Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Αντιπροσωπείας Α.Κί.Σ. με τον Π. Καράμπελα. Τι ζητούν με υπόμνημα που του επέδωσαν

ΠΗΓΗ: NewsNow

2012-09-30 01:33:53

 

Φωτογραφία για Συνάντηση Αντιπροσωπείας Α.Κί.Σ. με τον Π. Καράμπελα. Τι ζητούν με υπόμνημα που του επέδωσαν

Γνωρίζεται ότι την Πέμπτη 27 Σεπ 2012, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (Α.Κί.Σ.) με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ανχη ε.α Χρήστο Χρηστίδη, επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αντγο ε.α κ. Παναγιώτη Καράμπελα κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος, που είχε από διμήνου υποβάλλει η Κίνηση. 






Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή μας για την κατάσταση του ΜΤΣ καθώς και οι μελετώμενοι και ακολουθούμενοι τρόποι και διαδικασίες για την εξυγίανσή του και την παραπέρα βιωσιμότητα του.

Διαπιστώσαμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, έχει δρομολογήσει ενέργειες για την επίλυση του θέματος της βιωσιμότητας του ΜΤΣ και το άμεσο άνοιγμα ξεχωριστού λογαριασμού για το Βοήθημα Επαγγελματικής Οικογενειακής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) με επιδίωξη αυτό να αρχίσει να δίνεται στο δυνατόν συντομότερο χρόνο. 

Εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολο το αν το μέρισμα Οκτωβρίου, τόσο του ΜΤΣ όσο και του ΕΚΟΕΜΣ,  θα δοθεί  και όταν τελικά δοθεί κατά πόσο θα είναι μειωμένο.



Για την εξεύρεση λύσης  στο φλέγον θέμα  του ΜΤΣ και την εξυγίανσή του έχει συγκροτηθεί επιτροπή μελέτης, η οποία υποχρεούται να υποβάλει το πόρισμά της μέχρι την 18 Οκτ 2012. Στην επιτροπή  αυτή έχει δοθεί εντολή όπως λάβει υπόψη της τόσο τα πορίσματα των μέχρι τώρα υφισταμένων επί του θέματος αναλογιστικών μελετών όσο και τις προτάσεις των διαφόρων φορέων αποστράτων που θα κατατεθούν στον κ. Υφυπουργό. 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών αφού περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο τα ε.ε. όσο και τα ε.α. στελέχη του Στρατού Ξηράς και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε περαιτέρω μείωση των απολαβών τους.

Ζητήσαμε επί πλέον και μετ’ επιτάσεως να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εν εξελίξει δικαστική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών, σε όλους όσους ευθύνονται για το κατάντημα του ΜΤΣ και να υπάρξει επί τέλους κάθαρση και σκληρή τιμωρία όλων εκείνων που θα κριθούν ένοχοι.   

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης επέδωσαν επίσης σχετικό υπόμνημα με όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τα ε.α. στελέχη του Στρατού Ξηράς καθώς και τις οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων και κατέθεσαν  ρεαλιστικές προτάσεις τόσο για την βιωσιμότητα του ΜΤΣ,  όσο κυρίως και για την εξεύρεση πόρων για την αύξηση των αποθεματικών του. 

Επισημάνθηκε  ιδιαίτερα ο εμπαιγμός που νοιώθουν οι συνάδελφοι καθώς και το αίσθημα  της διαχρονικής εγκατάλειψής τους από την Πολιτεία.  

Τέλος, επανατέθηκε το θέμα της άρσης του ηλικιακού μέτρου για τους συναδέλφους κάτω των 55 ετών και κάτω των 60 ετών  που αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους καθώς και το θέμα του αποκλεισμού των ε.α. συναδέλφων από το δικαίωμα στην εργασία.

Ο κ. Υφυπουργός για το θέμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αποδέχθηκε το πλείστο των προτάσεων της Α.Κί.Σ. Αναφορικά  δε για το θέμα των μέτρων με ηλικιακά κριτήρια που έχουν ληφθεί σε βάρος συναδέλφων και κυρίως εκείνων κάτω των 55 ετών, μας απάντησε ότι έχουν γίνει από τον Ιούλιο του 2012 όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, με σκοπό την επίλυση του θέματος και την άρση των αδικιών. 



Τέλος τόσο ο ίδιος όσο  και οι συνεργάτες του μας ευχαρίστησαν για την εκεί παρουσία μας καθώς και για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, αλλά κυρίως για τις ουσιαστικές προτάσεις που καταθέσαμε. 

Εμείς όπως σε όλες τις μέχρι τώρα επαφές μας με αξιωματούχους της κάθε  Κυβέρνησης ή με εκπροσώπους κομμάτων τηρούμε επιφυλακτική στάση και σίγουρα «μικρό καλάθι» ευελπιστώντας ότι τα λόγια θα γίνουν έργα.

                          Για την Α.Κί.Σ.

               Ο Εκπρόσωπος Τύπου

        Ανχης (ε.α.) Κράγκαρης Παντελής

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΦΕΘΑ

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

                                        Στρατηγέ,

Σας ευχαριστούμε, που μας δίνετε την ευκαιρία να σας καταστήσουμε κοινωνό των προβληματισμών και ανησυχιών μας, στα καίρια ζητήματα των εν αποστρατεία συναδέλφων μας , που όπως γνωρίζετε υποφέρουν από τις τεράστιες περικοπές των αποδοχών τους. Μιλάμε πλέον για πρόβλημα επιβίωσης!

Λόγω της ιδιότητάς σας, βλέπουμε στο πρόσωπο σας την τελευταία ελπίδα για αποκατάσταση των αδικιών, που μέχρι σήμερα υπομένει η πλειοψηφία των αποστράτων συναδέλφων μας. Τις γνωρίζετε άλλωστε από «πρώτο χέρι» γιατί είστε ένας από εμάς -«σαρξ εκ της σαρκός μας». Μένει σε σας να το επιβεβαιώσετε πράττοντας τα δέοντα.

Νοιώθουμε σήμερα ότι υφιστάμεθα κατάφωρη αδικία ως κοινωνική ομάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τον εργασιακό μας βίο,  από τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν εις βάρος μας, κατ’ επιταγή των Μνημονίων και κατ΄ επέκταση των δανειακών συμβάσεων  που υπογράφτηκαν μεταξύ της Πατρίδας μας και των δανειστών της.

Οι συνάδελφοι ε.ε και ε.α βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ, στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών.

Πεποίθησή όλων μας  είναι ότι δεν φοβηθήκαμε τόσο οι ε.ε όσο και οι ε.α συνάδελφοι να «βάλουμε πλάτη» όταν η Πατρίδα  το απαίτησε. Το ερώτημα είναι «πόσο πλάτη» και για πόσο ακόμα ; Φώς στο τούνελ δεν φαίνεται από πουθενά. Εμείς όμως συνεχίζουμε να είμαστε τα μόνιμα εύκολα θύματα. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια.



   

Σήμερα εκφράζοντας τις απόψεις των μελών μας αλλά απηχώντας και το σύνολο των απόψεων  των ε.α.  στελεχών του Στρατού Ξηράς , σας καταθέτουμε κατάλληλα επεξεργασμένες  προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και προσβλέπουμε στην από μέρους σας ρύθμισή τους με παρεμβάσεις που εκτιμούμε ότι μπορούν να ακολουθήσουν την διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως παρακάτω:

Σε ότι αφορά την Πατρίδα μας

1.                  Άρση της κατάργησης του γένους, ως προϋπόθεσης εισαγωγής σε όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ της Πατρίδας μας. Δεν είναι δυνατό να ακροβατούμε Στρατηγέ όταν περιβαλλόμαστε από κράτη με αλυτρωτικές και επιθετικές τάσεις.

              Η ιδιοσύσταση των στελεχών των ΕΔ πρέπει να είναι ομοιογενής και πρέπει να είναι Ελληνική.

2.                  Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ ως εκδήλωση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και Αξιοπρέπειας και για την τόνωση του ηθικού των ΕΔ και του ελληνικού λαού γενικότερα, πέραν των στρατηγικών και οικονομικών επιπτώσεων για το μέλλον της χώρας.

  Σε ότι αφορά τους ε.α συναδέλφους μας   

1.                  Κατάργηση όλων των μειώσεων συντάξεων, που επιβλήθηκαν με τα αντισυνταγματικά ηλικιακά κριτήρια στους αποστράτους κάτω των 55 και 60 ετών, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί προεκλογικά η παρούσα Κυβέρνηση. (Σελίδα 7 και εντός πλαισίου του προεκλογικά διανεμηθέντος προγράμματος για την Εθνική Άμυνα της ΝΔ)

2.                  Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης λόγω εργασίας, από 1/1/2013, που όταν αποφασίσθηκε το 2010, τα επίπεδα των τότε συντάξεων ήταν υψηλότερα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, καθιστώντας την εργασία επιβεβλημένη για την επιβίωσή μας. Το δικαίωμα στην εργασία και η προστασία της από το Κράτος είναι θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, η συμμετοχή δε των αποστράτων στην παραγωγική και επενδυτική διαδικασία, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ευαγγελιζομένης ανάκαμψης και ανάπτυξης, διακόπτεται οριστικά με την εφαρμογή αυτού του άδικου μέτρου.



3.                  Διατήρηση αλλά και ενίσχυση του Στρατιωτικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας με ιδιαίτερη έμφαση στο 417 ΝΙΜΤΣ. Το Νοσοκομείο αυτό Στρατηγέ κατασκευάσθηκε και συντηρήθηκε από το υστέρημα πολλών «δικών μας ανθρώπων». Στην περίοδο που διανύουμε οι ε.α συνάδελφοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αξίζουν τουλάχιστον της ιδιαίτερης προσοχής μας. Πιστεύουμε ότι  σε αυτόν τον τομέα το 417 ΝΙΜΤΣ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλοίμονο μας αν καταλήξει κι αυτό σε άλλα χέρια.

Σε ότι αφορά το ΜΤΣ  και το ΕΚΟΕΜΣ :

1.                  Καμία περαιτέρω μείωση του μερίσματος.  

2.                  Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία  και οι οποίες  υλοποιούντο από τις Διοικήσεις  του. Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35 ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά. 

3.                  Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή  νόμου1911/1990,   άρθρο 27,  περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το Υ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίηση του νόμου προεδρικού  διατάγματος το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεώτερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί 20ετία και πλέον.( Υπόψη ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte ,Μάρτιος 2010,τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από  τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ). 



4.                  Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί  λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ,  προκειμένου το μέρισμα  να κατανέμεται  στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ  –  ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας). 

5.                  Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα  και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Αναπάντητο ακόμη παραμένει το ερώτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων για τις κινήσεις των λογαριασμών (Έσοδα – Έξοδα) του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.) όπου υποτίθεται ότι συσσωρεύονται όλες οι εισφορές όλων των συνταξιούχων.

6.                  Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου .

7.                  Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά  του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΒΟΕΑ) και έναρξη ΑΜΕΣΗΣ καταβολής του.

8.                  Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο  εντός της  Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρουτου ΜΤΣ.

9.                  Ανάληψη από το Γενικό  Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού πολιτικού προσωπικού όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα.

10.              Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα με τάχιστες διαδικασίες και πάντα προσβλέποντας στην επί τα βελτίω απόδοση ίσου προς όλους μερίσματος.

11.              Άμεση απόδοση των οφειλομένων από το ΜΤΣ δικαιωμάτων στο ΕΚΟΕΜΣ, με ταυτόχρονη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την με χωρίς απόφαση του ΔΣ του Ταμείου παρακράτηση των χρημάτων αυτών και απόδοση ευθυνών.

12.              Αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν τα Μετοχικά Ταμεία, αλλά και τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ,  λόγω του «κουρέματος» PSI.

13.              Επιτάχυνση της διαδικασίας σε ότι αφορά την προώθηση στους αρμοδίους του πορίσματος του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο ΜΤΣ ώστε να αποδοθούν στους υπαιτίους για το κατάντημα του Ταμείου οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευθύνες, αν προκύψουν τελικά. Τίποτα δεν πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι ούτε καν η υποψία να αιωρείται. Η κοινωνία πιστεύει ακόμη ότι όλοι εμείς άνδρες και γυναίκες των ΕΔ γαλουχούμαστε με έναν ιδιαίτερο «κώδικα τιμής». Αν δεν το αποδείξουμε τότε ο Λαός που σήμερα μας τιμά με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και αποδοχής, εύκολα θα μας συμπεριλάβει μαζί με τους ..….άλλους. 

14.              Πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες, αποφάσεις, του ΜΤΣ (π.χ. πληρωμές ΒΟΕΑ, μείωση ενοικίου ΑΤΤΙΚΑ κλπ)  ώστε να πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία κάθε ενέργεια του ΜΤΣ αλλά και να πεισθούμε ότι υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσής του.

Στρατηγέ,

Ευελπιστώντας ότι θα μελετήσετε με ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις μας παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

                                                                              Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ