Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Το "μαύρο χάλι" του ΜΤΣ με αριθμούς και πίνακες - Ποια είναι η αλήθεια και τι έρχεται

ΠΗΓΗ : http://www.analystsforchange.org


Γράφει ο Ηλίας Νατσιούλας 
Λοχαγός (Ο) και μέτοχος του ΜΤΣ

Ανάλυση για την δυσμενή κατάσταση του ΜΤΣ, το μέρισμα, τις εισφορές των εν ενεργεία στελεχών, τι μας περιμένει καθώς και προσωπική πρόταση για τη βιωσιμότητα του μέσα από αναλυτικά παραδείγματα, πίνακες και γραφήματα.


1. Ορισμένοι ακόμη με κατηγορούν για τα αναγραφόμενα μου, αλλά θα με θυμηθούν στο μέλλον. Το 2000 και μετά κάποιοι πανηγύριζαν όταν δίνονταν αλόγιστα αυξήσεις στο μέρισμα, αλλά από το 2009 και μετά κάποιοι έψαχναν το ΒΕΑ, μετά είδαν το ΜΤΣ να κόβεται, μας έδωσε 180 εκατ το ΥΟ για να δοθεί το ΒΕΑ, χωρίς υποχρέωση επιστροφής και πολλοί αγωνιούν για το τι θα γίνει στο μέλλον. Όποιος θέλει να ζει σε ονειρεμένο πλασματικό κόσμο ας ζήσει, εγώ πάντως όχι…Όπως λέει ο Πρόεδρος του ΜΤΣ, στην έκθεση πεπραγμένων του, για να βρεθούν τα 50 εκατ που υπολείπονται να δοθεί το μέρισμα το 2013 θα απαιτηθεί πιθανή νέα μείωση κατά 50%. Βέβαια υπάρχει και η λύση να βρεθούν επιπλέον έσοδα 50 εκατ. 

2. Πως, από αύξηση εισφορών εν ενεργεία, εν αποστρατεία, να δώσει το Δημόσιο, να συγχωνευτούν τα Ταμεία ή και να βρεθούν άλλες πηγές αύξησης εσόδων (επιχειρηματικές κλπ); Το δυσάρεστο, αλλά έπρεπε να γίνει, είναι ότι 25 περίπου εκατ το χρόνο από τα έσοδα του ΜΤΣ για 4 χρόνια αποταμιεύονται για την δημιουργία του αναλωθέντος αποθεματικού που εξαφανίστηκε τα προηγούμενα έτη.

3. Στη σελίδα 3 στην έκθεση πεπραγμένων του προέδρου του ΜΤΣ αναγράφεται σχετικά με τους νέους μερισματούχους «Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ως απολύτως βέβαιη ότι στο τέλος της επόμενης 12 ετίας (έτος 2025) οι μερισματούχοι θα έχουν φτάσει στον αριθμό των σημερινών μετόχων (ε.ε περίπου 85.000) και θα υποστηρίζονται από ίσο αριθμό Μετόχων ή και λιγότερους με αποτέλεσμα την επιδείνωση της σχέσης Μετόχων προς μερισματούχων ακόμη περισσότερο απ ότι είναι σήμερα, με ότι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα ύπαρξης ικανών εσόδων για την πληρωμή μερισμάτων.

4. Επίσης στον Επίλογο του Προέδρου αναγράφεται « είναι ανέφικτο ή αρκετά δύσκολο ……με ανησυχητική αύξηση των μερισματούχων κατ έτος και εντός 15ετιας υπολογίζεται να φτάσουν τους 85.000 (αύξηση 30%) με απομείωση του αριθμού των εν ενεργεία Στρατιωτικών και Αστυνομικών (μείωση εισακτέων ή και μη εισαγωγή κ.λ.π) …..το ΜΤΣ να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του χωρίς νέες Θυσίες»

5. Σχόλιο για το τι πρέπει να συμβεί για να φτάσουν στους 85.000 οι μερισματούχοι;

Α. Θα πρέπει να αποχωρήσει αριθμός ίσος με το άθροισμα 25.000 ε.ε + όσοι μερισματούχοι αποβιώσουν –δεν τους δίνετε μέρισμα (με 31-12-2012 οι μερισματούχοι ανέρχονταν στις 60.000 περίπου).

Β. Αντίστοιχα τότε για να παραμείνουν 85.000 οι εν ενεργεία που είναι σήμερα θα πρέπει να προσληφθεί αριθμός ίσος με το άθροισμα των 25.000 ε.ε. αποχωρήσαντων + όσων μερισματούχων αποβιώσουν – δεν τους δίνετε μέρισμα. Μιλάμε για πάνω από 2.000 προσλήψεις κατά Μ.Ο. κατ έτος.

6. Άποψη μου ότι μάλλον θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα στη σχέση 1 μερισματούχος προς ένας μέτοχος (εκτιμώ μέσα σε μια 5ετία και με πήχη της 75.000) και το 2025 θα είμαστε πολύ πιο κάτω από τη σχέση 1 προς 1 και οι αιτίες είναι η μείωση εισακτέων σε Στρατιωτικές σχολές-μη εισαγωγή στην αστυνομία κ.λ.π. Δείτε απλά πόσοι αποχώρησαν φέτος από ΣΞ και ΕΛΑΣ και πόσοι θα προσληφθούν από ΣΞ. Εάν δοθούν και επιπλέον κίνητρα για αποχώρηση νωρίτερα, όσων δηλαδή εισήχθησαν μέχρι και το 1995, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια.




7. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΚΕΨΗ:


Α. Όσο σκληρή και αν ακούγεται, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι από πολλούς συναδέλφους θα τα ‘’ακούσω’’… , την άποψη μου την λέω επώνυμα όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους είναι ότι, θα πρέπει κάποια στιγμή η νέα Διοίκηση του ΜΤΣ, την οποία εύχομαι ολόψυχα να πετύχει στο έργο της, για το καλό όλων μας, να εξετάσει και εναλλακτικές λύσεις που θα προταθούν. Ενδεικτικά μια πρόταση είναι να εξετάσει τη δυνατότητα το μέρισμα να δίνετε για του ήδη μερισματούχους καθώς και του νέους μερισματούχους μετά από συμπλήρωση συγκεκριμένων ετών όπως:

1/ μετά από τα 35 ή 40 έτη ή

2/ μετά την συμπλήρωση του 55 ή του 60 έτους ηλικίας

στα οποία έτη υποχρεωτικά θα καταβάλλονται συνεχόμενα εισφορές και ας έχει αποχωρήσει από τις ΕΔ ή εναλλακτικά εάν δοθεί δυνατότητα να λαμβάνει μέρισμα λιγότερων ετών από 35 ετίας να δίνετε υποχρεωτικά π.χ. στα 60.

Β. Άλλωστε και οι νέα γενιά εργαζόμενων στις ΕΔ με το νέο συνταξιοδοτικό Νόμο 3865/2010 από το 2015 θεμελιώνει σύνταξη είτε στο 60 έτος ηλικίας είτε με την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας. 

Γ. Εκ φύσεως μέρισμα η νέα γενιά θα λαμβάνει κοντά στο 60ό έτος της ηλικίας της. Φυσικό επακόλουθο είναι να έχουν πληρώσει συνεχόμενα 35 έτη στο ΜΤΣκαι θα λάβουν μέρισμα για πολύ πιο μικρό προσδόκιμο χρόνο ζωής εν αντιθέσει με συναδέλφους που αποχωρούν από ηλικία 40 ετών και άνω, όπου το προσδόκιμο όριο ζωής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και περισσότερα τα έτη που επιβαρύνεται το ταμείο στο να χορηγεί μέρισμα. 

8. Παράδειγμα 1ο:

Α. Ενδεικτικά ένας έγγαμος Ανχης με 25 έτη εάν αποχωρήσει με αναγνωρισμένη τη σχολή με 25 έτη υπηρεσίας θα λαμβάνει μέρισμα 120 ευρώ περίπου. Εάν του ζητήσουν σήμερα να αναγνωρίσει τα 5 πλασματικά έτη με το βαθμό που φέρει πιθανόν να μην το κάνει γιατί θα πληρώσει πχ περίπου 80€ το μήνα για να λάβει επιπλέον μέρισμα περίπου 20-25 ευρώ. Ουσιαστικά θα αναπληρώσει αυτά που δίνει μετά την πάροδο περίπου 15 ετών.



Β. Έστω ότι δεν πληρώνει και σε ηλικία 45 ετών (20 +25) συνταξιοδοτείτε. Τότε για μια επιπλέον δεκαετία, με τα σημερινά δεδομένα, θα ελάμβανε μέρισμα 120 ευρώ το μήνα ή 1.400€ περίπου το χρόνο ή 14.000€ για τα 10 χρόνια, μέχρι να γίνει δηλαδή 55 ετών.

Γ. Έστω ότι το ΜΤΣ είχε πάρει την απόφαση να δίνει μέρισμα στο 55 έτος ηλικίας και ό ίδιος ήταν συνταξιούχος από το 45 έτος ηλικίας. Τότε θα υποχρεώνονταν να εισφέρει για 10 έτη ακόμη το ποσό 10.500 ευρώ περίπου. 

Δ. Όταν θα έρχονταν η στιγμή στα 55 να λάβει με μέρισμα με τα σημερινά δεδομένα θα ελάμβανε αντί για 120 ευρώ που θα έπαιρνε στο 45 έτος ηλικίας 145 ευρώ περίπου.

Ε. Από αυτόν τον μερισματούχο του ΜΤΣ για μια 10ετία όμως δεν θα του κατέβαλε μέρισμα 14.400 ευρώ αλλά και θα εισέπραττε 9.600 ευρώ. Συνολικό όφελος 24.000 ευρώ περίπου για μια 10 ετία ή 2.400 το χρόνο/άτομο.

Στ. Πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις κάτω των 55 ετών που λαμβάνουν μέρισμα και πόσα τα ετήσια οφέλη για το ΜΤΣ; Δεν υπάρχουν στοιχεία για να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα.



Ζ. Όποιος θεωρεί ότι χωρίς θυσίες θα υπάρξει ΜΤΣ στο μέλλον ας δει παρακάτω τους πίνακες και ας βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα.

9. ΕΣΟΔΑ ΜΤΣ

Α. Ας δούμε λίγο τα εκτιμώμενα έσοδα του ΜΤΣ και τι ποσό απαιτείται για να καταβληθεί το μέρισμα στα ίδια επίπεδα με φέτος το 2013



Β. Ας δούμε όμως από τα έσοδα του ΜΤΣ τις υποχρεώσεις του και κατά πόσο πέφτουν αυτά, ώστε το υπόλοιπο που απομένει μετά να δοθεί για μέρισμα







Παρατήρηση: Ουσιαστικά εάν δεν βρεθούν πόροι να αυξηθούν τα έσοδα κυρίως για το διάστημα 4 με 5 επομένων ετών θα πρέπει να δοθεί ως μέρισμα το ποσό των 57 εκ ευρώ περίπου.

Γ. Ας δούμε την κατανομή των εσόδων το 2013




10. Παράδειγμα 2ο

Α. Ας δούμε και ένα παράδειγμα με το πως 2 εν ενεργεία στελέχη του ΣΞ το 2013 καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα για να λαμβάνει μέρισμα ένας εν αποστρατεία συνάδελφος του Σ.Ξ.
Στο ΣΞ η σχέση εργαζομένου προς συνταξιούχου στο ΜΤΣ με την 31-12-2012 είναι 2,092 προς 1 για το ΣΞ ( 46.529 ε.ε. και 22.237 ε.α.) και 1.383: προς 1 επί συνόλου (83.964 εργαζόμενοι και 60.707 συνταξιούχοι 

Το 2013 τα εν ενεργεία στελέχη καταβάλλουν επιπλέον 60% περίπου εισφορά υπέρ ΜΤΣ σε σχέση με πριν 3 χρόνια. 

Πρακτικά μπορούμε να πούμε μόνο για το ΣΞ ότι για τον ένα συνταξιούχο του εισφέρουν 2 εν ενεργεία στελέχη. 

Β. Ας δούμε σε έναν πίνακα τι εισφορές καταβάλλουν 2 Λοχαγοί το 2013 και τι κατέβαλλαν το 2010, πάλι 2 Λοχαγοί.



Γ. Ας δούμε τι μέρισμα δικαιούται ένας έγγαμος ε.α συνάδελφος με μερίδιο Αντιστράτηγου τόσο το 2013 όσο και το 2010




Διαπιστώσεις:

2013: Συνολικά δηλαδή οι 2 Λοχαγοί καταβάλλουν 136,90 € κάθε μήνα στο ΜΤΣ(παρακρατείτε το ποσό από την μισθοδοσία κάθε μήνα). Με βάση την αναλογία 2,092/1 τα 136,90€ δίνονται για να πληρωθεί μέρος του μερίσματος ΜΤΣ σε έναν ε.α συνάδελφο καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε μέρισμα (καθαρό ποσό) που λαμβάνει κάθε μήνα συνταξιούχος έγγαμος με 35 έτη και με μερίδιο βαθμού Αντιστράτηγου. 

2010: Οι 2 Λοχαγοί καταβάλλουν 85,10 € κάθε μήνα στο ΜΤΣ (παρακρατείτε το ποσό από την μισθοδοσία κάθε μήνα). Ο ε.α. συνάδελφος του Σ.Ξ λάμβανε 250 ευρώ περίπου μέρισμα. Με την ίδια μέθοδο όπως παραπάνω έπρεπε να εισφέρουν 3 Λοχαγοί για να καταβληθεί το μέρισμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια καταβάλλονταν λιγότερες εισφορές και ελάμβαναν την τελευταία 10ετία υψηλά μερίσματα. Από εδώ και πέρα θα καταβάλλονται υψηλές εισφορές και όταν έρθει η ώρα αυτών να λάβουν μέρισμα θα είναι πολύ μικρό. Θα φτάσουμε σε σημείο σύντομα ένας εν ενεργεία να πληρώνει μέρισμα ενός ε.α συναδέλφου. Εάν δεν υπάρξουν άμεσα νέα έσοδα καταλαβαίνεται σε τι κατάσταση θα βρεθούμε. 

11. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Α. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, να ακουστούν και οι φωνές των νέων μετόχων που αγωνιούν για το όταν θα έρθει η δική τους ώρα να λάβουν μέρισμα, το οποίο θα έχουν καταβάλλει με πολύ υψηλές εισφορές, εάν θα το λάβουν και σε τι ποσό.

Β. Ενδεικτικά εάν με σημερινά δεδομένα στέλεχος καταβάλλει 1.000 εισφορές το χρόνο για ΜΤΣ, τότε σε διάστημα 35 ετών κατ ελάχιστο θα έχει καταβάλλει 35.000€ εισφορές. 

Γ. Στην ηλικία των 55 ετών για να λάβει πίσω τα 35.000 που έδωσε, εάν με σημερινά δεδομένα δικαιούται 1.800 € το χρόνο ως μερισματούχος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον να δίνεται το μέρισμα για 20 χρόνια μετά . Ηλικία 75 ετών…

Δ. Για όλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ δεν ευθυνόμαστε εμείς, άλλοι ευθύνονται, ελπίζουμε να μας ακούστε μας και να μην συνεχιστούν τα λάθη του παρελθόντος. Κάθε εφικτή πρόταση που θα υποβληθεί προς όφελος του ΜΤΣας συζητηθεί και να μην πέσει στο καλάθι των αχρήστων. 

Πηγές: 
1. ΜΤΣ Οικονομική κατάσταση
2. Έκθεση πεπραγμένων του Υπτγου ε.α Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου
www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ