finley_uGcqE_600x0
διαβάζουμε στο protagon.gr
Ο Ρον Φίνλεϊ είναι ο επαναστάτης κηπουρός και ένα από τα ταλέντα που ανακάλυψε και μας παρουσίασε φέτος το TED. Η ομιλία του ανατρεπτική, υποχρέωσε το ακροατήριο του TED να τον χειροκροτεί όρθιο, παρατεταμένα.
Γέννημα-θρέμμα της πόλης του Λος Άντζελες, ο Ρον, μας λέει ότι βαρέθηκε να βλέπει στις υποβαθμισμένες γειτονιές και τους μη προνομιούχους να υποφέρουν από τις «ασθένειες» της Δυτικής κοινωνίας.
Καταστήματα που πουλούν αλκοόλ, fast food και εγκατάλειψη κυριαρχούν στο νότιο Λος Άντζελες. Τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν αμήχανα το μέλλον τους, μέσα από μια προκατασκευασμένη διαδρομή με αλκοόλ, ναρκωτικά, επιθετικά μοντέλα που προωθούν την παραβατικότητα.
Ο Ρον πιστεύει ότι αυτός δεν είναι ο μόνος δρόμος και προτείνει έναν εναλλακτικό, ανατρεπτικό και υγιή. Με όπλο του το φτυάρι -ναι, το φτυάρι- και με την ομάδα του, τουςLAGreens.org, πηγαίνουν δωρεάν και εθελοντικά σε όποιον τους καλεί και δημιουργούν κήπους στα σπίτια και στις γειτονιές του Λος Άντζελες. Αλλά δεν σταματάνε εκεί. Πηγαίνουν σε άσυλα αστέγων και φτωχογειτονιές. «Καλλιεργείστε την τροφή σας», είναι το μότο του Ρον, «είναι σαν να τυπώνετε το δικό σας νόμισμα», μας λέει στην ομιλία του.
Από μια απλή σύμπτωση έτυχε να είμαι εγώ αυτή που βοήθησα τον Ρον στην πρετοιμασία της ομιλίας του στο TED. Έτσι, είχα την ευκαιρία αφενός να ζήσω την εμπειρία του TED από τα παρασκήνια, αλλά και να μάθω την ιστορία του Ρον από «πρώτο χέρι». Στα διαλείμματα, από τις εξαντλητικές ώρες προετοιμασίες και αγωνίας, ο Ρον μου είπε ότι τη δουλειά του την ανακάλυψε ο Τζέσε Ντίλαν, γιος του θρυλικού τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν.
Ο Τζέσε έχει μια εταιρία παραγωγής με έδρα το Λος Άντζελες και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με σκοπό να ανακαλύψει ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία τους. Ο Τζέσε Ντίλαν μου είπε ότι ετοιμάζει τώρα ένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα.
«Χρειάζεται να ανατρέψουμε το μοντέλο του ήρωα στις τοπικές κοινωνίες», μου εξηγεί ο Ρον. Από το επιθετικό μοντέλο του «γκάνγκστερ» θα πρέπει να περάσουμε σε ένα θετικό μοντέλο για τους νέους. Η καλλιέργεια ενός κήπου έχει θεραπευτική, θετική και υγιή επίδραση στους νέους, συν ότι τρως και φράουλες! «Αν θέλετε να με συναντήσετε, μη με προσκαλέσετε σε συναντήσεις σε αναπαυτικούς καναπέδες για να μιλάμε και να μιλάμε, χωρίς να κάνουμε τίποτε. Ελάτε να με συναντήσετε με το φτυάρι σας σε έναν κήπο για να φυτέψουμε τον σπόρο της υγιούς αλλαγής».
Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι χρειαζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα αντίστοιχους «επαναστάτες» που να προσφέρουν θετικά πρότυπα για τους νέους μας και να τους ξεσηκώσουν από την αδράνεια και θα τους παρασύρουν σε ένα θετικό πρότυπο δράσης. Ας ανακαλύψουμε και εμείς τον τοπικό μας Ρον Φίνλεϊ στις πόλεις της Ελλάδας.
Αν τον ξέρετε, γράψτε μας στο info@tedxacademy.com και θα φροντίσουμε να τον αναδείξουμε.
Η Νίκη Συροπούλου είναι η διοργανώτρια και curator του TEDxAcademy, μια εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τoν διάλογο και την προώθηση ιδεών για μια καλύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το TEDxAcademy διοργανώνει δράσεις όπως το πρόγραμα μέντορινγκ Rising Stars. Η Νίκη, είναι Marketing Director στη ΜΥΘΟΣ Brewery, με πολυετή εμπειρία στον χώρο.