adespota
Λερώνει το σκυλάκι σας πεζοδρόμια, δρόμους, παρτέρια, πάρκα; Κυκλοφορεί χωρίς λουρί, ή δεν έχει κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια; Εφεξής θα πληρώνετε πρόστιμο, καθώς αυτά -μεταξύ πολλών άλλων- αποτελούν σοβαρή παράβαση.
Οι διατάξεις του νέου νόμου 4039/12 για τα κατοικίδια καθιστούν πλήρως υπεύθυνους για τα ζώα συντροφιάς τους ιδιοκτήτες τους, ενώ από τις αρχές Απριλίου οι τοπικές αρχές, με πρώτο τον Δήμο Αθηναίων, ξεκινούν σειρά ελέγχων για τον εντοπισμό των παραβατών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, από τις 8 Απριλίου βγαίνουν στον δρόμο οι πρώτοι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν συμμετάσχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για την εφαρμογή του νέου νόμου. Οπως εξηγεί, θα έχουν τα μπλοκάκια «ανά χείρας» και θα κόβουν πρόστιμα.
Η περίοδος προσαρμογής, όπως επισημαίνει, κατά την οποία ιδιοκτήτες σκυλιών λάμβαναν μια προφορική επίπληξη σε περίπτωση που δεν πρόσεχαν ως όφειλαν τους τετράποδους φίλους τους, δεν έδωσε καρπούς. «Οι περισσότεροι συμμορφώνονταν για όση ώρα τους έβλεπε ο αστυνομικός. Μετά έκαναν τα ίδια» λέει στην «Κ» ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Από τις 8 Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα. Παράλειψη άμεσου καθαρισμού περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου: 100 ευρώ. Παράλειψη προσκόμισης στον δήμο αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης: 300 ευρώ. Πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων: 1.000 ευρώ. Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο: 300 ευρώ.
Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος νόμος, τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων, όπως η κακοποίηση και ο βασανισμός των ζώων. «Το ζώο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο, να έχει κάνει όλα τα εμβόλια, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορεί έξω χωρίς λουρί. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Σε γενικές γραμμές, δεν είχαμε αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών» σχολιάζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Αθήνας, Αγγελος Αντωνόπουλος. Οπως λέει, δεν είναι λίγα τα παράπονα που δέχεται ο δήμος από άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα συντροφιάς, τα οποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους και επιτίθενται σε περαστικούς, σχολιάζει ο κ. Αντωνόπουλος. Αλλά και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρει: «Δεχόμαστε πολλά παράπονα από ιδιοκτήτες καταστημάτων κοντά σε πάρκα και αλάνες για ρύπανση και ηχορρύπανση από σκυλιά, αλλά και από μητέρες που φοβούνται για τα παιδιά τους όταν βγαίνουν βόλτα μαζί τους, ή από ηλικιωμένους».

Aγνοούν υποχρεώσεις

Παρά τις σαφείς διατάξεις του νέου νόμου, οι ιδιοκτήτες τετράποδων ζώων δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τις νέες υποχρεώσεις τους. «Ισχύει ότι δεν μπορώ να το αφήνω χωρίς λουρί; Δεν νομίζω να ισχύει. Και πώς μπορεί κάποιος να με ελέγξει, πώς ξέρει ότι είναι δικό μου το ζώο;» ήταν μια από τις απορίες κυρίας που βγάζει καθημερινά βόλτα τον σκύλο της στο Πεδίον του Αρεως. Υστερα από μερικούς μήνες εφαρμογής της «αστυνόμευσης των κατοικιδίων», ο Δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα προκειμένου να συζητήσει και να μοιραστεί τα πρώτα αποτελέσματα με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.
Του Κωστα Ονισενκο για την καθημερινή