Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΗΣ ΟΠΑΠ

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
13/07/2012
Συστηματική έρευνα για την ανάλυση και την καταπολέμηση του φαινομένου του παθολογικού τζόγου στη Ελλάδα άρχισαν η ΟΠΑΠ Α.Ε. σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. 


Ως παθολογικός τζόγος ορίζεται η έντονη ανάγκη του ατόμου να παίζει τυχερά παιχνίδια (χαρτιά, φρουτάκια, στοίχημα) σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργείται πρόβλημα στον προσωπικό ή επαγγελματικό τομέα. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης, το φαινόμενο της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και της εξάρτησης απ' αυτά, στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό της χώρας, έως σήμερα, δεν έχει ερευνηθεί κατά τρόπο συστηματικό και επιστημονικά άρτιο. 

Το συνεχώς  αυξανόμενο ενδιαφέρον στο χώρο της Δημόσιας Υγείας για τον παθολογικό τζόγο κινητοποίησε αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με  την επιδημιολογία της πάθησης  και τις συνδεόμενες με αυτήν διαταραχές, όπως και δημιούργησε την ανάγκη  για σχετικά εργαλεία ανίχνευσης, κατάλληλα για ευρύτερη χρήση στο γενικό πληθυσμό.      

Εθνικές έρευνες επιπολασμού που εστίασαν στον παθολογικό τζόγο, έδειξαν ότι είναι μικρής έκτασης φαινόμενο –χρειάζονται επομένως μεγάλα δείγματα πληθυσμού για την ανάδειξή του- με ποσοστά κυμαινόμενα στο γενικό πληθυσμό από 0,2% έως 2,1% παγκοσμίως: Νορβηγία-0,2%, Νέα Ζηλανδία-0,5%, Σουηδία-0,6%,Νότιος Αφρική-1,4%, Αυστραλία-2,1%.  Πάνω από το 90% των ανθρώπων αυτών πάσχουν από περισσότερες από μία ψυχικές διαταραχές, ενώ το 40% μπορεί να φέρει πέντε διαφορετικές ψυχιατρικές διαγνώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό νοσηλευομένων  για παθολογικό τζόγο  τριπλασιάστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία 2000 έως 2010. 

Ενώ παθολογικός τζόγος παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες,  ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν προβλήματα ως αποτέλεσμα υπέρμετρου τζόγου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες νομοθεσίες αντιμετωπίζουν τον τζόγο ως ενήλικη δραστηριότητα και απαγορεύουν τη συμμετοχή ατόμων μικρότερων των 18 ετών. Πολλά άτομα που έπαιζαν πολύ τυχερά παιχνίδια στην παιδική και την εφηβική ηλικία, εκδήλωσαν αργότερα παθολογικό τζόγο στην ενήλικη ζωή. 

Νέες μορφές τζόγου έχουν πρόσφατα εμφανιστεί κυρίως με τη μορφή του τζόγου μέσω του διαδικτύου.  

Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2011 λειτουργεί με χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο 1114 του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ. 

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή σε δωδεκάωρη βάση από τις 9.00 έως τις 21.00, έχει πανελλαδική εμβέλεια και χρέωση μια αστική μονάδα. Παρέχει και υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής, δηλαδή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω e-mail. 
Είναι στελεχωμένη από 3 ειδικούς ψυχικής υγείας και απευθύνεται σε παίκτες, συγγενείς και φίλους που καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις σχετικές με τον τζόγο. 

Η κλήση είναι ανώνυμη και απόρρητη. Συγκεκριμένα, δε ζητώνται τα προσωπικά στοιχεία του καλούντα, ενώ οι πληροφορίες που αποκαλύπτει είναι ασφαλείς.

ΠΗΓΗ : Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ