kouneva
Ευθύνη στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟ-ΜΕΤ Α.Ε. διότι δεν μερίμνησε για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα της Κ. Κούνεβα, παρότι γνώριζε τις απειλές που δεχόταν λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, επέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Το δικαστήριο, 5 χρόνια μετά την επίθεση με βιτριόλι κατά της Βουλγάρας συνδικαλίστριας έκανε «δεκτή εν μέρει» την αγωγή της, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 80.000 άμεσα εκτελεστό λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το θύμα.
Ο δικαστής κ. Ηλίας Πολλάκης έκρινε ότι ενώ η Κούνεβα, η οποία ως συνδικαλίστρια στον τομέα του καθαρισμού, δεχόταν απειλές και γι’ αυτό τον λόγο είχε ζητήσει αλλαγή βάρδιας, έτσι ώστε να μη μετακινείται μεταμεσονύκτιες ώρες, δεν προστατεύτηκε από την εταιρεία.
«Κάτι τέτοιο θα απέκλειε τη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών πρόκλησης βιαιοπραγίας εις βάρος της, αφού η ίδια δεν θα εξαναγκαζόταν να παραμένει ως αργά το βράδυ έξωθεν της οικίας της, ώστε να γίνεται εύκολος στόχος σκοπούμενων εις βάρος της επιθέσεων, αλλά θα επέστρεφε στην οικία της άμεσα, υπό το φως της ημέρας και σε ώρα πυκνής κυκλοφορίας, κάτι που ασφαλώς θα απέτρεπε τους επίδοξους δράστες να κινηθούν εχθρικά εναντίον της».
Με την απόφασή του ο δικαστής αποδέχτηκε τον πυρήνα της νομικής επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Δ. Βαγιανού και Στ. Βολτέα, καθώς και η πληρεξούσια δικηγόρος της ΓΣΕΕ Μ. Λαγουβάρδου. «Ο βαρύτατος τραυματισμός της ενάγουσας και η μετεξέλιξή του σε διαρκή νοσηρή κατάσταση αποτελεί εργατικό ατύχημα καθόσον το βίαιον συμβάν επήλθε εξ αφορμής της εργασίας της» αναφέρει στο σκεπτικό του ο κ. Πολλάκης. Προσθέτει ότι αν και υπήρχε κενή θέση σε άλλη βάρδια, η εταιρεία με το αόριστο επιχείρημα ότι «η μετακίνησή της θα προκαλούσε διατάραξη της εργασιακής ειρήνης» προέβη σε νέα πρόσληψη, αγνοώντας ακόμη και το βίαιο περιστατικό που είχε προηγηθεί της δραματικής επίθεσης, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εναντίον της Κούνεβα και άλλων συνδικαλιστών της ομοσπονδίας καθαριστών (ΠΕΚΟΠ).
Υπενθυμίζεται ότι η Κ. Κούνεβα, μητέρα ενός παιδιού, από το 2003 έως και το βράδυ της επίθεσης με καυστικό οξύ, στις 23.12.2008, εργαζόταν ως καθαρίστρια σε σταθμούς των ΗΣΑΠ. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί παραμένουν άγνωστοι και η αστυνομική έρευνα δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα. Ωστόσο, το τραγικό αυτό συμβάν προκάλεσε την ανάπτυξη ενός πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης και υποστήριξης από πολίτες οι οποίοι στο πρόσωπο της γυναίκας αναγνώρισαν τη σημασία να διεκδικείς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με όποιο τίμημα.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση το τίμημα ήταν πολύ υψηλό, αφού όπως διαπιστώνει και ο δικαστής «πέραν της δυσμορφίας του προσώπου, έχει υποστεί πλήρη καταστροφή του οφθαλμού, γεγονός που συνιστά ολική αναπηρία».
Της Χριστινας Κοψινη για την καθημερινη