Ποιοι Βοηθάνε Πραγματικά τους Σέρβους. Όλη η Αλήθεια
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τα περισσότερα από την ΕΕ, τίποτα από τη Ρωσία», άρθρο στην ε / Danas φ αναφέρεται σε στοιχεία για τις ξένες δωρεές στη Σερβία από το 2000 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι το 50% των δωρεών προέρχεται από την ΕΕ, η οποία φέτος χορήγησε 215 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό τους ανέρχεται στα 2,4 δις ευρώ, εκ του συνόλου των 4,8 δις ευρώ των ξένων δωρεών στη Σερβία την περίοδο 2000-2012.
 Ακολουθούν οι ΗΠΑ (612,67 εκ. Ευρώ), η Γερμανία (299,83 εκ.), Η Ιταλία (194,89 εκ.), Η Σουηδία (167,69 εκ.), Η Νορβηγία (140,27 εκ. ), η Ελβετία (121,77 εκ.), η Ιαπωνία (97,90 εκ.), η Ολλανδία (85,88 εκ.), η Μεγάλη Βρετανία (79, 43 εκ.) και η Ελλάδα (62,87 εκ .). Σημειώνεται επίσης ότι οι δημοσιογράφοι της Danas αποτάθηκαν στις πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας στο Βελιγράδι, ώστε να εξασφαλίσουν αντίστοιχα στοιχεία για τις δωρεές των χωρών αυτών, όμως, δεν έλαβαν απάντηση. Βάσει των διαθέσιμων σχετικών στοιχείων, την περίοδο 2000-2012 οι ρωσικές δωρεές στη Σερβία είναι μηδενικές, ενώ οι δωρεές της Κίνας ανέρχονται στα 3,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1εκ. χορηγήθηκε το τρέχον έτος.
Αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, η Ελλάδα το 2011 χορήγησε 8 εκ. ευρώ στη Σερβία για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, το ίδιο ποσό εξασφάλισε και φέτος, μαζί με σχεδόν 500,000 ευρώ για την υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το ΕΣΟΑΒ, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ περίπου, προέβλεπε ότι το 50% σχεδόν θα διατίθετο στη Σερβία (100εκ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, το ίδιο ποσό για τις επενδύσεις και 50 εκ. ευρώ για την υλοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξίας έως 50.000 ευρώ).
Έναντι αυτών η Σερβία εξακολουθεί να ψάχνεται και να αναζητά φίλους εκεί που δεν υπάρχουν. Τρανό παράδειγμα το τηλεγράφημα του FoNet στην ΠΟΛΙΤΙΚΑ αναφέρεται στην πρωτοβουλία για τη σύσταση Ισλαμικής Κοινότητας της Κοιλάδας του Πρέσεβο η οποία προέκυψε μετά από την επίσκεψη του επικεφαλής της ΙΚ του Κοσσόβου, Ναΐμ Τρνάβα, ενώ ως προθεσμία σύστασης της ΙΚ της Κοιλάδας του Πρέσεβο ορίστηκε η 13η Ιανουαρίου 2013 και συστάθηκε ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νετζεντίν Αντέμι. Στην επίσκεψη του επικεφαλής ΙΚ Κοσσόβου στο Πρέσεβο παρέστησαν 45 ιμάμηδες από την κοιλάδα του Πρέσεβο, ενώ ο Ναΐμ Τρνάβα, σε δηλώσεις προς αλβανόφωνα ΜΜΕ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί το ότι η ισλαμική κοινότητα της κοιλάδας του Πρέσεβο είναι τμήμα άλλων ισλαμικών κοινοτήτων, του Σαντζακίου ή της Σερβίας ».
Επειδή δεν πιστεύουμε ότι η Σερβία πραγματικά επιθυμεί κάτι τέτοιο, ας αναρωτηθεί ο κ. Νίκολιτς ποιοί μπορούν να του συμπαρασταθούν στην προσπάθεια του να μην απολέσει και το Πρέσεβο, σίγουρα πάντως αυτοί θα είναι ανάμεσα στους δωρητές του, ας σταματήσει επιτέλους να αλληθωρίζει.