idea
«Εκεί που τα χαρίσματά σου συναντούν τις ανάγκες του κόσμου, εκεί βρίσκεται η αποστολή σου στη ζωή». Τάδε έφη Αριστοτέλης και η εν λόγω ρήση του ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα.
Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε, για την ανάπτυξη των δικτύων αλληλεγγύης στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ενώπιον της κρίσης αναπτύσσει νέα αντανακλαστικά.

«Τώρα είναι η σωστή συγκυρία, λοιπόν, για να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα της οργάνωσής μας στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» η Ελληνοαμερικανίδα Αφροδίτη Μπουικίδη, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Ashoka, η οποία από το 1981 υποστηρίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Διερευνούμε την πιθανότητα να ανοίξουμε ένα γραφείο στην Αθήνα», διευκρίνισε η Ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος της Ashoka, που θα ηγηθεί του εγχειρήματος. Η κ. Μπουικίδη μαζί με τους συνεργάτες της συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη φιλανθρωπία. Προηγουμένως είχε παρουσιάσει τις αρχές της διεθνούς οργάνωσης και σε νέους, σε μια από τις τακτικές συναντήσεις του Start-Up Live Athens.
Η φιλοσοφία της Ashoka είναι να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση καίριων κοινωνικών προβλημάτων. Χρηματοδοτεί τέτοιες κινήσεις μέσω της χορήγησης υποτροφίας στον επικεφαλής, αρχικά για τρία χρόνια, αλλά αν η ιδέα του στεφθεί με επιτυχία, η υποτροφία είναι ισόβια. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει τις περισσότερες φορές, καθώς σε ποσοστό 89% οι υπότροφοί της εντός πέντε ετών κατορθώνουν όχι μόνο να εφαρμόσουν επιτυχώς την ιδέα τους, αλλά και να εισακουστούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που υιοθετούν εν συνεχεία την ιδέα τους. Σήμερα, η Αshoka είναι παρούσα σε 70 χώρες και διαθέτει ένα δίκτυο 3.000 υποτρόφων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες. «Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υλοποιείτο από το 1997 μια πρωτότυπη ιδέα, που εμείς στηρίξαμε το 2006, και αφορούσε τη διατήρηση των ηλικιωμένων σε καλή φυσική κατάσταση», διηγείται η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα. Ο σπόρος απέδωσε καρπούς.
Σήμερα, το siel bleu έχει ενεργά 3.000 παραρτήματα στη Γαλλία με 270 έμμισθους εργαζομένους, ενώ έχει επεκταθεί και στην Ιρλανδία. «Πρόκειται για μη κερδοσκοπικές εταιρείες ή εταιρείες με πολύ χαμηλά κέρδη, οι οποίες ωστόσο δημιουργούν θέσεις εργασίας και προσφέρουν ουσιαστικό κοινωνικό έργο». Η Ashoka έχει αντίστοιχα πρωτοστατήσει στη στήριξη της μικροπίστωσης σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Αναζητούμε υποψήφιους υποτρόφους στην Ελλάδα», καταλήγει η κ. Μπουικίδη, «άτομα με μια ιδέα για την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος και ένα ρεαλιστικό business plan». Αξιολογώντας ως ένα από τα κορυφαία προβλήματα αυτό των αστέγων, η ίδια αναφέρει το παράδειγμα της Αμερικανίδας Rosanne Haggerty, που δημιούργησε στις ΗΠΑ ένα δίκτυο, φέρνοντας σε επαφή τους χρόνια αστέγους με τα διαθέσιμα σπίτια και την κοινωνική πρόνοια.
Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινη