Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41 ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ – ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ

ΠΗΓΗ : http://www.enromiosini.gr

Αναρτήθηκε: 29 Οκτωβρίου 2012
Η ανάγκη για πνευματική αναγέννηση του Έθνους μας σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους εχθρούς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία μας. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η εθνική μνήμη και η εθνική ενότητα, η συνειδητοποίηση πως πρέπει να λειτουργούμε ως ένας άνθρωπος. Ως ΣΦΕΒΑ, για να συντηρήσουμε την εθνική μνήμη και να για δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε ένα σώμα με τα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες που σήμερα ζουν εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους, τιμήσαμε τη φετεινή επέτειο του ΟΧΙ στη Χειμάρρα, στη Δερόπολη και στην Κορυτσά (όπως με τη βοήθεια του Θεού κάνουμε  συνεχὠς, μετά το άνοιγμα των συνόρων).
Στη Χειμάρρα βρέθηκε αντιπροσωπεία συναγωνιστών από τα Ιωάννινα και την Πάτρα με αφορμή όχι μόνο τον εορτασμό του «ΟΧΙ», αλλά κυρίως την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που βγήκε ο ήλιος στη γή του Αρχηγού Σπυρομήλιου. Μετά τη δοξολογία που έλαβε χώρα στο ναό των Αγ. Πάντων στο κάστρο, λόγω καιρού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μέσα στο ναό, χειροκροτώντας τους μικρούς χειμαρραίους για τα ποιήματα και τα τραγούδια τους που υμνούσαν την πολυπόθητη λευτεριά από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 1912 καθώς και τον ηρωικό αρχηγό της Σπύρο Σπυρομήλιο. Ακολούθησε πορεία με την ελληνική σημαία προς το ερειπωμένο και εγκαταλελειμένο σπίτι του Αρχηγού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Το έντονο χειροκρότημα από τους λεβέντες χειμαρριώτες απέσπασε ο εκπρόσωπός μας όταν καταθέτοντας το στεφάνι, φώναξε: «Αρχηγέ, η σκλάβα η Πατρίδα σου, τη Λευτεριά προσμένει…..»
Στην Κορυτσά, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Προξενείου Κορυτσάς που άρχισαν με δοξολογία και κατάθεση στεφάνου στη Μπομποστίτσα, όπου στο μνημείο των εκεί νεκρών στρατιωτών μας τιμούμε όλους τους ήρωες αξιωματικούς και φαντάρους του ανατολικού μετώπου. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι η φετινή συμμετοχή, τόσο από γηγενείς Βορειοηπειρώτες όσο και από Ελλαδίτες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στην καταπληκτική εορτή που οργάνωσε το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά όπου οι διδάσκαλοι και οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων μας μετέφεραν με ένα μοναδικό, μυσταγωγικό τρόπο στην ηρωική ατμόσφαιρα του έπους του 1940.
Το  σχολείο αυτό, το μοναδικό ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς από το 1925 οπότε και η Αλβανία απαγόρευσε την ελληνική παιδεία εκεί, σήμερα  αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει ουσιαστικά με κλείσιμο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί αιώνιο όνειδος των  αρμόδιων υπευθύνων, που  κοντόφθαλμα  στερούν σε πάνω από 500 μαθητές την ελληνική παιδεία των προγόνων τους κυριολεκτικά για λίγες χιλιάδες ευρώ. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για  να παίζουμε με το μέλλον ενός εκπαιδευτηρίου που αποτελεί λαμπρό φάρο της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή! 
Τέλος, κλιμάκιο των συλλόγων μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες, όπου και υπάρχει το μοναδικό (δυστυχώς) οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο με οστά πεσόντων.
 
ΣΦΕΒΑ, 28.10.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ