Η Τουρκία στις 6 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποίησε δοκιμαστική βολή του αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας με την ονομασία Hisar-A , αναφέρει η ιστοσελίδα www.ensonhaber.com επικαλούμενη την τουρκική SSM ( διεύθυνση εξοπλισμών) .
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή «Ace » στη Μικρά Ασία . Σύμφωνα με τα δεδομένα της δοκιμαστικής βολής , η εκτόξευση πυραύλου ήταν επιτυχής εκπληρώνοντας όλες τις παραμέτρους του σχεδιασμού, αναφέρει το άρθρο .
Η ανάπτυξη του συστήματος Hisar-A, πραγματοποιείται από τις τουρκικές εταιρείες Aselsan και Roketsan από το 2008 . Η πρώτη κατασκευάζει το ραντάρ διοίκησης και ελέγχου, και η δεύτερη τους αντιαεροπορικούς πυραύλους καθώς και τους εκτοξευτήρες.
Σύμφωνα με τα σχέδια , το νέο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς θα ενταχθεί επίσημα στις τουρκικές ΕΔ το 2017 . Η σύμβαση προβλέπει την παράδοση στον τουρκικό στρατό, 18 αντιαεροπορικών συστημάτων Hisar-A με όψιον αγοράς άλλων 27 συστημάτων .
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το σύστημα χαμηλού βεληνεκούς Hisar-A, οι τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Hisar-Β. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη αυτή , δεν αναφέρεται πάντως καταδεικνύει τον οργασμό σε παραγωγή οπλικών συστημάτων από την τουρκική βιομηχανία πάνω στο άξονα που έχει χαράξει η τουρκική κυβέρνηση και αφορά στην πλήρη απεξάρτηση των τουρκικών ΕΔ από τηναγορά τέτοιων συστημάτων από το εξωτερικό.
Επίσης η τουρκική βιομηχανία σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους καλύπτει σε ποσοστό 50% τις ανάγκες του τουρκικού στρατού και έχει ως στόχο το ποσοστό αυτό να ανέβει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
http://www.military-informant.com/index.php/army/3891-1.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών