Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ αναφέρονται νέες λεπτομέρειες της πιθανής επίθεσης των ισραηλινών εναντίον των συριακών στρατιωτικών αποθηκών στην πόλη-λιμένα της Λατάκειας τη νύχτα της 5 Ιουλίου 2013.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη συριακή στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι τη νύχτα οι κάτοικοι άκουσαν «τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις με πρωτοφανή δύναμη.»
Σίγουρα υπάρχουν και φήμες αλλά αυτή την φορά όλοι οι κάτοικοι, συμφωνούν σε ένα πράγμα - οι εκρήξεις είχαν πρωτοφανή δύναμη.
Ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στις στρατιωτικές αποθήκες ήταν ένας Σύρος στρατιώτης του τακτικού στρατού νεκρός και άλλοι 9 στρατιώτες τραυματίες.
Η στρατιωτική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ για την έκρηξη των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, Σαμία. Ισχυρίζεται ότι κατά την επίθεση εκτοξεύθηκαν 3 πύραυλοι που οδήγησαν στην έκρηξη των πυρομαχικών της βάσης.
Πηγές πάντα της λιβανικής εφημερίδας Αλ-Ακμπάρ στη Λαοδίκεια υποστηρίζουν ότι «η εκτόξευση των πυραύλων πραγματοποιήθηκε είτε από την ακτή ή από την θάλασσα με πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο.»
Σύμφωνα με τον Richard Silverstein στις 7 Ιουλίου και άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Global Research σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζεται ότι η συριακή στρατιωτική βάση στη Λατάκια δέχθηκε επίθεση από τους Ισραηλινούς. Ο στόχος της επίθεσης ήταν η καταστροφή απαρτίων του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-300.
Τα εξαρτήματα του αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς φέρεται να έφτασαν στη Συρία μέσω θαλάσσιας οδού στον λιμένα της Ταρτούς και ήταν προσωρινά αποθηκευμένα σε στρατιωτική βάση στην Λατάκια.
Ο αρθρογράφος Silverstein για το συγκεκριμένο δικό του ρεπορτάζ επικαλείται δική του «εμπιστευτική ισραηλινή πηγή.» Η πηγή του ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις έγιναν σε συντονισμό με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Οι Σύροι αντάρτες πριν από το χτύπημα είχαν εφοδιαστεί με φορητούς πυραύλους και ενέδρευαν σε ένα άλλο στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στην πόλη της Latakia, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των συριακών δυνάμεων μακριά από τη βάση. Αργότερα, «οι ίδιοι ανέλαβαν» και την ευθύνη για την καταστροφή της βάσης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ιστοσελίδα osnet η επίθεση εναντίον της βάσης του συριακού στρατού θα μπορούσε να προκληθεί από πυραύλους τύπου cruise που θα εκτοξεύονταν από ισραηλινό υποβρύχιο τύπου Dolphin.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών