Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

GFK: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΤΟ 2015 ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "  
24/10/2013
Ελπίδες για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας δίνει η έρευνα που δημοσιοποίησε η GfK για το καταναλωτικό κλίμα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πολλές χώρες σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς, ενώ οι πτωτικές τάσεις επιβραδύνθηκαν σημαντικά σε άλλες.
Όπως φαίνεται από την έρευνα, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αυξάνονται οι ελπίδες ότι η οικονομική κρίση έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο, με την οικονομία της ΕΕ να σημειώνει νέα μικρή ανάπτυξη 0,4% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, σημαντική άνοδο σημείωσαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι οικονομίες της Ιταλίας και τη Ισπανίας έδειξαν μικρά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να συρρικνώνονται.
Στην Πορτογαλία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, στη Γαλλία, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου εξαφανίστηκε και στην Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει θετικό πρόσημο.
Γενικότερα, στην Ευρώπη οι εξαγωγείς ευνοούνται από τη χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ παράλληλα σε ορισμένες χώρες, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν και πάλι περισσότερα χρήματα.
Την ίδια ώρα, η πολιτική απομακρύνεται δειλά από το δρόμο της αυστηρής λιτότητας που συγκρατούσε τις εγχώριες οικονομίες. Ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, οι εισροές από τον τουρισμό βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.
Από την άλλη πλευρά, μόνο το 2015 αναμένεται σημαντική μείωση των ανέργων, αφού δεν διακρίνεται στον ορίζοντα μια πραγματική τάση ανατροπής στην αγορά εργασίας το 2014. Στην ουσία αναμένεται πως ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν και πάλι άνεργοι μέσα στο επόμενο έτος.
Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά χαμηλός. Και το ασθενές έναυσμα ανάπτυξης που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, σίγουρα δεν θα είναι αρκετό για να εμποδίσει τη συνεχόμενη αύξηση του μεγάλου χρέους των χωρών της ΕΕ.
Ελπίδες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2014
Σύμφωνα με την έρευνα της GfK το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά το πρώτο μισό του 2013, αλλά το εθνικό χρέος συνέχισε να αυξάνεται και η πιθανότητα κουρέματος του χρέους γίνεται όλο και πιο μεγάλη.
Στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, το έλλειμμα έφτασε κοντά στα 5 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος το έλλειμμα κυμαινόταν σχεδόν στα 12,5 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι αρχίζει να ανακάμπτει.
Η πρόβλεψη για την ύφεση στο τέλος του έτους είναι -4% έναντι -6,4% στο τέλος του 2012. Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, θα υπάρξει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πιθανό ότι η ύφεση θα ξεπεραστεί το 2014, με την πρόβλεψη να αγγίζει το +0,6%.
Πρωτεύοντα ρόλο στην ανάκαμψη παίζει αυτή την περίοδο ο τουρισμός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε Έλληνες απασχολείται στον τουριστικό κλάδο. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης και στην προθυμία των καταναλωτών για αγορές, η οποία είναι σήμερα στις -25,1 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ