολίτες που απόλαυσαν διακοπές υψηλής ποιότητας με στοιχεία πολιτισμού και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. 

Δραστηριοποιήθηκε στη Λαϊκή επιμόρφωση Νομαρχίας Πειραιά ( ΝΕΛΕ). 

Η ΝΕΛΕ γνώρισε μια πρωτοφανή ανάκαμψη, και χιλιάδες πολίτες γνώρισαν τις υπηρεσίες της:
1. Οργάνωσε  προγράμματα ( πληροφορική, δημοσιογραφία, γραφιστική, βιτρό, κεραμική, ναυτιλιακά, φωτογραφία, Ελληνική γλώσσα για αναλφάβητους)
2. Υλοποίησε προγράμματα για θέατρο, Κινηματογράφο, Χορό, Μουσική, Ζωγραφική, Παραδοσιακές Τέχνες, Παραδοσιακούς χορούς.
3. Διοργάνωσε ιδιαίτερα σημαντικές ημερίδες για την Παιδεία, το Περιβάλλον, την κατάρτιση, την απασχόληση, την παράδοση και τον πολιτισμό.
4. Διοργάνωσε προγράμματα πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.
5. Ίδρυσε το κέντρο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της ΝΕΛΕ που έχει πραγματοποιήσει το εξής έργο: 

Α) Σύνδεση με το Internet και δημιουργία σελίδων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την διεύρυνση των διακρατικών συνεργασιών.
Β) Προετοιμασία έκδοσης Οδηγού υπηρεσιών.
Γ) Προετοιμασία της έκδοσης Οδηγού Ιατροκοινωνικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Στήριξης του Σχολείου.
Δ) Δημιουργία βάσης δεδομένων για προώθηση στην εργασία καταρτιζόμενων ανέργων. 

  

www.maronitis.gr 
imaronitis@yahoo.gr 

 

ΠΗΓΗ: Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ