persado-01
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πεις το ίδιο πράγμα. Αν δεν εξαντλήσεις όλους τους τρόπους, τότε δεν ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος.
Την καινοτόμο τεχνολογία με την οποία αναζητείς όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ειπωθεί ένα διαφημιστικό μήνυμα στα ψηφιακά μέσα, και βρίσκεις τελικά τον καλύτερο, ανέπτυξε η Persado, «παιδί» της Upstream, μιας εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο στον κλάδο των τεχνολογικών εφαρμογών του mobile marketing (του μάρκετινγκ που γίνεται μέσω των εφαρμογών στα «έξυπνα» κινητά).
Η επανάσταση που φέρνει στον κόσμο του ψηφιακού μάρκετινγκ η τεχνολογία που ανάπτυξε η Persado (γνωστή με την ορολογία marketing persuasion) κέντρισε το ενδιαφέρον της Bain Capital Ventures η οποία πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την πρώτη με 15 εκατ. δολ. Σημαντική λεπτομέρεια: η Upstream είναι δημιούργημα δύο Ελλήνων, του Μάρκου Βερέμη και του Αλέξη Βρατσκίδη.
«Η ιστορία της Persado ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια μέσα στην Upstream. Φτιάξαμε μια διεθνή ομάδα αποτελούμενη από Ελληνες, Αμερικανούς και Ισραηλινούς με εξειδίκευση στους αλγορίθμους, στη στατιστική. Aυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι έστω και μια μικρή διαφοροποίηση στο μήνυμα έχει τεράστια διαφορά στην αντίδραση του καταναλωτή.
Με την τεχνολογία της Persado παρατηρήθηκε στους πελάτες της ακόμη και 130% βελτίωση σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα (όπως αυτή μετρείται με βάση τα κλικ)», αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πελατών της Persado συγκαταλέγονται το γνωστό μας Skype (πάνω από 600 εκατ. μέλη), η Wix.com, κορυφαίος πάροχος επαγγελματικών εργαλείων δημιουργίας ιστοσελίδων, το Badoo, το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών με περισσότερα από 170 εκατ. μέλη, καθώς και η ΤΙΜ Βραζιλίας, με πάνω από 70 εκατ. πελάτες στη Νότια Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή διαφήμιση πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 100 δισ. δολ. και πρόκειται για ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο που αντικαθιστά σταδιακά την παραδοσιακή διαφήμιση των εντύπων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Δεν ήθελε και πολλούς λόγους ακόμη η Bain Capital Ventures για να επενδύσει στην Persado.
Η Bain Capital Ventures διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 2 δισ. δολ., το πελατολόγιό της περιλαμβάνει πάνω από 70 ενεργές επιχειρήσεις και διαθέτει εταιρικά γραφεία στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και το Πάλο Αλτο. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σκαριά ακόμη δύο ομάδες που αναπτύσσουν διαφορετικές, καινοτόμες τεχνολογίες και πρόκειται να αυτονομηθούν», αναφέρει ο κ. Βερέμης, ενώ αρκετοί πρώην βασικοί συντελεστές της Upstream έχουν αναπτύξει τις δικές τους τεχνολογίες και έχουν δημιουργήσει νέες εταιρείες.
Οσο για την Upstream, η οποία κλείνει δώδεκα χρόνια ζωής, βρίσκεται πλέον σε 40 χώρες, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής, της Νιγηρίας, της Υποσαχάριας Αφρικής ακόμη και του Ιράν. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ μεγάλες αριθμητικά αγορές, στις περιοχές αυτές υπάρχει προοπτική για εταιρείες όπως η Upstream για δύο ακόμη λόγους: πρώτον, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις αναδυόμενες αγορές έχουν άλλη λογική από αυτή που επικράτησε στη Δύση, όπου έχασαν τον πόλεμο από την Apple και την Google· δεύτερον, σε χώρες όπως η Νιγηρία, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί το πρώτο παράθυρο στον κόσμο.
Της Δημητρας Μανιφαβα για την καθημερινή