Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Και τώρα… ψάρια από την Φουκουσίμα!

«ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ» ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΨΑΡΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ!
27/06/2012
Τα θαλασσινά από την Φουκουσίμα επιστρέφουν στις ιαπωνικές ψαραγορές για πρώτη φορά μετά το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011, που ακολούθησε τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι. 


Στο πλαίσιο δοκιμαστικής πώλησης, οι έμποροι διέθεσαν μόνο δύο είδη χταποδιού και κάποια θαλάσσια σαλιγκάρια, στα οποία δεν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια.
Πέρυσι, μετά από το ατύχημα, οι αλιείς σταμάτησαν εθελοντικά να ψαρεύουν ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα. Όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, αναλύσεις για ραδιενέργεια που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Ιουνίου, έδειξαν ότι κάποια είδη θαλασσινών, που ζουν σε βάθος 150 μέτρων και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τις ακτές, είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Εκτός από τις ψαραγορές, σούπερ μάρκετ στην πόλη Σόμα διέθεσαν τα θαλασσινά με έκπτωση 40% προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Σύμφωνα με το Χιροφούμι Κόνο, αξιωματούχο αρμόδιο για την επανεισαγωγή των ψαριών στην αγορά, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν θαλασσινά για να στηρίξουν τους ντόπιους αλιείς. «Σήμερα με κατέκλυζε αβεβαιότητα και ελπίδα, όμως χάρηκα τόσο πολύ όταν είδα ότι το τοπικό σούπερ μάρκετ είχε ξεπουλήσει μέχρι τις 3 το απόγευμα».

Άγνωστο παραμένει πότε οι αρχές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την πώληση άλλων ψαριών, στα οποία έχουν ανιχνευθεί επίπεδα ραδιενεργού καισίου ανώτερα από τα επιτρεπτά. Σύμφωνα με τον Κόνο, οι ντόπιοι σύντομα θα μπορούν να αγοράσουν και κάβουρες, στους οποίους επίσης δεν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η επανεισαγωγή 163 ειδών στην αγορά θα πάρει πολύ χρόνο, ενδεχομένως και χρόνια.

Ο Νομπουγιούκι Γιάγκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο οποίος μελετά την αλιευτική βιομηχανία μετά από την τριπλή καταστροφή του 2011, εκτιμά ότι οι ψαράδες της περιοχής δύσκολα θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Όπως λέει, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των ψαριών, στα οποία δεν βρέθηκαν ραδιενεργά στοιχεία. «Η αλιεία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν ο κόσμος δεν αγοράζει ψάρια», επισημαίνει ο Γιάγκι. «Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως η Φουκουσίμα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο πρόβλημα».

Εκτός από τα ψάρια, και αγροτικές εκτάσεις μολύνθηκαν, με συνέπειες για διάφορα αγαθά όπως το ρύζι. Η εικόνα της Φουκουσίμα και των προϊόντων της αμαυρώθηκε μετά από το ατύχημα και πολλοί, ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά, δηλώνουν ότι θα τα αποφεύγουν για καιρό. 
 

ΠΗΓΗ: Ηλεκτρονική Εφημερίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ".-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ