Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Υπογραφές για το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο


Υπογραφές για το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Σε λίγες μέρες η σχετική συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

 ΠΗΓΗ :   από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Το αυθεντικό άρθρο είναι γραμμένο στα Greek .

Μετάφρασέ το στη γλώσσα σου

Το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη συνέχεια του πάρκου Ελευθερίας, είναι ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστoρικής και κοινωνικής του αξίας. Δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας. Κτήρια και αιωνόβια δέντρα δημιουργούν μια πραγματική όαση στην πυκνοδομημένη περιοχή. Η ΜOnuMENTA, όπως και άλλοι φορείς, προσπαθεί για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου μνημείου, τόσο του συνόλου των κτηρίων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου τους. Το 2009 ζήτησε τον χαρακτηρισμό του από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 2010 προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της Υπουργού ΥΠΕΚΑ που χαρακτήρισε ως διατηρητέα 7 από τα 14 κτήρια.


Όπως γράφει η αρχιτέκτονας Ελισάβετ Ηλιοπούλου στον ιστότοπο Greek Architects: «Στο κέντρο της άναρχα δομημένης και πολύπαθης Αθήνας, δίπλα στο Ναυτικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια του Πάρκου Ελευθερίας, έχει απομείνει ένας ιστορικός και ιδιαίτερα γοητευτικός χώρος με 13 παλιά λιθόκτιστα κτίρια πλήρως εναρμονισμένα με τον ιδιόμορφο περιβάλλοντα χώρο τους.

Πρόκειται για το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έκτασης 11 στρεμμάτων, έναν χώρο ο οποίος είναι κυριολεκτικά απομονωμένος και απροσπέλαστος από τη γύρω περιοχή. Το ιστορικό αυτό νοσοκομείο το οποίο περιήλθε το 1971 στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν ανταλλαγής με το Υπουργείο Άμυνας, παραμένει άγνωστο για τον πολύ κόσμο καθώς ένας ψηλός τοίχος από τη μεριά της πολυσύχναστης οδού Δεινοκράτους εμποδίζει ακόμα και την οπτική επαφή μαζί του. Το αρχιτεκτονικό αυτό σύνολο με τις επιμήκεις πτέρυγες-θαλάμους, με την πλακόστρωση, τις μεγάλες μαρμάρινες σκάλες και τη διαμόρφωση από λίθινα στοιχεία, περιβάλλεται από αλέες γεμάτες με δενδροστοιχίες μεγάλων αιωνόβιων δένδρων και θυμίζει έντονα παλαιό στρατόπεδο.

Η έκταση αυτή, η οποία έφθανε μέχρι την οδό Δορυλαίου και ήταν γνωστή στους παλιούς Αθηναίους με την ονομασία «Στρατιωτικά Παραπήγματα», εχρησιμοποιείτο από το 1877 για τη λειτουργία και τις εγκαταστάσεις του 1ου Συντάγματος Πεζικού, απομεινάρια των οποίων είναι και μερικά από τα κτίρια του παλιού νοσοκομείου καθώς και τα διατηρητέα κτίρια του Πάρκου Ελευθερίας, του Ναυτικού Νοσοκομείου και τα διατηρηθέντα από το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

Μερικά από τα υπάρχοντα κτίρια του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου χρησιμοποιήθηκαν από το 1882 μέχρι το 1897 για τη λειτουργία του «Στρατιωτικού Σχολείου Υπαξιωματικών» το οποίο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο της Σχολής Ευελπίδων, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1897 χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσκαιρο παράρτημα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στου Μακρυγιάννη για την περίθαλψη των τραυματιών και ασθενών του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

Από το 1904 και μέχρι το 1971 χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από το «Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο» (1904-1945), το οποίο μετονομάστηκε, το 1945, σε «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» και λειτούργησε στο σημείο αυτό έως το 1971. Νοσηλεύτηκαν σ’ αυτό χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες (αξιωματικοί και οπλίτες) των Βαλκανικών Πολέμων, του Μακεδονικού Μετώπου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου, και των πολεμικών επιχειρήσεων του 1944-1949».

Σε λίγες ημέρες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ θα εξετάσει τον χαρακτηρισμό ή μη του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας. Η ΜOnuMENTA κάνει έκκληση για τη συλλογή υπογραφών για τη διάσωσή του προκειμένου να κατατεθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για να ενισχυθεί η θέση της για χαρακτηρισμό του συνόλου.

Στο ιστολόγιο www.ipetitions.com/petition/401/ γράφετε το όνομά σας και αφήνετε, αν θέλετε, κι ένα σχόλιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ