Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ : ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ και ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΘΩΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ και ο Υπουργός Υγείας ως ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟΣ

 
 
 
Π Ε Ρ Θ Ω Ρ Ι   ΑΡΚΑΔΙΑΣ 28-12-2012

 

Η φωτογραφία είναι της μονής Επάνω Χρέπας μέσα από το χωριό τραβηγμένη.

Στις 28  Δεκεμβρίου  2012 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Περθώρι Αρκαδίας (αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ) συγκέντρωση ατόμων καταγόμενων εκ του γένους 
 
Λ  Υ  Κ  Ο Υ  Ρ  Ε  Ν  Τ  Ζ  Ο  Υ.
Η συγκέντρωση έγινε μετά από πρόσκληση του Δικηγόρου Ναυπλίου Ευαγγέλου Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η σύσφιξη σχέσεων, ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση εν όψει συγγραφής βιβλίου περί του «    γ ε ν ε α λ ο γ ι κ ο ύ    δ έ ν τ ρ ο υ       »    Λ Υ Κ Ο Υ Ρ Ε Ν Τ Ζ Ο Υ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας  Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περθωρίου Παναγιώτης Γαλιώτος
 
και τον συντονισμό των ομιλιών είχε ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος ( η μητέρα του Κατίνα ήταν
 
θυγατέρα Ανδρέα Λυκουρέντζου  ή  Μπιμπή ).
Μίλησαν στην εκδήλωση ο Δικηγόρος πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Παρασκευάς Αυγουστόπουλος  ( η γιαγιά του εκ μητρός Αθανασία ήταν θυγατέρα  Ιωάννη Λυκουρέντζου ).
Χαιρετισμός απηύθυνε ο Εφημέριος του Χωριού Πατήρ Ανδρέας Λυκουρέντζος
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο ε.α. Υποστράτηγος ΤΟΥΖΟΣ Κων/νος πρώην Διοικητής της Γ.Α.Δ.Π.Πελοποννήσου(ή μητέρα του είναι η Ζωή Ι. Λυκουρέντζου )
Ακόμη ο Δικηγόρος Ναυπλίου Ευάγγελος Λυκουρέντζος  που αναφέρθηκε στους γεννήτορες του επωνύμου  «  Λ Υ Κ Ο Υ Ρ Ε Ν Τ Ζ Ο Σ  » τονίσας ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη γενεά της «ο ι κ ο γ έ ν ε ι ας ».
Τέλος ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκέντρωση και μέσα σε κλίμα συγκίνησης συνεχάρη όλους που παραβρέθηκαν  λέγοντας ότι το ενωτικό πνεύμα δημιουργεί ελπίδα για μελλοντικές συναντήσεις σε ανάμνηση των προπατόρων μας και σύσφιξη των σχέσεων των σημερινών καταγόμενων εκ του γένους Λυκουρέντζου.
Μεγάλη προσπάθεια για τη συγγραφή του βιβλίου έχει καταβάλει ο Οικονομολόγος Νικόλαος Γ. Λυκουρέντζος.
Κατά την άποψη του Δικηγόρου Ευαγγέλου Γ. Λυκουρέντζου, από τον αρχικό γεννήτορα μέχρι τον σημερινό νεότερο του γένους αριθμούνται περί τα 3.000 άτομα.
Οι παρευρεθέντες συμφώνησαν η νέα συνάντησή τους να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου 2013 στην πλατεία έξω από το Πολιτιστικό  Κέντρο  του Περθωρίου  ή οποία θα είναι σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.
  
Εκκλησία του χωριού.

    Οικία του χωριού































                                                    (Πολιτιστικό Κέντρο Περθωρίου )


                                      (Η επιγραφή του μνημείου για τους πεσόντες ).
 

Η συνάντηση πράγματι των ανθρώπων αυτών ήταν πολύ συγκινητική διότι πάρα πολλοί είχαν αρκετά χρόνια να βρεθούν. Όπως είπαν όλοι ήταν πραγματικά μία πολύ ωραία ιδέα και είπαν να είναι παρών στην επόμενη συνάντηση  και να  προσπαθήσουν όλοι να είναι περισσότεροι.



Στην συνάντηση αυτή έγινε μία ιστορική αναδρομή του Επωνύμου ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ στα VIDEO που ακολουθούν θα ακούσετε την προέλευση.

 ΄Οσοι δε γνωρίζουν και άλλους με το επώνυμο αυτό που δεν το έμαθαν ή όποιοι το μάθουν στην πορεία του χρόνου μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ Ευάγγελο και να τον ενημερώσουν. Επίσης όσοι επιθυμούν στο e-mail : mantasmix@gmail.com  μπορείτε να στέλνετε στοιχεία (ΕΠΩΝΥΜΟ-Όνομα-Πατρώνυμο΄, Δ-νση Κατοικίας, Τηλέφωνο-Κινητό) ώστε από πλευράς μου να δίνονται στον υπεύθυνο. ( Πλατεία του Χωριού )

Εγώ έχω γυναίκα με το επώνυμο ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟΣ και με την παρούσα ανάρτηση θα συμβάλλω και εγώ σε αυτήν την προσπάθεια.


 

(Στιγμή χαλάρωσης μαζί με τους  συγγενείς  του μετά  από την ομιλία του ). 



 

Το χωριό ΠΕΡΘΩΡΙ είναι ένα χωριό μικρό τώρα διότι οι περισσότεροι κάτοικοι  έχουν φύγει.

Στο χωριό μένουν περίπου 20 οικογένειες.

Είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά του Μαινάλου και έχει υψόμετρο 870 μ.

Απέχει από την Τρίπολη 5 χιλ.

Η κατ΄ εξοχή  ασχολία των λιγοστών κατοίκων είναι η γεωργία.

Καθ΄ οδόν από Τρίπολη προς το χωριό περθώρι Αρκαδίας είναι και ο δρόμος που  πηγαίνει στην Μονή της Επάνω Χρέπας.

Στο χωριό υπάρχει πολιτιστικό κέντρο που εκεί στεγάζεται ο τοπικός πολιτιστικός Σύλλογος.

Από το Περθώρι πήγαν στο Μανιάκι και σκοτώθηκαν 85 Περθωρίτες μαζί με τον Παπαφλέσσα πολεμώντας με ηρωισμό κατά των αντρών του Ιμπραήμ.

Μικρό χωριό αλλά δυναμικό.

Θα ήθελα δε να γνωστοποιήσω και για να μην παρεξηγηθώ στο Επίθετο αυτό άλλοι έχουν το
 (   Ν   ) και άλλοι όχι. Πιστεύω ότι τώρα που γίνεται αυτή η κίνηση και θα ανεβρεθούν στοιχεία από παλιά να γνωστοποιηθεί πώς πρέπει να αναγράφεται και τι πρέπει να γίνει.





 

ΠΗΓΗ : http://www.arcadiaportal.gr/news/eortastikes-ekdiloseis-sto-perthori-arkadias.  Στα χρόνια της επαναστάσεως σε αυτό το μικρό χωριό ζούσε ο Παπαγιώργης Πουρνάρας, ένας φλογερός και ορμητικός ρασοφόρος, καπετάνιος του χωριού, μπροστάρης στις χαρές και τις λύπες του χωριού. Συνάμα δε ήταν κουμπάρος του Κολοκοτρώνη, είχε βαφτίσει το παιδί του αδερφού του. Στα μέσα Μαΐου 1825 έφτασε στο Περθώρι ο Γκλιάτος φέρνοντας μήνυμα στον Παπαγιώργη από τον Παπαφλέσσα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, καλούσε τον Παπαγιώργη να ετοιμάσει τους αρματωμένους του χωριού και να πορευτεί μαζί του για το Μανιάκι για να ριχτεί στην μάχη με αντίπαλο τον Ιμπραήμ. Ο Παπαγιώργης πήγε στην Τριπολιτσά, ήρθε σε συνάντηση τον Παπαφλέσσα, συνεννοήθηκε μαζί του και επέστρεψε στο Περθώρι. Βάρεσε το σήμαντρο του Αϊ-Γιάννη στην Εκκλησιά του χωριού και μαζεύτηκαν οι πρωτόγεροι του χωριού, οι καπεταναίοι Ανδριανός Γαλιώτος, οι Πουρναραίοι: Παναγιώτης, Γιώργης, Δημήτρης. Επίσης συγκεντρώθηκαν όλοι οι αρματωμένοι και ο Γιώργης Τσιλιμίγκρας ανεψιός του Παπά και ο καπετάν Μπιλίδας και πολλοί άλλοι ήρωες από το Περθώρι. Ο Παπαγιώργης λειτούργησε στην Εκκλησιά, μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων όλοι και ζήτησαν συγχώρηση, γιατί, όπως έλεγε ο Παπαγιώργης, γάμος χωρίς σφαχτά δε γίνεται ούτε πόλεμος χωρίς σκοτωμούς, λες και είχε κακό προαίσθημα για τη μάχη και το φοβερό αποτέλεσμα για τους άντρες που είχε μαζί του. Αγνάντεψε για τελευταία φορά το Μοναστήρι της Επάνω Χρέπας και εκτέλεσε το καθήκον του, όπως του το υπαγόρευε η συνείδησή του, για τη λευτεριά της Ελλάδος.
Έτσι έφυγαν και οι ογδόντα πέντε Περθωρίτες για το Μανιάκι. Ο Παπαφλέσσας επικεφαλής 1000 ανδρών περίπου, έχοντας μαζί του τον Κεφάλα, τον Παπαγιώργη, τον Πιέρο Βοϊδή Μαυρομιχάλη, το Δημήτριο Φλέσσα και άλλους, έσπευσε προς το μικρό όρος Μάλλια, όπου οχύρωσε πρόχειρα τη θέση Μανιάκι, τη γνωστή έκτοτε ως «ταμπούρια του Παπαφλέσσα», για να την υπερασπίσει από τον Ιμπραήμ ο οποίος βάδιζε προς το Μανιάκι με έξι χιλιάδες Αιγυπτίους.

Την 20η Μαΐου 1825 από τους περίπου χιλίους άνδρες του Παπαφλέσσα οι περισσότεροι λιποτάκτησαν μπροστά στις συντριπτικές αιγυπτιακές δυνάμεις και έμειναν μόνο τριακόσιοι, μεταξύ αυτών και ογδόντα πέντε από το Περθώρι, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και έπεσαν μέχρις ενός.

 


Σε περίπτωση που δεν ανοίγει  το VIDEO ενημερώστεμε.
Ενημέρωση μέσω e-mail : mantasmix@gmail.com .
Η παρούσα ανάρτηση θα συμπληρωθεί τον επόμενο μήνα με τα υπόλοιπα VIDEO. Θά υπάρχει σχετική ενημέρωση στο επάνω μέρος της ανάρτησης στο σημείο που αναφέρεται για τα VIDEO.
Από πλευράς φωτογραφιών αναρτήθηκαν όλες.
Από πλευράς V I D E O  είναι σύνολο εννέα ( 9 ) μέχρι σήμερα αναρτήθηκαν τρία (3) του Χ Ρ Ο Ν Ο Υ (Ιανουάριο μήνα) θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα.
Σας ευχαριστώ
 
 
Κ α λ ή  Π ρ ω τ ο χ ρ ο ν ι ά
Ευτυχισμένος να είναι ο καινούργιος χρόνος στις οικογένειες με το επίθετο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ αλλά και γενικότερα σε όλον τον κόσμο.
 
Υ Γ Ε Ι Α  -  Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α
  
 
 
Πατάμε παρακάτω πάνω στους ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ (http://www κ.λ.π.) και βγαίνει το VIDEO.
 






1η. Ανάρτηση : Το πρώτο VIDEO είναι από το χωριό.



<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9R9BCzGnIag" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2η. Ανάρτηση :  Τό δεύτερο  VIDEO είναι απο την εκκλησία του χωριού.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/3OhUQAMPRIs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

3η. Ανάρτηση : Τό τρίτο VIDEO είναι από άλλη πλευρά του  χωριού

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/V-w3BjRpmYY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


 
4η. Ανάρτηση ( Ομηλία ΑΥΓΟΥΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Παρασκευά, Δικηγόρος )

<iframe width="420" height="315" src=   "http://www.youtube.com/embed/pqUFiNSSUsU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>















5η. Ανάρτηση. ( Ομηλία ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ Ευαγγέλου, Δικηγόρος )












<iframe width="420" height="315" src=      "http://www.youtube.com/embed/Od2rG20yD3Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



6η. Ανάρτηση ( Ενός λεπτού σιγή )


<iframe width="420" height="315" src=  "http://www.youtube.com/embed/Xs3-GeY2nxA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

7η. Ανάρτηση ( Απονομή πλακέτας στον Υπουργό και εν συνεχεία ομιλία του ) 




<iframe width="420" height="315" src=   "http://www.youtube.com/embed/cNu2SRW0kX0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>





. Ανάρτηση ( Ομηλία Υπουργού ).


<iframe width="420" height="315" src=   "http://www.youtube.com/embed/o7Q6dea96IY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ